Szereted a természetet? Akkor van egy jó hírünk! 

Szereted a természetet? Akkor van egy jó hírünk! 

Címlap / Életmód / Egészség / Szereted a természetet? Akkor van egy jó hírünk! 

Már sok tanulmányt olvastam a kérdést illetően. Voltak olyanok, amik azt bizonyították, hogy akik közelebb laknak a zöldövezetekhez, kisebb eséllyel halnak meg különféle civilizációs betegségekben. Aztán olyanok is, amik azt támasztották alá, hogy sokkal jobb az immunrendszerük azoknak, akik akárcsak heti egy alkalommal kimennek az erdőbe.

Nem is beszélve a lelki előnyökről, amiknek köszönhetően az erdőfürdő tanfolyamok itthon is virágkorukat élik. Egyértelműnek tűnik, hogy ami sok-sok ezer évig mindennapos és természetes volt az emberek számára, azt nem tudjuk kitörölni néhány modern szokással, rutinnal. Ezúttal a Drexel Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan hat a természet a táplálkozásunkra.

Mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?

Azt talán a kutatás sem tudja megállapítani, hogy azért vagyunk egészségesebbek, mert jobban kötődünk a természethez, vagy azért kötődünk jobban a természethez, mert eleve egészségesebbek szeretnénk lenni, de alighanem az első állítás az igaz. Az én életemben is akkor történt jelentősebb változás ezen a területen, amikor étrendet váltottam és elkezdtem jobban megismerkedni a táplálkozástudománnyal.

Innen már egyenes út vezetett oda, hogy tudatosan több időt kezdtem tölteni a szabadban. Lett egy kiskertem és nyitott szemmel jártam, azaz rengeteg gyógynövényt és gombát megismertem. Persze, minél többet tudok, annál jobban rájövök, milyen sok minden vár még felfedezésre a környezetemben. Az első lépés mégis az volt, hogy eldöntöttem, változtatni szeretnék, és ennek egészségügyi motivációi is akadtak. 

Yana Moroz/pexels.com

A természethez való kötődés az étkezésen keresztül is erősíti az egészséget

A mostani tanulmány szerint a természettel való egység, annak tudatosítása, hogy mi is a környezetünk részét képezzük, hozzájárul a tudatosabb étrend kialakításához. Úgy találták, hogy minél közelebb érezzük magunkat a természethez, annál helyesebben, egészségesebb táplálkozunk. 

Korábbi eredményekből már tudjuk, hogy a természettel való kapcsolat jobb kognitív, pszichológiai és fizikai egészséggel jár együtt. Ugyanez az állapot azt is feltételezi, hogy az illető fokozottabban ügyel a környezetére, most pedig sikerült kibővíteni az előnyök listáját az étkezésekre is. 

„Azok, akik nagyobb mértékben kötődnek a természethez, nagyobb valószínűséggel számoltak be egészséges táplálkozásról, beleértve a változatosabb étrendet, valamint a magasabb gyümölcs- és zöldségfogyasztást.” 

– mondta Brandy-Joe Milliron, a tanulmány vezető szerzője.

2020-ban a kanadai orvosok már kötelező jelleggel írták fel a betegeknek a közeli parkok látogatását annak érdekében, hogy javítsák az állapotukat. Ez is mutatja, mennyire fontos lenne, hogy több időt töltsünk a természetben. A legtöbb egészségügyi panaszunk a helytelen táplálkozás és a túl sok stressz, valamint a mozgáshiány következménye. Ezek alapján egyértelmű, miért tud annyit segíteni az állapotunkon az, ha eleget vagyunk a szabadban.

A mostani kutatásban 300 felnőttet kérdeztek meg: elsősorban a résztvevők természethez fűződő kapcsolatáról és étkezési szokásaikról érdeklődtek. Egész pontosan azt vizsgálták, mennyire folytatnak változatos étrendet a felnőttek, elfogyasztják a napi ajánlott zöldég- és gyümölcsbevitelt, illetve milyen ételeket, italokat részesítenek előnyben.

Az eredmény nagyon egyértelműnek bizonyult. A természethez erősebben kötődő emberek változatosabb étrendet folytattak, több gyümölcsöt és zöldséget ettek. Összességében sokkal egészségesebbnek bizonyultak azokhoz képest, akik nem tartották magukat természetközeli embereknek. 

Daria Obymaha/pexels.com

Hogy mire használhatjuk ezt az eredményt?

 „A tanulmány kétféleképpen befolyásolhatja az egészségfejlesztési gyakorlatokat” – magyarázta dr. Milliron. „A természetalapú rutinok erősíthetik a természettel való kapcsolatot, így potenciálisan javíthatják az étkezési szokásokat.

Tehát arról van szó, hogy ha természetben végezhető programokat iktatunk be azok számára, akik egészségügyi problémákkal, túlsúllyal küszködnek, akkor azzal segíthetjük a gyógyulásukat, valamint azt, hogy idővel helyesebben étkezzenek. Az első feladat az, hogy az emberek megismerjék és megértsék, hogyan működik a környezet, a természet. Utána pedig megtalálják azt a hobbit, amit a szabadban űzhetnek, és ezzel elősegítsék a minőségibb életük megalapozását. Ez lehet egy sport éppúgy, mint a kirándulás, vagy éppen a kertészkedés, egy gyógynövény-ismereti tanfolyam elvégzése.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást