Ezt a 3 dolgot tedd meg, ha szemviszketéssel küzdesz

Ezt a 3 dolgot tedd meg, ha szemviszketéssel küzdesz

Címlap / Életmód / Egészség / Ezt a 3 dolgot tedd meg, ha szemviszketéssel küzdesz

Ha tavasszal te is allergiával küzdesz, amit szemviszketés kísér, tudod, mennyire nagy segítség lehet egy jól kiválasztott szemcsepp. De ha ez az egyetlen elem az allergiát kezelő rutinodban, akkor előfordulhat, hogy a viszkető szemek nem javulnak olyan jól, mint amennyire tudnának. Bár a tünetek enyhítésére remek opció lehet egy szemcsepp, az irritáció okait nem kezeli.

A felmérések szerint csak Magyarországon minden ötödik ember allergiás tünetekkel küzd az év ezen szakaszában, amelyek a szemüket is megviselik. Ráadásul akik hajlamosak az allergiára, általában hajlamosabbak a nagyon érzékeny bőrre. Ha egy általános területen sok irritáció vagy gyulladás van, akkor az egész régió sokkal jobban reagál az adott allergénekre. Ennek következtében a szemeidnél is viszkető érzést tapasztalhatsz. 

Ha van, amit szemviszketés esetén soha ne tegyél meg, az a folyamatos dörzsölés, mert csak tovább növeled vele az irritációt.

Teljesen érthető persze, hogy ez tűnik a leginkább kézenfekvőnek, de a saját érdekedben tényleg jobb, ha távol tartod a kezeidet a szemedtől. Ehelyett inkább használ egy jó szemcseppet. Ha még nem vagy biztos benne, mire vagy allergiás, menj el egy vizsgálatra, de az is kulcsfontosságú, hogy betarts néhány bőrápolási szabályt.

1. Használj egy szemészek által jóváhagyott bőrápolót a szemed körül

Ha az allergiád a szemed környékén is tüneteket okoz, akkor ügyelj arra, hogy a szemkörnyéki bőrápoló termékeid ne az alapján kerüljenek kiválasztásra, hogy mi van a dobozukra írva. Ilyen esetben nem elég, ha azt olvasod rajtuk, hogy bőrgyógyászok által tesztelt és jóváhagyott termékek, hanem fontos, hogy szemészek által tesztelt és jóváhagyott is legyen. Ez azt jelenti, hogy az adott termékeken további vizsgálatokat végeztek szemorvosok által, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy a termék hipoallergén az adott területen. Ezáltal pedig kevésbé valószínű, hogy kiütéseket vagy további irritációt okoz.

2. Kerüld az illatanyagokat

Allergia esetén kerülnöd kell minden olyan illatanyagot vagy összetevőt, amelyre érzékeny lehetsz. Az illatanyagok és a színezékek ugyanis az allergiás bőrreakció vezető okai. Mivel pedig a szemed a szezonális allergiák miatt már eleve irritált, a szokásosnál erősebben reagálhat mindazokra a bőrápolókra, amelyeket használsz. Különösen akkor igaz ez, ha a termékekben valamilyen illatanyag is van. Így tehát a legjobb, ha kifejezetten bőrbarát formulákat választasz. Ha pedig már illatok, az is fontos, hogy az allergiás időszakban lehetőleg ne fújj parfümöt a szemedhez közeli területekre, mert az is erősen irritálhatja a már egyébként is viszkető szemedet.

Tippek szemviszketés ellen
golubovy/istockphoto.com

3. Tartsd tisztán a szemhéjadat és a szempilládat

Nemcsak az allergiaszezonban, hanem egész évben is nagyon fontos, hogy megfelelő szemhéj- és szempilla higiéniával rendelkezz. Ez az irányelv megduplázódik megduplázódik mindazok számára, akik műszempillát viselnek vagy meghosszabbíttatták a szempilláikat. Ami a legfontosabb, hogy a szemhéjadat és a szempilláidat a nap folyamán végig tartsd tisztán, a nap végén pedig távolíts el róla minden sminket.

Ha erősen viszket a szemed, még jobb, ha semmilyen sminket – még allergénmenteset sem – használsz, mert szimplán a szálló por is zavarhatja a szemedet.

Mindezeken túl, legyen szó allergiáról vagy érzékenységről, a szemed általános egészségére is fokozottan ügyelj ebben az időszakban. Ahogyan egyre erősödnek a nap sugarai, úgy a szemed és a bőröd is egyre nagyobb kockázatnak van kitéve. Ha tehát napfényes helyen tartózkodsz, mindig ügyelj a fényvédelemre, viselj UV szűrővel ellátott napszemüveget, és évente egyszer keress fel egy optikust vagy szemorvost, hogy megnézze, biztosan minden rendben van-e a szemeddel.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!