Mit tehetsz a zsebtolvajok ellen?

Mit tehetsz a zsebtolvajok ellen?

Címlap / Egyéb / Mit tehetsz a zsebtolvajok ellen?

Nem csak nyugaton és a nagyvárosokban munkálkodnak gőzerővel a zsebtolvajok, sajnos egyre gyakrabban hallhatunk mi magunk is rémisztő történeteket az ismerőseinktől. Egy-egy támadást nem könnyű kivédeni, de néhány dolgot mégis megtehetsz annak érdekében, hogy ne legyél potenciális célpont.

Ne mutogasd!

Nem csak szimpatikusabb lehetsz, ha nem kérkedsz az értékeiddel, hanem így akár egy tolvajlást is megúszhatsz.
Persze akik csak a megfelelő alkalomra várnak, pontosan tudják, mit és hol kell keresniük, de ha nem teszed ki a kirakatba a több százezer forintos telefonodat, akkor kisebb az esélye, hogy támadás áldozata leszel.

Ne legyen nálad sok készpénz!

Akár a boltban a fizetésnél is elhagyhatod a pénztárcádat, nem kell, hogy feltétlenül meglopjanak.
Mindenesetre sosem jó, ha rengeteg készpénzt tartasz magadnál, hiszen ha dagad a pénztárcád a húsz-ezresektől, akkor elhiheted, hogy az feltűnik a kutakodó szemeknek is.

Mi legyen a bankkártyával?

Sokan még mindig nem értik, milyen veszélyes, ha a Pin-kódjukat a bankkártyájuk mellé tűzve tárolják, pedig a magyarázat nagyon egyszerű. Mostanában, amikor még sokszor a bankkártyás fizetést is alaposan át kell gondolni, az egyik legnagyobb felelőtlenség tálcán kínálni a belépési adatokat.
Ugyanígy nem biztonságos a születési dátum kódként való beállítása, hiszen ha egy az egyben elemelik a tárcádat, akkor az első dolguk az lesz, hogy a személyiden szereplő adatokkal próbálnak meg belépni. Kizárt, hogy ne tudj megjegyezni egy négyjegyű kódot a biztonságod érdekében!

Bankkártyás óvintézkedések

További óvintézkedés lehet a bankkártyák területén, ha korlátozod a napi készpénzfelvételt. Persze így is megrövidíthetnek, na de nem mindegy, hogy az évek alatt összespórolt pénzedet lopják el, vagy „csak” egy fizetésnyi összeg kerül le a számládról.
Nem butaság az SMS küldő szolgáltatás sem, hiszen így egyből láthatod a forgalmat a számládon és azonnal letiltathatod a központban, ha illetéktelen behatolást észlelsz.Utóbbi már csak azért is hasznos, mert sokszor nem is kell a PIN kódod, elegendő csak a kártyán szereplő adat a vásárláshoz.

Biztonságos táska

Bizonyára te is minden fontos kártyát és kelléket a táskádban hordasz, ezért nagyon fontos, hogy ez a kiegészítő ne csak szép és divatos, hanem praktikus is legyen.
Gombok és patentok helyett sokkal jobban jársz egy tökéletesen záródó cipzárral (amit úgy tudsz bezárni, hogy csak elölről lehessen kinyitni), így ugyanis kizárhatod, hogy észrevétlenül turkáljanak a holmijaid között.

Ne veszítsd szem elől!

Ha tömegközlekedéssel utazol, főleg, ha hosszútávon, a kényelem érdekében valószínűleg te is gondolkodás nélkül felpakolod a csomagtérbe a táskádat. Ez nem túl szerencsés megoldás, hiszen más is felteszi ide a holmiját és az egyik megállónál úgy szabadíthatnak meg az értékeidtől, hogy fel sem merül benned a gyanú.
A legjobb, ha a kézitáskádat végig az öledben tartod, a nagyobb táskádban pedig, amit kénytelen vagy magadtól távol elhelyezni, nem tartasz olyan holmit, ami pótolhatatlan számodra. A számzáras megoldás is sokat segíthet!

Legyél éber!

Sok zsebtolvaj éppen az emberek jóindulatát használja ki. Például, ha csapatban dolgoznak, az egyikőjük rosszullétet szimulál, miközben a többiek kihasználják a zavart és észrevétlenül kirámolják a segíteni szándékozók táskáit.
Nyilván nem szabad mindig erre gondolni, de még vészhelyzet esetén sem szerencsés, ha gondolkodás nélkül magad mögött hagysz mindent. Jó, ha nem mindent a táskádban hordasz, hanem mondjuk több belső zsebed is van a kabátodon, vagy akár a nadrágodon, amikbe pakolhatsz. Ha nem egy helyre teszed az értékeidet, akkor egy esetleges tolvajlás esetén, utólagosan kevesebb mindent kell pótolnod.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást