Így hat az IGAZI csirkehús a testedre

Így hat az IGAZI csirkehús a testedre

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Így hat az IGAZI csirkehús a testedre

Az emberek világszerte a csirkehúst kedvelik a legjobban, ez a legnagyobb mennyiségben fogyasztott fehér hús. A csirkét kezdetben kizárólag a tojása miatt tartották, és csak a 20. század elejétől kezdték enni a húsát, főleg a II. világháború után. A legtöbb csirkét jelenleg Kínában, Oroszországban, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Japánban és Mexikóban tenyésztik. Ma a világ hústermelésének fele baromfihúsból áll. 

Szín és minőség

Magyarországon a sárga bőrszínű csirkehús a legnépszerűbb. A sárga színt a szabad tartással, a kukoricával való táplálással érik el. A hús színe fehér és a halvány rózsaszín között mozog.

A szabad tartás eredménye inkább mélyebb sárga, míg az intenzívé inkább a fehér árnyalat. A fogyasztói igényekhez hozzátartozik a zsírmentesség, a finom rostú, puha, nem száraz hússzerkezet. Nyers állapotban, hűtve 2-3 napig, mélyhűtve 6-10 hónapig áll el.

Értékei

A csirke kiváló proteinforrás, még a nagy vágóállatoknál is több fehérjét tartalmaz. A csonttól és bőrtől megfosztott csirkemell, a csirkemellfilé egyharmada protein, ezenkívül tele van kalciummal, magnéziummal, cinkkel és vassal. Foszforból és káliumból is sokat tartalmaz.

Sok telítetlen (omega-3 és omega-6) zsírsav fordul elő benne, amely főleg az agy tápláléka. A csontozatlan, bőr nélküli csirkében levő zsír főként egyszeresen telítetlen zsírokból áll, és igen kevés van belőle. A világos, fehér húsú pulykában még kevesebb a zsír, mint a csirkemellben. 

A niacin

Belőle készül a világ egyik legegészségesebb étele: a húsleves. Nem a kétes összetételű csibefalatkákról beszélünk, hanem az igazi húsról. A szabadon tartott és organikus szárnyas állat húsa a legegészségesebb, de mindaz, amit cikkünkben leírtunk, érvényes az átlagos, boltban kapható húsra is.

A csirkében sok a niacin is. Ez egy olyan B-vitamin, amely fontos szerepet játszik az anyagcserében, és az olyan biokémiai folyamatokban, amelyek egészségesen tartják a bőrt, és biztosítják a bélrendszer megfelelő működését.

A meghűléses betegségek gyógyulását gyorsítja, így a csirkeleves a folyadékpótlás mellett még emiatt is fontos táplálék ezekben az akut esetekben. 12 dkg csirkehús napi niacinszükségletünk 70 százalékát tartalmazza.

A szabadon tartott csirke húsa

A fehér húsokban előforduló szelén hatékony antioxidáns. Az üzemi gazdaságokban használt mérgek, szteroidok, növekedést serkentő hormonok és féregirtók miatt a nem organikus húsok károkat okozhatnak szervezetünkben. A protein az egészséges étkezés kritikus pontja, ezért érdemes egészséges forrásokból beszerezni őket, és ezek nem a gyorséttermek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást