7 tipp a stresszmentes ünnepi utazásért

7 tipp a stresszmentes ünnepi utazásért

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 7 tipp a stresszmentes ünnepi utazásért

A karácsony és a szilveszter nálad is utazást jelent, mert akadnak olyan szeretteid, akik földrajzilag sokkal távolabb vannak tőled, mint lelkileg? Akkor nem árt előre készülnöd a közlekedésben ilyenkor várható káoszra – ami koránt sem annyira idegölő, ha betartod a tippjeinket! Amennyiben idén végre boldogan, és nem kivert kutyaként szeretnél megérkezni az úti célodhoz, nincs más dolgod, mint végigolvasni ezt a cikket.

Hagyj időt az átszállásra!   Óriási mázli kell ahhoz, hogy csupán egyetlen közlekedési eszközt kelljen igénybe venned. Hiszen a legtöbben eleve busszal, villamossal vagy metróval igyekeznek a vonathoz, a távolsági járathoz vagy a repülőtérre. Fontos, hogy minden átszállásra hagyj magadnak félórát, vagy legalább húsz percet. Ez elsőre soknak tűnhet, ám ha belegondolsz a csúcsforgalom miatti araszolásba és az előre nem látható körülményekbe, könnyen rájöhetsz: ennyi bizony kell ahhoz, hogy ne járja át a lelked a rohanás érzése.  

Ne cipekedj!   Ha megteheted, hogy csak egy-két szett váltás ruhával, valamint a legszükségesebb kozmetikumokkal utazol, akkor miért ne? Semmi szükség a nagy bőröndre ilyenkor, akár egy hátizsák is elegendő lehet! Arról nem is beszélve, hogy nagyobb biztonságban tudhatod a holmidat, mert simán elférhet a kezed ügyében a vonaton, a buszon, illetve repüléskor sem muszáj feladott poggyászként megválnod tőle, amennyiben nem haladja meg az utastérbe vihető méretet. Készülj fel az ellenőrzésre!   Amennyiben repülsz, ne érjen váratlanul a beszálláshoz szükséges biztonsági ellenőrzés! Ez a tanács talán egy kicsit bután hangzik, hiszen elvileg mindenki tud a procedúráról – az átvizsgálás mégis mindig groteszk jelenetbe torkollik, ahol zokniban ugráló emberek káromkodva ássák elő a laptopjukat, és szülők tépik ki ordító csemetéik kezéből a tálcára helyezni kívánt játékokat. Pakolj tehát úgy, hogy ne legyen gond, ha itt szét kell kapni a csomagod!  

Ne rettegj a késéstől!   Ha folyton azt hajtogatod, hogy utálod a közlekedési eszközt, amivel utazni fogsz, mert folyton késik, akkor ne csodálkozz, amikor a „jóslatod” valóra válik! Biztos észrevetted már, hogy még a legnagyobb késéssel beérkező buszon, vonaton és repülőn is van olyan ember, aki sztoikus nyugalommal fogadja a történéseket. Neki van igaza: elvégre miért bosszankodna valamiért, amire abszolút nincs ráhatása? Legyen nálad egy jó könyv, okostelefon vagy számítógép, hogy ne legyen a késéssel töltött idő a kutyáké!  

Egyél!   Üres hassal még kellemetlenebb az utazás, és Shrek kedvenc szamarának mintájára kérdezgeted majd tőle, hogy mikor érsz már oda.

Ne számíts arra, hogy a közlekedési eszközön majd jóllakatnak – kivéve, ha több ezer forintos repülőgép-fedélzeti szendvicsre fened a fogad. Akár a pályaudvaron vagy a reptéren gondoskodj róla, hogy legyen nálad némi harapnivaló, illetve lehetőség szerint meleg étel a gyomrodban! A palack víz pedig ugyancsak kötelező a jó közérzetért. Bátran tölts a csapból, ha sajnálod rá a pénzt a vámmentes boltban! Figyelj oda másokra!   Előfordulhat, hogy úgy érzed: éppen elég neked a saját magad baja. Nem árt viszont szem előtt tartanod, hogy mások is szeretnének hazajutni a családjukhoz vagy a barátaikhoz. Ha egyenrangú félként kezeled az utastársaidat, és nem húzod át a bőröndöd mindenki lábán a kedvenc ülőhelyed vele rohanva, akkor ők is úgy fognak viszonyulni hozzád, hogy sokkal könnyebb lesz átvészelni az utazást. Sőt, akár új ismeretségekre is szert tehetsz a magányos zsörtölődés helyett!

Legyen nálad térkép!   Mindenképpen legyen nálad egy hagyományos, azaz papír alapú térkép, vagy egy GPS, esetleg okostelefonra telepített útvonaltervező program! Ezekkel ugyanis nagyobb biztonságban érezheted magad – főleg, ha olyan helyre igyekszel, ahol már régóta nem jártál. Még véletlenül se szégyelld, ha a szülővárosodban való tájékozódáshoz egy kis segítség szükséges, elvégre még mindig sokkal elegánsabb egy kütyünek engedelmeskedve célba érni, mint jókora késéssel!

Ha az utazás jó előre extra stresszel tölt el, valamilyen relaxációs módszerrel próbálj rá készülni, melyet akár közben is bevethetsz!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást