5 természetes út, a téli depresszió ellen

5 természetes út, a téli depresszió ellen

Címlap / Életmód / Egészség / 5 természetes út, a téli depresszió ellen

A hideg időjárás nemcsak fizikailag viseli meg a szervezetünket.

Bizony lelkünkre is jelentős mértékben rányomja a bélyegét, és erősen hozzájárul a nyomottabb, szomorkás hangulathoz.

Télen a napok rövidebbé válnak. Megérkeznek az igazán borús, esős, csapadékos napok. Amíg a falevelek még gyönyörű színekben pompáznak, addig számolnunk kell azzal a negatív tényezővel, miszerint jóval sötétebbé és fényszegényebbé válnak a nappalok, ez pedig sokaknál levertséget és fáradékonyságot okozhat.

Egy clivelandi klinika becslése szerint, a népesség közel 20%-a szenved a téli depresszió valemelyik tünetétől, ami pár naptól kezdve, akár hónapokig is eltarthat. A fő problémát az jelenti, hogy a téli időszakban az igazi napsütétses és világos órák száma, alig több mint 6 órát tesz ki, ez pedig nagyon elenyésző szám.

Kutatások bebizonyították, hogy a téli depresszió miatt, nem más felelős, mint a tobozmirigy, ugyanis az ebben lezajló megváltozott hormonális változások tehetnek arról, hogy az emberek zöme nyomottnak érzi magát a sötétebb időszakokban. A fény ugyanis köztudottan jótékony hatású, nagy mértékben befolyásolja hogy az ember jól érezze magát a bőrében. A fény ugyanis nyugatólag hat, növeli a biztonságérzetet, és boldogsághormonnal is bőven ellát minket. Fény hiányában viszont, jogosan érezhetjük magunkat szorongóbbnak, és frusztráltabbnak.

Amennyiben a következő jelek valamelyikét tapasztalod magadon, valószínű, hogy téged is elért a téli depresszió:

Változó étvágy, sóvárgás az édes vagy keményítő tartalmú ételek után

Hirtelen súlygyarapodás

Rossz és kevés alvás

Egész napos fáradékonyság

Ingerlékenység

Csökkent energia

Társadalmi elszigetelődés, csökkent késztetés a szociális érintkezésekre, fóbiák megjelenése, bezártság érzet

Koncentráció és összpontosítás nagy mértékű csökkenése

Hogy enyhíteni tudd a tüneteket, adunk most neked 5 kiváló tippet arra, hogy újra visszacsalhasd a fényt, a mindennapjaidba!

Legyél a szabadba!

Akár ebédszüneted van, akár haza indulsz a munkából, fontos, hogy amikor csak tudsz, szakíts egy kis időt egy kiadós sétára! Nagyon fontos, hogy a szervezet télen is fel tudjon töltődni a természetes kinti fénnyel, ezért igyekezz a lehető legtöbbet a szabadban tartozkodni, még akkor is, ha kutya hideg van! A csípős hideg, amúgy is egészséges! Nem számít az sem, ha borultabb az idő, ne tévesszen meg a látszat! A fény ugyanis, a felhőkön keresztül, ugyanúgy áttör és lejön a földre, tehát sötét, borongós időben is eredj, és tégy egy kiadós kört a ház körül!

Cseréld ki a villanykörtéket!

Tény hogy manapság nagyon drága az áram és a legtöbb háztartásban a gazdaságos halogén izzókat alkalmazzák. Amik energiatakarékosak is. Viszont vedd figyelembe azt, hogy ezek az izzók legtöbbször nem rendelkeznek olyan magas fényfrekvenciával, mint hagyományos társaik, tehát nem világítanak annyira jól, nincs olyan nagy fényük. Ez a téli időszakokban különösen nagy hátrány lehet, ugyanis a benti mesterséges fényekre, ugyanúgy reagál az emberi szervezet.

Igyekezz azon lenni, hogy legalább azokban a helyiségekben visszacseréld hagyományosra az égőket ahol sokat tartózkodsz. A többi szobában természetesen megmaradhatnak az energiatakarékos izzók. Meglátod viszont, hogy mennyit javít a közérzeteden ez az apró trükk!

Vedd le a napszemüveget!

Sokan vannak, akik télen is kifejezetten szeretnek napszemüveget hordani, még akkor is, ha nem süt a nap. Egyesek megszokásból, míg mások a kinti vakító fények ellen használják. Ne tedd! Ugyanis, a napszemüveg szűrői meggátolják a természetes fény bejutását, így hamar azon kaphatod magad, hogy ugyanúgy elér a levertség téged is. Biztos, hogy télen sokkal élesebbek a szemet egyébként is zavaró fények, ami leginkább a sok fehér és szürke árnyalatnak köszönhető, de törekedj arra, hogy inkább szemüveg nélkül közlekedj! Így sokban hozzá tudsz járulni, egészséged megőrzéséhez!

Edzz rendszeresen!

A rendszeres testmozgás, télen is különösen fontos, még akkor is, ha csak zárt szobában tudod végezni. A mozgás megnyugtat, oldja a feszültéset, enyhíti a görcsös tüneteket. Depressziós, levert állapotok esetén, kifejezetten ajánlott. Heti háromszor, 30 perccel, csodát tehetsz magaddal! A legjobb viszont, ha a téli testedzést is a szabadban végzed! Fő a jó, és friss levegő!

Szedj folyamatosan vitaminokat!

A hideg időszakokban, óriási keletje van a különböző vitaminoknak. Sajnos, ilyenkor már nem terem elég zöldség és gyümölcs, amivel teljesen pótolni tudod a szervezeted tápanyag és vitamin szükségletét. A boltban kapható, különböző import áruk pedig, nem kifejezetten minősülnek jó választásnak, ugyanis ezek legtöbbje alig tartalmaz bármi egészségmegörző tápanyagot. Mindeféle vitamin fogyasztása ajánlott, főleg a C-Vitaminé.

Amennyiben viszont a téli depressziót szeretnéd legyőzni, akkor a leghatásosabb módszer, ha a rendszeres D-Vitamin fogyasztásra adod a fejed! Ugyanis, a természetes fényben is nagymennyiségű D-vitamin található, ez is közrejátszik abban, hogy a fénnyel teli hónapokban, sokkal vidámabbak és felszabadultabbak vagyunk. Fontos tehát, hogy rengeteg D-vitaminhoz juttasd a szervezetedet, és akkor garantáltan búcsút inthetsz a borús napoknak!

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!