A terhesség árnyoldalai, amelyekről senki se mer beszélni

A terhesség árnyoldalai, amelyekről senki se mer beszélni

Címlap / Életmód / Család / A terhesség árnyoldalai, amelyekről senki se mer beszélni

A várandósságot rengeteg mítosz övezi. Bizonyára hallottad már, hogy a pocak formájából, illetve a kívánt ételekből elvileg a baba nemére lehet következtetni. A legnagyobb tévhit azonban, hogy egy kismamának az áldott állapot minden percében boldogságtól sugárzónak és nyugodtnak kell lenni…

Normálisak az ellentmondásos érzések

Akár tervezett gyermekáldásról van szó, akár a véletlen ajándéka a bébi, a szülői szerep jelentette felelősség mindenkiből félelmet vált ki.

A gólya még akkor is változást hoz az életetekbe, ha már nem az első csemetéről van szó.

A kis jövevény érkezésénél csak nagy vonalakban sejtheted, mire számíthatsz, hiszen az emberke kibontakozó tulajdonságai és viselkedése szó szerint „Kinder meglepetés” lesz.

Az olyan kérdések felmerüléséről nem is beszélve, hogy meg tudsz-e majd adni neki mindent, felismered-e az igényeit, miközben igyekszel nem elkényeztetni…

Ha kétséged támad, jusson eszedbe a mondás, miszerint a hídon ráérsz akkor átmenni, amikor odaértél!

Ne akard az első trimeszterben megfogalmazni, mit mondasz majd neki a kamaszkorban beszerzett osztályfőnöki intőért…

Álmatlanság és fáradtság

A köztudatban az émelygést, a vizelési ingert és a fokozott éhségérzetet tartják a várandósság elsőszámú jeleinek.

Ezen kívül viszont egyéb „nyalánkságok” is várnak rád a kilenc hónap során.

Többek között igen gyakori az álmatlanság, a fáradékonyság, az ingerlékenység, az izomgörcs, a gyomorégés, a fokozott gázképződés és természetesen a hátfájás is.

Persze, mindezt elég nehéz jó hírként tálalni, de gondolj bele: csak időleges, tehát mindvégig láthatod a fényt az alagút végén.

Fontos, hogy a tünetek miatt ne félj orvosi segítséget kérni, hiszen a jó közérzeted lehetőségekhez képest történő fenntartása a magzat érdeke is!

Lelki teher

Az ellentmondásos érzésekről már esett szó, de arról még nem, hogy mihez vezethet, ha nem tudod kezelni ezeket.

A szorongás és a depresszió sajnos igen elterjedt a várandós kismamák körében – még azoknál is kialakulhat ilyenkor, akik a fogantatás előtt egyébként tökéletesen kiegyensúlyozott életet éltek.

Ebben szerepe van a hormonális egyensúly megváltozásának is, ám az orvosok csak végszükség esetén írnak hangulatjavító szert, hiszen az antidepresszánsok hatással lehetnek a babára.

Ha úgy érzed, szokatlanul nyomott a hangulatod, keress alternatív terápiás lehetőségeket a dokival való konzultáció mellett.

A könnyed testmozgás, a masszázs és az akupunktúra segít.

A párod felbőszíthet

A leendő apukák legtöbbje határtalanul örül ugyan a gyermekáldás hírének, ám csak akkor képes érzelmileg kötődni a jövevényhez, amikor fizikailag is érzi a jelenlétét, tehát a pici rúgásainak alkalmával a hasadra teszi a kezét.

Próbáld elfogadni a nézőpontját, és olykor képzeld magad a helyébe: ő messze nem ugyanazon megy keresztül, mit te.

A testedben fizikai szinten is lezajlik a szülői szerepre való készülődés folyamata, míg neki teljes egészében fejben kell ezt a „meccset” lejátszania.

Ne bántsd azért, mert ő nem küzd minden áldott nap derékfájással, és ne várd el, hogy olvasson a gondolataidban – beszéljetek meg mindent, kommunikáljatok sokat!

Testképzavar jelentkezhet

A várandósság olyan folyamatokat indít el a testedben, hogy úgy érezheted, mintha nem is lenne a tied.

Ha volt testképzavarod, vagy önbizalmi problémád a megjelenésed miatt – márpedig a nők többségének sajnos akadt, illetve jelenleg is akad ilyenje –, a terhesség idején újból előjöhet.

A legkülönbözőbb testrészeid formáján tapasztalhatsz változást; a nagy pocak csupán egy a sok közül.

Mindvégig az lebegjen a szemed előtt, hogy ha egészségesen élsz, semmi okod az aggodalomra: a tükörképed formálódása az anyai szerepre való felkészülést, valamint a pici fejlődését szolgálja.

Utána visszatalálsz majd önmagadhoz, sőt ragyogóbb lehetsz, mint valaha! 

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást