5 ok, ami miatt gyakran tapasztalsz meg felfázást vagy hüvelyi fertőzést

5 ok, ami miatt gyakran tapasztalsz meg felfázást vagy hüvelyi fertőzést

Címlap / Életmód / Egészség / 5 ok, ami miatt gyakran tapasztalsz meg felfázást vagy hüvelyi fertőzést

Rendkívül kellemetlen, amikor gyakran tapasztalsz meg hüvelyi fertőzéseket, felfázásokat, miközben te és a párod egyaránt figyeltek a higiéniára.

Számos oka is lehet annak, hogy rövid időn belül többször is szembesülsz a problémával, ezért nem árt tisztában lenni a leggyakoribbakkal!

Nem jó kezelés

Amennyiben egy fertőzés állandóan visszatér, úgy nem kizárt, hogy nem volt megfelelő a kezelés.

Mindig fontos, hogy ilyen esetben ne csak neked írjon fel az orvosod gyógyszert, hanem a párodnak is; még akkor is, ha rajta nem mutatkoznak tünetek.

A férfi és a női nemi szerven egyes betegségek egészen eltérően mutatkozhatnak meg, ezért könnyen lehet, hogy a pasidtól kapod vissza a fertőzést a tudta nélkül.

Szintén érdemes alaposabb kivizsgálást, tenyésztést kérni, amennyiben a problémád többször visszatér, mert lehet, hogy irányzott gyógyszerrel meg tudsz végre szabadulni az adott baktériumtól, vírustól.

 

Méhszájseb

A méhszájseb egy hámelváltozás, ami kimondottan gyakori, hiszen tízből kilenc nőnél élete során legalább egyszer kialakul.

Sokszor viszont a betegek észre sem veszik, hiszen alig vannak tünetei; másoknál viszont viszonylag gyakori nemi fertőzéseket, gyulladásokat, folyásokat is okozhat.

A hüvely normál, savas pH-ját ugyanis megváltoztatja, és lúgosabbá teszi.

Emiatt gyengül a flórája, vérzés alakulhat ki a szexuális együttlétek után, és még akkor is jelentkezhet bakteriális fertőzés, ha egyébként te és a párod is egészségesek vagytok.

A legtöbb esetben kisebb beavatkozással (például fagyasztás) orvosolható a probléma, de akár hüvelyöblítő oldatokkal is szinten tarthatod az egészséges kémhatást.

Cukorbetegség

A diabétesz egyik kellemetlen mellékhatása, hogy a betegek szervezetét gyengíti, és fokozottan hajlamossá teszi őket a kórokozókkal szemben.

Ha nem fordítasz elég figyelmet a problémára, az a baktériumoknak táptalajt biztosít, ami sajnos fertőzésekben is megmutatkozhat.

Hiába tűnik apróságnak egy gombás fertőzés, ha ez gyakran ismétlődik, akár cukorbetegséggel is küzdhetsz.

Sokszor épp erről ismerik fel az orvosok a betegséget!

Az sem kizárt, hogy hólyag- vagy hüvelygyulladással jár, ami miatt pisiléskor csíp a vizelet, szex közben égető érzést tapasztalsz, valamint viszketést és folyást észlelsz.

Ezt a hüvelyváladék magasabb cukortartalma idézi elő, ami miatt a gombák és baktériumok könnyebben szaporodnak.

Bizonyos fogamzásgátlók

Mindig óvatosnak kell lenni, ha fogamzásgátlót kezdesz szedni, mert a mellékhatások nagyon változóak lehetnek.

Van, akinél semmilyen tünetet nem okoz, míg másnál több kellemetlen hatással is jár.

Ezek közül az egyik a fertőzésekre való hajlam megnövekedése lehet.

Amikor magasabbá válik emiatt az ösztrogénszinted, több folyás keletkezik, ami önmagában még nem baj – a gond ott kezdődik, ha ettől viszketni kezdesz, és gyulladást tapasztalsz.

A magas fokú hormonális változás, valamint a szex közben bekövetkező apró mechanikai sérülések (amelyektől az óvszerek védenek) előidézhetik azt, hogy visszatérő hüvelyi fertőzésed legyen, így amennyiben a problémád épp a gyógyszer elkezdésével egyidőben jelentkezett, feltétlenül vizsgáltasd ki magad!

 

Visszatérő felfázás

És mi van akkor, ha nem szexuális eredetű hüvelyi fertőzésed van, hanem felfáztál?

A szakértők szerint kétféle típusa van ennek: az egyiket a hideg idézi elő, a másikat baktérium.

Előbbi miatt gyakran kell pisilned, erős fájdalmat érzel, és a semmiből jelentkezik, majd ugyanilyen gyorsan el is múlik (viszketés, folyás nem jelentkezik).

De ha már néhány napja eltartanak a tünetek, akkor az bakteriális gyulladás, amit sokszor antibiotikum, túlzásba vitt antibakteriális szappanok, vagy a nem megfelelő hüvelyi flóra idéz elő.

Amennyiben túl sokszor használsz intim mosakodókat, úgy szinte biztos, hogy emiatt van gyakori felfázásod!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást