Mit tegyél és mit ne, ha segítenél valakin, aki éppen gyászol

Mit tegyél és mit ne, ha segítenél valakin, aki éppen gyászol

Címlap / Életmód / Egészség / Mit tegyél és mit ne, ha segítenél valakin, aki éppen gyászol

Nyakunkon az ünnepek és ugyan ilyenkor az emberek többsége alig várja, hogy családjával és barátaival lehessen, egyeseknek sajnos fájdalmas időszak következik, mert évközben elveszítettek valakit. Mivel a karácsony az az időszak, amikor szeretteinkkel mindig együtt vagyunk és jól érezzük magunkat, az első ünnep az elhunyt hozzátartozó vagy barát nélkül nagyon nehéz lehet. Ilyenkor a kedves kis hagyományok és szokások miatt az illető hiányát még jobban felerősítik. Ha segíteni szeretnél valakin, aki éppen gyászol, az alábbi öt tanács enyhítheti a fájdalmát.

Kérdezd meg, hogy érzi magát, de nem akard mindenképpen megoldani a baját

Aki gyászol, az úgy érezheti, mintha megállt volna körülötte az idő. Megterhelő látni, ahogy mások boldogan folytatják életüket, míg ők egyedül maradnak a veszteséggel. Ilyenkor nem tehetünk értük mást, minthogy időnként felkeressük őket és megkérdezzük, hogy vannak. Elég annyit mondani nekik, hogy „Szia, rád gondoltam, hogy vagy?” Ha szeretnének beszélni az érzéseinkről, hallgassuk meg őket, többet nem igazán tehetünk, de nekik már az is segítség, ha beszélhetnek a fájdalmukról. 

Egy rövid üzenet is jólesik nekik

Ha messze éltek egymástól, akkor egy szöveges üzenet is sokat tud jelenteni annak, aki gyászol. Nem kell hosszan írnod, pár sor is elég. Fontos, hogy ilyenkor lehetőleg ne a veszteségére emlékeztesd, hanem inkább a hangulatán próbálj javítani. Annak, aki gyászol, fontos tudnia, hogy ez idővel könnyebbé válik, erre nem árt őket emlékeztetni. Nem feltétlenül felvidítanod kell egy kis üzenettel, már az is segít, ha jelzed, hogy gondolsz rá. 

A támogatásod ne rövid távú legyen

Mindenki könnyen mondja a gyászolónak, hogy hívja nyugodtan, ha valamire szüksége van, hiszen a legtöbb esetben az illető úgysem teszi meg. A haláleset utáni pár hétben sokan keresik az illetőt és mindenki biztosítja támogatásáról, de idővel ezek a látogatások és hívások elmaradnak, hiszen az élet megy tovább. A gyászoló viszont ott marad egyedül a fájdalommal és magányával.

Ebben az elszigetelt, levert állapotban pedig szinte senki nem szokott segítséget kérni, inkább begubóznak, pedig ekkor lenne a legnagyobb szükségük vigasztalásra. Ezért ne azt mondd neki, hogy hívjon, ha kell valami hanem ajánlj neki konkrét programokat, időpontokkal. Például hogy szombaton átmész és együtt főztök, vagy hogy egy délután elviszed valahova a gyerekeit, stb. Így nem érzik magukat tehernek és szívességet sem kell kérniük, tehát ne üres ajánlatokat tegyél, hanem cselekedj. 

Ne kerüld kínosan a beszélgetést az elhunytról

Ez talán a legelterjedtebb tévhit a gyásszal kapcsolatban, hogy nem szabad említeni azt, aki elment, mert azzal csak fájdalmat okozunk a gyászolójának. Pont az ellenkezője igaz, nagyon egészséges, ha beszélünk az illetőről. Ha felidézünk róla egy vicces történetet, nemcsak a saját lelkünkön könnyítünk, hanem az emlékét is életben tartjuk. 

Teremts új ünnepi hagyományokat

Hogy ne fájjon annyira, hogy az elhunyt nélkül kell tölteni az ünnepeket, találj ki valami új elfoglaltságot vagy programot, amivel enyhíthetjük annak a fájdalmát, hogy idén nélküle telik a karácsony. Menjetek el együtt egy karácsonyi vásárba, próbáljatok ki egy új ünnepi fogást, vagy társasjátékot.

Az újdonság a gyászoló figyelmét is eltereli és érzelmi energiáját átcsoportosítja a gyászról valami kellemes élményre. A legnagyobb segítség tehát az, ha folyamatosan támogatod, közben meghagyva személyes terét. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást