A testet és a lelket is gyógyítja: a tangó

A testet és a lelket is gyógyítja: a tangó

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A testet és a lelket is gyógyítja: a tangó

Sosem gondoltam volna, hogy az argentin tangó a világörökség része. Pedig az, és nem csak az. Egy terápia, testnek és léleknek, egyaránt. Az sejthető, hogy a tánc, mint mozgás jót tesz az embernek, de az, hogy komoly betegségek lefolyását is képes megkönnyíteni, tünet mentesebbé tenni, arra csak pár éve derült fény.

A tangó, mint párterápia

A társas tánc feltételezi a testközelséget. A testközelség pedig gyógyír – nem csak a léleknek, a testnek is. A partnerek testközelsége fejleszti a bizalmat és a kommunikációt. Figyelni kell egymás mozgására, igazodni, esetenként azonnal reagálni egy-egy rossz lépésre, ami a másik megismerését eredményezi.
Az egymásnak való örömszerzés is nagyon fontos a táncban. A kutatók, tangózó párok nyálmintájának elemzéséből arra a következtetésre jutottak, hogy míg a tangó javítja a párkapcsolatokat, más táncok szinte alig. Angliában már párterápia részeként is alkalmazzák.

A tangó és a Parkinson-kór

Frankfurtban, Montrealban, Washingtonban egyetemeken vizsgálták a tangó hatását a Parkinson-kórra, más táncokéval összehasonlítva. A washingtoni egyetemen hetvenöt beteget osztottak be keringős, foxtrottos, tajcsis és egy mozgás mentes kontrollcsoportba.
Tíz hét múlva mozgásvizsgálatokat végeztek, melyek alapján egyedül a tangó volt képes arra, hogy a betegek mozgásának minőségén, az egyensúlyérzéken javítson. A montreali egyetemen pedig a koordinációs készségek javulását figyelték meg.

Az időskor

A világban egyre több helyen alkalmazzák a tangót, mint az időskori leépülés lassítására szolgáló eszközt. Élénkíti a memóriát, relaxál, és a mozgással kapcsolatos gátlásokat is oldja. Egészség megtartó szerepe is van, a mozgás által.
Azt is mérték kardiológusok, hogy míg más táncok alatt a pulzusszám erőltetetten magas értéken volt, a tangó alatt megemelkedett ugyan, de csak a kapacitás 60 százalékát érte el.

A rendszeres tangózás pedig csökkenti az artériás betegségek kockázatát, illetve hatással van a koleszterinre is.

A tangó pszichés hatásai

Argentínában a skizofrén betegek gyógyításában is alkalmazzák a tangót. Emellett lelki bajokra, ,,szívfájdalomra” is jó, mivel a tangó különlegessége, hogy nem csak vezetni kell a partnert, hanem sok lehetőség van az improvizációra is, ami erős összpontosítást, figyelmet igényel.
Egy félénk ember eleinte fél a testi kontaktustól, így kerülni fogja az ölelést, míg vannak olyanok, akik folyamatos kontroll alatt akarják tartani mozgásukat, ám a tangóterápia ezek feloldására teljesen alkalmas.

Mi a tangó

Kiss Judit Ágnes, a tangóról: ,,A tangó nem tánc, hanem szenvedély, vagy életforma. Vagy leginkább a szenvedély életformája. Magázódós tánc, de nem a távolságtartás magázódásáé, hanem épp a közelségé. (…) Az első lépés a férfié: a tisztelet. (…) A férfi második lépése a felelősség. Minden pillanat a férfi felelőssége, mindenről ő dönt, így hibát is csak ő követhet el. Az a szerepe, hogy partnere gondtalan és boldog legyen. A nő válasza erre az odaadás.”
Nem véletlenül lett az argentin tangó a világörökség része. A tangó maga, Argentínából és Uruguayból származik, a XX. század első évtizedeiben  kialakult társastánc, műfaj. Eredetileg a bordélyok, és a munkásosztály tánca volt. Divattá Carlos Gardel énekes, dalszerző, zeneszerző és színész tette.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást