A kipihentebb ébredésért: 4 trükk, hogy több időt tölts mélyalvásban

A kipihentebb ébredésért: 4 trükk, hogy több időt tölts mélyalvásban

Címlap / Életmód / Egészség / A kipihentebb ébredésért: 4 trükk, hogy több időt tölts mélyalvásban

Sok mindenben szerencsés vagyok a kislányommal kapcsolatosan – sajnos az alvás nem tartozik bele a felsorolásba. Már lassan négyéves lesz, de még mindig szörnyűek az éjszakáink, és nagyon sokszor felébredünk: én jellemző módon mélyalvásból, amit sokszor igazi fizikai fájdalomnak érzek. Nem is beszélve a következő napról… Sok mindent kipróbáltam, ami segíthet jobban, mélyebben, hosszabban aludni és kipihentebben ébredni.

Alvás előtt már próbálj lazítani

Ahogy landol a gyermekem az ágyban, rajtam máris úrrá lesz a nyugalom, hiszen tudom, hogy az este hátralevő része alapvetően az enyém. 

Korábban – és persze sokszor most is – ebben az időszakban próbáltam elrendezni a nap folyamán kimaradt teendőket, de ez sajnos nem segíti elő a mélyalvást.

Minden aktív feladat, legyen szó akár csak a közösségi oldal böngészéséről, a főzésről, a munka befejezéséről, hátráltatja a későbbi pihenést. Különösen akkor, ha az esti teendők miatt későn iszod meg az utolsó kávédat, teádat. 

Hasonlóan ingerli a szervezetet a dohányzás, az alkohol, és persze a hangos zene, a filmnézés is, ezért ha alapvetően a jó alvás a leglényegesebb számodra, ezeket érdemes háttérbe szorítanod, mérsékelned.

Próbáld ki ezt: A képernyők helyett sokkal pihentetőbbek a könyvek – nekem a leginkább egy forró fürdő társaságában segítik az elalvást és a mélyalvást.

 

Ideje mozogni!

A sportnak, az aktív életnek nem is lehet felsorolni az előnyeit: bizony, az alváshoz is van köze a testmozgásnak.

Talán nem szorul különösebb magyarázatra, de ha alaposan elfáradsz egy kimerítő edzés során, akkor az elalvással éppúgy nem lesz komolyabb gondod, mint a mélyalvásokkal.

Próbáld ki ezt: Legalább három óra teljen el az edzés vége és az elalvás előtt, így lesz a legpihentetőbb a mozgás jótékony hatása.

 

Ragaszkodj a rutinhoz!

A kisgyermekek esetében is fontos szempont az esti rutin kialakítása, hiszen amit megszoknak, azt szavak nélkül is értik. Ezek a keretek úgy általában lényegesen a nevelés során, de az alvást tekintve más fontos szerepük is van – még felnőttkorban is!

Tudományos kísérletek támasztották alá, hogy az alváshoz éppúgy hozzá tudjuk szoktatni az agyunkat, a szervezetünket, mint a rendszeres étkezéshez. A testünk alkalmazkodik az órához, ha néhány héten keresztül minden nap ugyanakkor kerítünk sort a szokásos rutinokra. Ez különösen lényeges a pihenést tekintve, ugyanis elősegíti a mélyalvást, ha ragaszkodsz a megszokott alvási és ébredési ciklusodhoz.

Próbáld ki ezt is: Mindig figyelj rá, hogy a szobában legfeljebb 21 fok legyen éjszaka és semmilyen zavaró fény, hang ne ébreszthessen fel az éjszaka folyamán.

 

Egy természetes csodaszer: a glicin

Még a leggondosabb tervezés sem ér sokat akkor, ha állandóan fel kell kelned éjszaka és szinte esélyed sincs arra, hogy mélyalvásba kerülj.

Már néhány éve annak, hogy utánajártam, mitől lehetne jobb az alvásminőségem és hogyan érezhetném magamat kipihentebbnek. Először a gyógyteákról olvasgattam, amik ugyan biztos hatékonyak, de ráakadtam egy igazi csodaszerre.

Ez nem más, mint a glicin, ami egy természetes aminosav – én a növényi változatát fogyasztom.

Egy csapott kiskanállal szoktam ebből az édeskés, kristálycukorra emlékeztető állagú és ízű porból bevenni esténként.

A hatás? A kutatások alapján 6 óra alvás 8 órának felel meg, és ezt én is alá tudom támasztani. Kipihentebben ébredek reggel, ha vettem be a glicinből, és nehezebben ébredek fel a kisebb neszekre, mert mélyebben alszom tőle.

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást