5 ok, ami miatt gyakran tapasztalsz meg felfázást vagy hüvelyi fertőzést

5 ok, ami miatt gyakran tapasztalsz meg felfázást vagy hüvelyi fertőzést

Címlap / Életmód / Egészség / 5 ok, ami miatt gyakran tapasztalsz meg felfázást vagy hüvelyi fertőzést

Rendkívül kellemetlen, amikor gyakran tapasztalsz meg hüvelyi fertőzéseket, felfázásokat, miközben te és a párod egyaránt figyeltek a higiéniára. Számos oka is lehet annak, hogy rövid időn belül többször is szembesülsz a problémával, ezért nem árt tisztában lenni a leggyakoribbakkal!

Nem jó kezelés

Amennyiben egy fertőzés állandóan visszatér, úgy nem kizárt, hogy nem volt megfelelő a kezelés.

Mindig fontos, hogy ilyen esetben ne csak neked írjon fel az orvosod gyógyszert, hanem a párodnak is; még akkor is, ha rajta nem mutatkoznak tünetek.

A férfi és a női nemi szerven egyes betegségek egészen eltérően mutatkozhatnak meg, ezért könnyen lehet, hogy a pasidtól kapod vissza a fertőzést a tudta nélkül.

Szintén érdemes alaposabb kivizsgálást, tenyésztést kérni, amennyiben a problémád többször visszatér, mert lehet, hogy irányzott gyógyszerrel meg tudsz végre szabadulni az adott baktériumtól, vírustól.

 

Méhszájseb

A méhszájseb egy hámelváltozás, ami kimondottan gyakori, hiszen tízből kilenc nőnél élete során legalább egyszer kialakul.

Sokszor viszont a betegek észre sem veszik, hiszen alig vannak tünetei; másoknál viszont viszonylag gyakori nemi fertőzéseket, gyulladásokat, folyásokat is okozhat.

A hüvely normál, savas pH-ját ugyanis megváltoztatja, és lúgosabbá teszi.

Emiatt gyengül a flórája, vérzés alakulhat ki a szexuális együttlétek után, és még akkor is jelentkezhet bakteriális fertőzés, ha egyébként te és a párod is egészségesek vagytok.

A legtöbb esetben kisebb beavatkozással (például fagyasztás) orvosolható a probléma, de akár hüvelyöblítő oldatokkal is szinten tarthatod az egészséges kémhatást.

Cukorbetegség

A diabétesz egyik kellemetlen mellékhatása, hogy a betegek szervezetét gyengíti, és fokozottan hajlamossá teszi őket a kórokozókkal szemben.

Ha nem fordítasz elég figyelmet a problémára, az a baktériumoknak táptalajt biztosít, ami sajnos fertőzésekben is megmutatkozhat.

Hiába tűnik apróságnak egy gombás fertőzés, ha ez gyakran ismétlődik, akár cukorbetegséggel is küzdhetsz.

Sokszor épp erről ismerik fel az orvosok a betegséget!

Az sem kizárt, hogy hólyag- vagy hüvelygyulladással jár, ami miatt pisiléskor csíp a vizelet, szex közben égető érzést tapasztalsz, valamint viszketést és folyást észlelsz.

Ezt a hüvelyváladék magasabb cukortartalma idézi elő, ami miatt a gombák és baktériumok könnyebben szaporodnak.

Bizonyos fogamzásgátlók

Mindig óvatosnak kell lenni, ha fogamzásgátlót kezdesz szedni, mert a mellékhatások nagyon változóak lehetnek.

Van, akinél semmilyen tünetet nem okoz, míg másnál több kellemetlen hatással is jár.

Ezek közül az egyik a fertőzésekre való hajlam megnövekedése lehet.

Amikor magasabbá válik emiatt az ösztrogénszinted, több folyás keletkezik, ami önmagában még nem baj – a gond ott kezdődik, ha ettől viszketni kezdesz, és gyulladást tapasztalsz.

A magas fokú hormonális változás, valamint a szex közben bekövetkező apró mechanikai sérülések (amelyektől az óvszerek védenek) előidézhetik azt, hogy visszatérő hüvelyi fertőzésed legyen, így amennyiben a problémád épp a gyógyszer elkezdésével egyidőben jelentkezett, feltétlenül vizsgáltasd ki magad!

 

Visszatérő felfázás

És mi van akkor, ha nem szexuális eredetű hüvelyi fertőzésed van, hanem felfáztál?

A szakértők szerint kétféle típusa van ennek: az egyiket a hideg idézi elő, a másikat baktérium.

Előbbi miatt gyakran kell pisilned, erős fájdalmat érzel, és a semmiből jelentkezik, majd ugyanilyen gyorsan el is múlik (viszketés, folyás nem jelentkezik).

De ha már néhány napja eltartanak a tünetek, akkor az bakteriális gyulladás, amit sokszor antibiotikum, túlzásba vitt antibakteriális szappanok, vagy a nem megfelelő hüvelyi flóra idéz elő.

Amennyiben túl sokszor használsz intim mosakodókat, úgy szinte biztos, hogy emiatt van gyakori felfázásod!

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!