Ami akkor történik a testedben, ha nem szexelsz hosszabb ideig

Ami akkor történik a testedben, ha nem szexelsz hosszabb ideig

Címlap / Szerelem / Szex / Ami akkor történik a testedben, ha nem szexelsz hosszabb ideig

Immunrendszeri hatások

A gyakori szex segít megerősíteni az immunrendszeredet és leküzdeni a betegségeket, azáltal, hogy ilyenkor endorfint termel a szervezeted. Ez arra utal, hogy ha egyáltalán nem élsz nemi életet, gyakoribbá válhatnak a kisebb megbetegedések, mint például a nátha és a megfázás.

Korábban egy kutatás során derült ki, hogy azon emberek nyálában, akik többet szexelnek, magasabb mértékben van jelen egy bizonyos ellenanyag, ami a megfázásokkal képes felvenni a küzdelmet.

Amikor mégis…

Gondoltad volna, hogy ha régóta nem szexeltél senkivel, azt odalent is megérzed, amikor legközelebb mégis sor kerül rá? Ilyenkor a női testnek több időbe telik ráhangolódni az együttlétre, kevesebb nedvesség keletkezik, ami a szexet csak még inkább megnehezíti.

Arról nem is beszélve, hogy a menopauzához közeledve még fontosabb lenne a szex, hiszen nélküle a szövetek vékonyabbá válnak, és az együttlétek során fájdalmat, vérzést tapasztalhatsz. Ezt a problémát egyébként megelőzheted például önkielégítéssel, ami segít a szöveteket egészségesen tartani, és javítja a vérkeringést is.

Stressz és szorongás

A szex során oxitocin és endorfin keletkezik a testedben, amelyeknek rengeteg pozitív hatásuk van. Például az, hogy csökkentik a stressz és a szorongás mértékét, ráadásul javítják az alvás minőségét is, így te magad is kiegyensúlyozottabbnak érezheted magad, ha gyakoriak az együttlétek az életedben.

A ritkább szex miatt viszont kevesebb ilyen hormon termelődhet a testedben, ami miatt nem csak stresszesebbé válsz, de azt tapasztalhatod, hogy sokkal rosszabbul alszol.

Ha kapcsolatban élsz

Amennyiben párkapcsolatban, házasságban élsz, és mégsem vagytok együtt évente egy-két alkalomnál többször, annak komoly hatása van kettőtökre is. Az intimitás megteremtésében központi szerepet játszik a szex, és ha ez nincs jelen, érzelmileg egyre inkább eltávolodtok egymástól.

Nem véletlen, hogy sok házasságnál ez váltja ki a többi problémát is. Ez csak akkor nem gond, ha sosem volt kimondottan fontos számotokra a szexuális együttlét, és e nélkül is tudtok módot találni az intimitás megteremtésére. Ha már az egyik fél többre vágyna, nincs meg az egyensúly!

Rosszabb agyi kapacitás

Kutatások szerint a szexuális együttlétek javítják a memóriádat és az agyi működésedet is. Amikor ugyanis együtt vagy a pasiddal, az megnöveli az agyadban lévő neuronok termelését, ennek pedig számtalan pozitív hatása van az idegekre.

Különösen idősebb korban, amikor ennek mértéke egyébként is lelassul a szervezetedben, és szükséged lenne valamilyen módon a pótlásra. Ráadásul felmérések szerint motiváltabbá is tesz, így a karrieredre is jó hatással van, ha viszonylag gyakran vagy együtt a pasiddal.

Előnyei is vannak

Persze előnyei is vannak annak, ha épp nem élsz nemi életet. Ezek közül az egyik az, hogy kisebb eséllyel kapsz el különféle húgyúti és nemi fertőzéseket, amelyek sajnos általában egy komoly kapcsolatban sem mindig megelőzhetők.

Nem véletlen, hogy rengeteg nő él házasságban, mégis, amikor az immunrendszerük gyengébb, akár csak egy szimpla strandolást, szexuális együttlétet követően is fertőzéssel, felfázással találják szemben magukat.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

2 hozzászólás

 • Hajdú Károly
  2021.04.22., 18:49

  Sokba van igazság

  Válasz
  • FOM
   2022.06.19., 12:42

   Még többen meg nincs.

   Válasz

Írj egy hozzászólást