7 természetes megoldás az allergiás panaszok enyhítésére

7 természetes megoldás az allergiás panaszok enyhítésére

Címlap / Életmód / Egészség / 7 természetes megoldás az allergiás panaszok enyhítésére

Az allergiaszezon java még csak most jön, de te máris tapasztalod a kellemetlen tüneteket? Vagy még semmi gond, csak szeretnél előre felkészülni a nehezére? Csokorba szedtük, hogy az orvosi tanácsok megfogadása mellett milyen apró intézkedésekkel tehetsz a kín megelőzéséért, csillapításáért!

Zárd ki a polleneket!

Hiába tombol odakint a pollenszezon, ha a beltéri helyiségekben, ahol rendszeresen tartózkodsz, a fűtő- vagy légkondicionáló berendezés speciális szűrő segítségével képes megóvni a hatásuktól.
Ma már olyan szűrőbetétek vannak forgalomban, amelyekkel az allergiás tüneteket kiváltó részecskék akár 90-95%-ától is megszabadulhatsz. Persze, emellett az egészségügyi minimumra kell csökkentened a szellőztetés időtartamát – lehetőleg a hajnali órákra időzítve –, különben nincs a dolognak túl sok értelme!

Mosd le az allergéneket!

Valahányszor hazaérkezel, apró allergének százait, ezreit cipeled be magaddal odakintről az otthonodba. Szabadtéri időtöltés után célszerű megtisztítani a ruhád, a cipőd, a bőröd és a hajadat is, mert ezek nagy mennyiségben képesek a polleneket „tárolni”.
A zuhanyzás és az átöltözés tehát mindig kötelező. Allergiás betegként mindig figyelj oda, hogy a lakásban, illetve a kertben másik cucc legyen rajtad!

Vegyél maszkot!

Magyarországon még messze nem megszokott, hogy a légutakba kerülő allergének ellen maszkkal védekezzenek az azokra érzékenyek.

A minőségi maszkok az allergiás tüneteket kiváltó részecskék 95%-át is képesek megszűrni – nemcsak a polleneket, hanem például a városi légszennyezettséget is! Bizonyára tartasz tőle, hogy miként néznek majd rád az emberek, ám súlyos tünetek esetén mégis megfontolandó ezt az óvintézkedést bevetned.

Táplálkozz egészségesen!

Kutatás bizonyítja, hogy a friss zöldségekben, gyümölcsökben és magvakban gazdag étrend – aminek főleg az alma, a szőlő, a narancs és a paradicsom része – kevesebb allergiás tünettel jár a gyerekek körében.
A szakértők próbálják megfejteni az étrend és az orrüregi allergiás reakció közötti összefüggést, s úgy tűnik, hogy a dolog kulcsa az immunrendszerben rejlik. Minél több zöldséget és gyümölcsöt falatozol tehát, annál jobb!

Használj orröblítőt!

Az orröblítő segít az orrnyálkahártya tisztántartásában, ennélfogva csillapítja az allergiás panaszokat.
Az allergének mellett a baktériumokat és a felhalmozódott nyákot is eltávolítja, lényegesen mérsékelve az orrfolyást és a tüsszögést. Mindenképpen érdemes kifejezetten erre a célra kifejlesztett szettet alkalmaznod, amelyet fél teáskanál sóból, egy csipet szódabikarbónából és körülbelül 2,5 dl langyos desztillált vízből álló oldattal tölthetsz fel.

Igyál több folyadékot!

Ha folyton orrdugulással küzdesz, próbálj meg több vizet, teát vagy egyéb folyadékot inni, mely hozzájárul majd a nyák sűrűségének csökkenéséhez! Az extra folyadék nemcsak a nyák feloldásában, hanem annak távozásában is segít.
A forró italok – úgymint a tea vagy a leves – különösen hasznosak lehetnek számodra, mivel a gőz erejét is bevetik a váladékoldó hatás kifejtésekor.

Takaríts okosan!

A beltéri allergének kiiktatásának leghatékonyabb módja a megfelelő takarítás. Az allergiás betegeknek azonban egy kicsit más eszközöket és tisztítószereket kell használniuk a maximális hatékonyság érdekében – éppen ezért ne szégyelld újratanulni ezt a rutint!
Egy speciális porszívó beszerzése például elengedhetetlen, mint ahogy az olyan portörlőké is, amelyek nem engedik vissza magukból a piszkot a levegőbe.
Te allergiás vagy valamire? Hogyan védekezel ellene? Várjuk a tapasztalataidat kommentben!

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!