Életmód / Egészség

Tényleg huszonévesen kellene szülnie a nőknek? A biológiai óra ketyegése

Ha te is folyamatosan szembesülsz azzal, hogy egyre több barátnődnek van már gyereke, vagy a szüleid kérdezgetnek állandóan a családalapításról, akkor ez a cikkünk most neked szól! Aggodalomra semmi okod, de azért jobb, ha tisztában vagy a tényekkel azzal kapcsolatban, hogyan öregszik a tested. És a barátodé is…

A nők valóban 24-25 éves koruk körül a legtermékenyebbek, és ilyenkor még nagyon rugalmas a test, könnyebben regenerálódik a szülés után. Ha egészségesen élsz, a szervezeted sokáig, akár 45 éves korodig is képes minderre, csupán kevésbé vagy ekkor már termékeny. A férfiaknál pedig – ha ők is egészségesen élnek – a hímivarsejtek minősége nem romlik, viszont lassulhatnak és a mennyiségük is csökkenhet.

Nem elég az utolsó pillanatban

Kb. 25 éves kor után folyamatosan csökken a nőknél a teherbeesés esélye, és ezt még további 30-40%-ban befolyásolja a genetikai adottság is. Nem árt tudnod, hogy anyukádnak hány évesen múlt el a ciklusa. A menopauza előtt 5 évvel még teherbe lehet esni, tehát ha az édesanyád mondjuk 50 évesen esett át a klimaxon,  te is nagy eséllyel akkor fogsz, ami azt jelenti, hogy 45 éves korodig még termékeny lehetsz. Viszont nem elég csak akkor egészséges életmódra váltanod, amikor eldöntöttétek, hogy babát szeretnétek. Már évekkel előbb érdemes leszokni a cigarettáról, abbahagyni a sok éjszakázást, visszafogni a bulizást, csökkenteni az egészségtelen ételeket az étrendedben.

Olvastad már?  Tilos a kávé? 5 tévhit a kismamákkal kapcsolatban

Így ketyeg a biológiai óránk

KOR

 NŐK

FÉRFIAK

20-25 év között

Abból az 1-2 millió petesejtből, amennyivel születsz, kb. 100-200 darab lesz érett és megtermékenyíthető. Viszont ezek szinte mind épek, egészségesek, jó minőségűek.

Három hónap alatt érnek meg a hímivarsejtek, amelyek képesek megtermékenyíteni egy petesejtet.

25-30 év között

75% az esélyed, hogy teherbe ess egy éven belül.

Az sok bulizás alatt elfogyasztott alkohol, kábítószer, cigaretta és a hétköznapi negatív környezeti hatások folyamatosan csökkentik a hímivarsejtek számát és minőségét.

30-35 év között

Fele annyi petesejted van, mint a húszas éveid lején. Minden ciklusnál ezer petesejtet veszítesz.

35-40 év között

A petesejtekben már előfordulhatnak olyan kromoszómaproblémák, amelyek miatt 54%-ra csökken annak az esélye, hogy egy év alatt teherbe ess. Sajnos a vetélés esélye is egyre csak nő.

Egyre több abnormális formájú hímivarsejtjük van, és egyre lassabban is mozognak. Ez pedig növeli annak az esélyét, hogy autista vagy skizofrén gyermekük szülessen.

40-45 év között

Százból egy magzat Down-szindrómás a kromoszómahibák miatt.

Még ha fiatalabb és egészséges is a partnerük, sokkal lassabban  tudják teherbe ejteni.

45 év fölött

Nagyon kevés nő esik teherbe és hordja ki a babáját ebben korban. 30-ból egy baba Down-szindrómás lehet.

A mumpsz, a vesebetegségek és hormonproblémák csökkenthetik a fogamzóképességüket.

Mit tehetsz magadért?

Járj évente szűrésre! A HPV-s esetek nagy részét túl későn veszik észre, amikor a betegség már annyira előrehaladott állapotban van, hogy meg kell műteni. Ez azzal is járhat, hogy kimetszenek a méhnyakadból egy darabot, sőt, ha nagyon rossz állapotban vagy, az egészet eltávolíthatják, és akkor nehezen vagy egyáltalán nem tudsz kihordani egy babát.

Kérdezd ki a családod nő tagjait a nőgyógyászati betegségeikről, a terhességeikről, a ciklusukról és a menopauzáról. Jobb felkészülni arra, mi várhat rád.

Kezdj el vitaminokat szedni! Különösen fontos az A-, a B1-, a C-, az E- és a D1-vitamin, de egyszerűbb, ha egy terhesvitamint vagy komplex multivitamint kezdesz rendszeresen szedni.