7 tipp, hogy könnyebben menjen az esti altatás

7 tipp, hogy könnyebben menjen az esti altatás

Címlap / Életmód / Család / 7 tipp, hogy könnyebben menjen az esti altatás

Nálatok is kőkemény harc az esti altatás? Amikor már végre vége az egész napos káosznak és jöhetne a jól megérdemelt csend és pihenés, akár órákon keresztül kell ringatni vagy feküdni mellette? Ha ismerős a helyzet és szeretnéd a napot nyugodtan és békességben lezárni, fogadd meg a tanácsainkat, hátha könnyebben elalszik a kicsi.

Mennyi alvásra van szüksége?

Először is nem árt tudni, hogy pontosan mennyi alvásra van szüksége gyermekünknek ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön és kipihenje magát.

Nos akkor lássuk: egy- és hároméves kora között körülbelül 12-14 óra, három- és ötéves kora között 11-13 óra, öt- és tizenkét éves kora között pedig, 10-11 óra az alvásszükséglete.

Mivel a növekedési hormon kizárólag alvás közben tud felszabadulni és a szervezetnek is szüksége van erre a regenerálódáshoz, fontos hogy életkorának megfelelően körülbelül ennyi időt ágyban töltsön a kisgyermek.

Esti ceremónia

A kicsiknek rendkívül nagy biztonságérzetet ad, ha a dolgok nagyjából ugyanúgy történnek esténként, és ez már az egészen kisbabákra is igaz.

Ahhoz, hogy beálljon a bioritmusuk, minden este ugyanakkor kell lennie a vacsorának, fürdetésnek, esti mesének. Minden család kialakít egy nyugtató „ceremóniát”, amit a kicsi ismer és el is vár estéről estére.

Ha valami nem úgy történik, mint szokott, azt kockáztatjuk, hogy a gyerkőc elkezdi tesztelni a határokat, huncutkodik, nyűgösködik, az időt húzza, és egyre nehezebbé válik a nyugodt elalvás.

Rend a lelke mindennek

Hidd el, könnyebben megy az alvás a kicsinek, ha rend és békesség veszi körül őket.

Ilyenkor picit le kell tompítanunk a világ zaját: csendesítsük el a tévé fényét és hangját, alvás előtt már ne engedjük olyan elektromos kütyük közelébe, amik csak felzaklatják.

Arra is érdemes figyelni, hogy ne közvetlenül lefekvés előtt csiklandozzátok egymást, mert csak az lesz a vége, hogy „túlpörög” és biztos, hogy még egy óra múlva sem lesz alvás.

Mindenki a helyén

Sokaknál bevett módszer, hogy megengedik a gyerekeknek a szülői ágyban való elalvást. Ez a kora esti órákban még jó ötletnek tűnik, sajnos azonban a kicsik hajlamosak rá, hogy miután átvittük őket a helyükre, visszakószáljanak az ágyunkba, kényelmetlenné téve az egész család számára az alvást.

Az éjszaka közepén persze már senkinek nincs kedve vándorolni, így várható az egész éjjelen át tartó rugdosódás és miegymás. Ilyen formában senkinek nem túl pihentető az alvás.

Hogy mindezt elkerüljük, úgy kell elaludnia, hogy amikor felébred, ugyanazzal a környezettel és ingerekkel találja szemben magát, mint amikor elaludt. Ne szokja meg, hogy anya duruzsoló hangjára alszik el, mert később azt fogja keresni.

Eléggé fáradt?

Ha úgy látod, azért nem tud aludni, mert nincs eléggé elfáradva, tegyél ellene! A sok tévézés nem is fogja kellően elálmosítani.

Ami a legjobban és legegészségesebben ki tudja fárasztani a gyerekeket, az a friss levegő. Irány tehát a játszótér!

Hidd el pár óra a szabadban, este egy nyugtató meleg fürdő és alig várja majd, hogy lefeküdjön a pihe puha párnák közé.

Pihe puha álom

Neked is könnyebben megy a pihenés, ha egy szép ágyneműben teszed. Miért lenne ez másképp gyermekednél? Fontos a tiszta, kényelmes párna, takaró és lepedő, de a gyerekek esetében ez nem elég.

Létrehozhattok közösen egy saját kis pihenőkuckót: alvópajtásokkal, baldachinnal, játékos párnákkal, matricás fallal. 

Így már korai gyermekkorban kialakíthatsz egy személyes teret a számára, ahová szívesen visszatér esténként – így lesz csak igazán édes az álom!

Türelem!

Igen néha kicsit nehéz végre már az ágyba dugni a gyereket, de hidd el attól, hogy elszakad nálad a cérna és esetleg kiabálni kezdesz nem fog hamarabb vagy könnyebben elaludni. Neked sem menne ilyen körülmények között..

Ha úgy érzed, nem bírod tovább a huncutkodását, inkább gyere ki kicsit a szobából és később feküdj mellé újra. Nem kell a fegyelmezésről és a harcról szólnia az estének.

Lehet a meghitt pillanatoké is a főszerep, hiszen alig van csodálatosabb érzés, mint amikor minden elcsendesül és csak ti ketten vagytok. Még pár apró titkot megoszt veled, átkarol és álomra hajtja a szemét.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást