Életmód / Család

5+1 természetes módszer, amivel megkönnyítheted a szülést

Ha időben beveted az alábbi módszereket, nemcsak a saját, hanem születendő gyermeked helyzetét is megkönnyíted a szülőszobán. Olyan ártalmatlan, természetes praktikákat gyűjtöttünk össze, amelyek emberemlékezet óta segítik a nőket a vajúdás és a szülés során, sőt, a felmerülő komplikációk is megelőzhetők velük. Készülj fel maximálisan életed egyik legfontosabb napjára!

Töltsd fel az E-­vitamin raktáradat!

A csapból is az folyik, hogy a várandós kismama étkezzen sokoldalúan és egészségesen, azt azonban már kevesen tudják, hogy az E-­vitaminban bővelkedő fogások csökkentik a fáradtságot (jó, ha tartalékolsz az energiával a vajúdásra…), és rugalmasabbá teszik a kismedencei izmokat.

Emellett még a kellemetlen lábgörcs megelőzésére is alkalmas!

Raktározd el magadban már a szülés várható időpontját megelőző hetekben, hónapokban is az értékes tápanyagot: fogyassz sok spenótotbrokkolit, különböző magvakat és növényi olajat.

Segítő gondolatok

Komoly támogatást tudnak nyújtani kritikus pillanatokban a megfelelő gondolatok, kimondott vagy kimondatlan szavak.

A gondolat szabad áramlásával szabad utat tudsz engedni a valós történéseknek is: vajúdás közben segítheted a tágulást, ha elképzelsz például egy könnyedén, fényesen, belülről kifelé nyíló kaput, vagy egy bimbót, ami szép lassan kibontakozik és csodás, terebélyes virág lesz belőle.

Olvastad már?  Megvan! Ebben a pózban a legnagyobb az esélye a teherbeesésnek

Ha ki is mondod, még könnyebb lesz: hiszen amit kimondunk, az valósággá válik.

Enyhülést hozó málnalevél tea

A terhesség utolsó hónapjában napi rendszerességgel szürcsölj el egy csésze málnalevél teát.

Ez előkészíti, előlazítja a méhszájat, a gátat és a kismedencei izmokat a szüléshez, a méh izomzatára pedig erősítő hatással van – mintha a természet csak a vajúdás­, szülés megkönnyítéséért teremtette volna meg.

Tudnod kell, hogy nem mindenkinek válik be ez a gyógytea (mindenesetre az illúzió is valami, egy próbát megér.)

Kismama torna

Őrizd meg a jó kondidat, mert nagy szükséged lesz rá, amikor érkezik a kis jövevény – ha nem igazán edzettél korábban, kíméletesen próbáld meg felturbózni az állóképességed. A kifejezetten állapotos nőknek ajánlott mozgásformák a megfelelő izmokat erősítik, megtanítanak koncentrálni, ellazulni, helyesen lélegezni; mindezt úgy, hogy a babát semmilyen veszélynek nem teszik ki.

Ha nagyon hiányzik az edzés, és nem elégít ki a kismama torna, kérdezd meg az orvosodat a lehetőségekről. A rendszeres mozgást mindenesetre ne hanyagold várandósan se! Nemcsak a szülés folyamatának fog jót tenni, hanem a kedvenc ruháidnak is.

A tudás magabiztossá tesz!

Ne menj kételyektől gyötörve szülni, különösen, ha az első gyermekedet várod: ha kérdéseid, félelmeid vannak, fordulj bizalommal az orvosodhoz, a védőnőhöz, illetve bármelyik anyához, akiben megbízol.

Olvastad már?  Ultrahangok a terhesség alatt: ezt nézik, és erre számíthatsz

Az is nagyon hasznos, ha a témával foglalkozó könyvekben utánaolvasol a szülésnek és a gyermekágyi időszaknak.

Légy felkészült, hogy a szükséges pillanatban az energiádat a megfelelő helyre csoportosíthasd!

Ne ragaszkodj az elképzeléseidhez!

Igen hasznos, ha tervezel, ezzel is rákészülve a szülésre, de a tervek azért (is) vannak, hogy megváltozzanak.

Ne ragaszkodj semmilyen elképzelésedhez, mert a szülőszobán a pillanatnak joga van mindent felülírni!

Mozogj szabadon, létezz, viselkedj úgy, ahogy tudsz és ahogy jól esik, figyeld meg, mi jó a testednek, mi a pocaklakódnak, és tégy aszerint – az pedig egy percig se frusztráljon, hogy nem így képzelted el a szülést.

Lazíts!