Életmód / Egészség

7 természetes megoldás az allergiás panaszok enyhítésére

Az allergiaszezon java még csak most jön, de te máris tapasztalod a kellemetlen tüneteket? Vagy még semmi gond, csak szeretnél előre felkészülni a nehezére? Csokorba szedtük, hogy az orvosi tanácsok megfogadása mellett milyen apró intézkedésekkel tehetsz a kín megelőzéséért, csillapításáért!

Zárd ki a polleneket!

Hiába tombol odakint a pollenszezon, ha a beltéri helyiségekben, ahol rendszeresen tartózkodsz, a fűtő- vagy légkondicionáló berendezés speciális szűrő segítségével képes megóvni a hatásuktól.
Ma már olyan szűrőbetétek vannak forgalomban, amelyekkel az allergiás tüneteket kiváltó részecskék akár 90-95%-ától is megszabadulhatsz. Persze, emellett az egészségügyi minimumra kell csökkentened a szellőztetés időtartamát – lehetőleg a hajnali órákra időzítve –, különben nincs a dolognak túl sok értelme!

Mosd le az allergéneket!

Valahányszor hazaérkezel, apró allergének százait, ezreit cipeled be magaddal odakintről az otthonodba. Szabadtéri időtöltés után célszerű megtisztítani a ruhád, a cipőd, a bőröd és a hajadat is, mert ezek nagy mennyiségben képesek a polleneket „tárolni”.
A zuhanyzás és az átöltözés tehát mindig kötelező. Allergiás betegként mindig figyelj oda, hogy a lakásban, illetve a kertben másik cucc legyen rajtad!

Olvastad már?  Immunterápiával megszüntethető a pollenallergia – Mutatjuk, hogyan működik a módszer

Vegyél maszkot!

Magyarországon még messze nem megszokott, hogy a légutakba kerülő allergének ellen maszkkal védekezzenek az azokra érzékenyek.

A minőségi maszkok az allergiás tüneteket kiváltó részecskék 95%-át is képesek megszűrni – nemcsak a polleneket, hanem például a városi légszennyezettséget is! Bizonyára tartasz tőle, hogy miként néznek majd rád az emberek, ám súlyos tünetek esetén mégis megfontolandó ezt az óvintézkedést bevetned.

Táplálkozz egészségesen!

Kutatás bizonyítja, hogy a friss zöldségekben, gyümölcsökben és magvakban gazdag étrend – aminek főleg az alma, a szőlő, a narancs és a paradicsom része – kevesebb allergiás tünettel jár a gyerekek körében.
A szakértők próbálják megfejteni az étrend és az orrüregi allergiás reakció közötti összefüggést, s úgy tűnik, hogy a dolog kulcsa az immunrendszerben rejlik. Minél több zöldséget és gyümölcsöt falatozol tehát, annál jobb!

Használj orröblítőt!

Az orröblítő segít az orrnyálkahártya tisztántartásában, ennélfogva csillapítja az allergiás panaszokat.
Az allergének mellett a baktériumokat és a felhalmozódott nyákot is eltávolítja, lényegesen mérsékelve az orrfolyást és a tüsszögést. Mindenképpen érdemes kifejezetten erre a célra kifejlesztett szettet alkalmaznod, amelyet fél teáskanál sóból, egy csipet szódabikarbónából és körülbelül 2,5 dl langyos desztillált vízből álló oldattal tölthetsz fel.

Olvastad már?  Védőoltás védhet meg a macskaszőr-allergiától - egy tanulmány szerint

Igyál több folyadékot!

Ha folyton orrdugulással küzdesz, próbálj meg több vizet, teát vagy egyéb folyadékot inni, mely hozzájárul majd a nyák sűrűségének csökkenéséhez! Az extra folyadék nemcsak a nyák feloldásában, hanem annak távozásában is segít.
A forró italok – úgymint a tea vagy a leves – különösen hasznosak lehetnek számodra, mivel a gőz erejét is bevetik a váladékoldó hatás kifejtésekor.

Takaríts okosan!

A beltéri allergének kiiktatásának leghatékonyabb módja a megfelelő takarítás. Az allergiás betegeknek azonban egy kicsit más eszközöket és tisztítószereket kell használniuk a maximális hatékonyság érdekében – éppen ezért ne szégyelld újratanulni ezt a rutint!
Egy speciális porszívó beszerzése például elengedhetetlen, mint ahogy az olyan portörlőké is, amelyek nem engedik vissza magukból a piszkot a levegőbe.
Te allergiás vagy valamire? Hogyan védekezel ellene? Várjuk a tapasztalataidat kommentben!