Ha fogékony vagy az egészséges életmód égisze alatt reklámozott újdonságokra, vagy egyszerűen szeretsz kuncogni az őrült ötleteken, biztosan tetszeni fognak neked a következő kajatrendek.
2/6 Élelmi rosttal dúsított gyümölcs- és zöldséglevek
Ezért harapnak rá: a dzsúszok – amelyeknek a magyar írásmódját még mindig nem szoktuk meg – alapvetően alig tartalmaznak rostot, mivel ez a kulcsfontosságú összetevő eltűnik belőlük a feldolgozási folyamat során. Két narancs kifacsarásakor például lényegében nulla gramm rosthoz jutsz, ám ha rosttal együtt smoothie-t készítesz belőlük, máris 6 grammot kapsz a jóból. Ennek kompenzálására néhány gyümölcslébe maltodextrin adalékanyagot tesznek, ami egy vízben oldódó rostfajta.
Igazából ez a helyzet: a szakértők szerint egyelőre nem tisztázott, hogy a papíron rosttal dúsított gyümölcs- és zöldséglevek valóban több tápanyagot tartalmaznak-e, mint a hagyományos változatok. Amennyiben több rosthoz szeretnéd juttatni a szervezeted, érdemes saját magadnak elkészíteni a rostos üdítőket, amelyekbe így ráadásul kevesebb cukor és más adalék kerül. A maltodextrin egyébként biztosan nem káros, csak kérdés, hogy használ-e.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!