10 tipp, ha örökös időhiányban szenvedsz

10 tipp, ha örökös időhiányban szenvedsz

Címlap / Életmód / Egészség / 10 tipp, ha örökös időhiányban szenvedsz

Folyton elúszol a teendőiddel? Úgy érzed, hogy semmire sem elég az a 24 óra és ha tehetnéd, megdupláznád? Akkor neked szólnak a következő időspórolós tippek!

Oszd be a teendőket

Napi 8 órát dolgozol, hazaesel hullafáradtan és még vár rád a temérdek házimunka, a gyerekek ellátásáról nem is beszélve. Nem csoda, ha egy idő után eleged lesz az örökös mókuskerékből.
Ám egyáltalán nem kell, hogy egyszerre szakadjon a nyakadba az összes teendő. Minden nap végezz el valamit, amivel tisztább, szebb és rendezettebb környezetet teremtesz magad és családod körül!

Készíts listát

Ha úgy érzed, hogy összecsapnak a fejed felett a hullámok, vegyél elő papírt, tollat és készíts listát az elvégzendő feladataidról.
Amit megcsináltál, azt pipáld ki, hogy lásd, mi az, amit elvégeztél és mi van még hátra. Így nagyban megkönnyíted a dolgodat, elkerülöd a káoszt és kevésbé leszel ideges.

Állíts fel fontossági sorrendet

Biztos, hogy az összes teendőd halaszthatatlan fontosságú? Nincs köztük egy olyan sem, amit nyugodtan elnapolhatsz? Állíts fel fontossági sorrendet, ez is hatékony módja az időspórolásnak!
Például a munkahelyi prezentáció biztosan fontosabb, minthogy makulátlanul ragyogjon a lakás összes zegzuga. A takarítás várhat, hagyd meg hétvégére és ne legyen miatta lelkiismeretfurdalásod.

Szakíts időt magadra

Sokan a folyamatos hajtásban elfeledkeznek arról, hogy magukra is szánjanak időt. Ha naponta nem is tudod megoldani, de hetente egy-két alkalommal szakíts időt arra, hogy csak magaddal foglalkozz.
Már egy óra is elég. Olvasgass a kanapén heverészve, gyújts meg illatgyertyákat és merülj el egy kád forró vízben vagy csinálj bármit, ami jólesik. A lényeg, hogy ezt az időt csakis magadra fordítsd. Ezáltal testileg-lelkileg feltöltődsz, így aztán újult erővel vetheted bele magad a sűrű tennivalóid intézésébe. 

Használd ki a holtidőket

Ezzel rengeteg időt meg tudsz spórolni. Ne várj tétlenül, amíg elkészül az ebéd! Nem kell mozdulatlaul őrizned a tűzhelyet.
A főzés közbeni értékes perceket arra is felhasználhatod, hogy bepakolod a szennyest a mosógépbe, meglocsolod a virágokat vagy elmosogatsz. Így máris előrébb jutottál.

Hagyd a felesleges dolgokat

Sokak életét uralják felesleges teendők, amik miatt elveszítik az idejük feletti kontrollt és észrevétlenül rengeteg időt pazarolnak el. A leggyakoribb az, ha valaki napjában 100-szor megnézi az emailjeit vagy állandóan a közösségi oldalakon lóg.
Te ne kövesd a példájukat! Semmi baj nem fog történni, ha naponta csak egyszer nézed meg az emailjeidet vagy nem te értesülsz elsőként ismerőseid dolgairól.

Légy néha spontán is

Ha mindig, mindent pontosan, időre beosztva akarsz elvégezni, előbb-utóbb az a veszély fenyeget, hogy kifutsz az időből.
Néha hagyd, hogy spontánul alakuljanak a dolgok! Ugye, hogy mennyivel hatékonyabban tudod elvégezni a feladataidat, ha nem vagy állandóan nyomás alatt amiatt, hogy időben megcsinálj mindent?

Kelj fel korábban

Használd ki a reggeli órák nyugalmát, és végezz el néhány otthoni kötelező feladatot, mint mosogatás, rendrakás és egyéb olyan feladatok, amelyek elvégzésével kellemes közérzeted lesz amikor majd este hazaérsz.
A korai órák csendjében a család még alszik, ilyenkor csendben és nyugalomban sokat haladhatsz teendőiddel.

Kérj segítséget

Sok nő esik abba a hibába, hogy az egész család feladatát a saját vállára veszi. Dolgozó nőnek lenni, anyának és feleségnek kimerítő feladat, nem beszélve a szakácsnői és házvezetőnői feladatokról.
Vond be a munkákba gyermekeidet és férjedet, mindenki számára találjatok ki olyan feladatokat, amelyeket (viszonylag) élvezettel végeznek.
A gyerekek például ügyesen el tudnak pakolni – ha akarnak – a férjek pedig jók a vásárlásban, főleg ha listát készítesz neki! Így talán magadra is marad időd és kiegyensúlyozottabb családi életed lehet!

Ne halaszd holnapra!

A feladatok könnyen felhalmozódnak, főleg ha egyik napról a másikra halasztgatjuk. Ezért ha legközelebb eljött az ideje elvégezni egy munkát, végezd el még aznap, hidd el holnap is lesz épp elég dolgod!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást