Új kutatás mutatta meg, mi tesz egy kapcsolatot sikeressé

Új kutatás mutatta meg, mi tesz egy kapcsolatot sikeressé

Címlap / Szerelem / Új kutatás mutatta meg, mi tesz egy kapcsolatot sikeressé

Nem az a lényeg, hogy kivel vagy, hanem az, hogy milyen a kapcsolatotok dinamikája – ez a fő tanulsága annak a tudományos kutatásnak, ami megpróbálta meghatározni, mi tesz egy kapcsolatot sikeressé. A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kapcsolatdinamika a legjobban meghatározható faktora annak, hogy valakivel hosszú és boldog kapcsolatod lesz-e.

A londoni Nyugati Egyetem kutatói úgy gondolták, hogy a korábbi, hasonló témájú kutatások nem voltak elég széleskörűek, és nagyon kevés változóra koncentráltak. Éppen ezért most átnéztek 43 olyan adatgyűjteményt, amit korábbi kutatásoknál használtak, és amelyeknél különböző szempontok alapján határozták meg, hogy valaki mennyire boldog a párkapcsolatában. Mindegyik korábbi kutatásnál legalább egy évig végigkövették a párok életét. A 43 tanulmány végül összesen 11 ezer pár adatait tartalmazta.

Leah Kelly/pexels.com

Mi a legfontosabb egy kapcsolatban?

Az egyik legfőbb tanulsága a kutatásnak az lett, hogy maga a partner tulajdonképpen csak másodrendű kérdés. A lényeg az, hogy te milyennek látod a kapcsolatot és a partneredet, illetve, hogy te mennyire tartod boldognak magadat a kapcsolatban. Nem a nettó boldogság számított tehát, hanem az, hogy az egyén igényei mennyire kielégítettek, és mennyire érzi jól magát minden más faktor ellenére.

A kapcsolat maga, a párok közötti viszony sokkal fontosabb, mint a párok különálló személyisége. Minden a kettőtök közötti dinamikán múlik, és nem azon, hogy mennyire illetek össze.

Persze a dinamikát befolyásolja az, hogy mennyire szereted a párodat, és mennyire elégíti ki az igényeidet mind lelkileg, mind testileg. De valaki ugyanúgy lehet boldog egy makacs, goromba párral, ha a kapcsolat maga jó, és számára megfelelő. A kutatók szerint a legfontosabb tanulság az, hogy párválasztásnál nem arra kell figyelni, hogy az elvárásokat valaki megugorja-e. Inkább arra, hogy hogyan érzed magad a társaságában.

A kutatásból az is kiderült, hogy néhány faktor jobban meg tudja határozni a kapcsolat jövőbeli boldogságát.

Ilyenek például az alábbiak:

  • a másik elkötelezettsége a kapcsolat felé,
  • megbecsülés,
  • szexuális kielégülés,
  • a partner boldogsága,
  • a konfliktusok száma és minősége.

Persze sokat számítanak az olyan egyéni változók is, mint a mentális problémák (szorongás, depresszió), a kötődési stílusok, vagy az élettel való elégedettség. 

A kutatók azt azonban nem tudták megállapítani, hogy a kapcsolati dinamika hogyan változik az évek során, ha változik egyáltalán. Így egyelőre azt tudják biztosra mondani, hogy a néhány éves kapcsolatok esetén mi a fontos, és mi nem. Ahhoz, hogy a hosszabb kapcsolatokról is megfelelő képet kapjanak, olyan adatokra lenne szükségük, amelyek évtizedeken keresztül vezetik végig párok szerelmi életét, és az arról alkotott képüket.

Egy azonban biztos: a kutatásból szépen kiderül, hogy nem a tökéletes párt kell megtalálni, hanem azt, aki neked tökéletes. Bármennyire klisének hangzik is, most már a tudomány is alátámasztja.

Forrás

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást