Tartalmas levesek, amiket neked is el kell mentened a receptjeid közé

Tartalmas levesek, amiket neked is el kell mentened a receptjeid közé

Címlap / Életmód / Receptek / Tartalmas levesek, amiket neked is el kell mentened a receptjeid közé

Szeretsz gyorsan végezni a konyhai teendőkkel, ám még véletlenül sem akarsz lemondani az isteni ízekről? Nos, az alábbi levesek olyan tartalmasak, hogy segítségükkel könnyedén kiválhatsz egy teljes étkezést, és az előkészítésüket követően nem is kell foglalkoznod velük!

Csirke becsinált leves

A csirke becsinált levesben azt imádjuk a legjobban, hogy tényleg mindent beletehetsz, amire a fagyasztódban bukkansz. Jöhetnek a változatos zöldségek, a csirkehúsok, belsőségek… elsőre sem érdemes kis adagot csinálnod!

Hozzávalók:

2-3 db csirke felsőcomb
4-5 db csirkeszárny
4-5 db csirkeláb
10-15 db csirkeszív és zúza
3 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
200 g zöldborsó
1 db száraz zsemle
1 db tojás
Liszt
Olaj
Petrezselyem
Víz
Só, egész bors, őrölt fűszerpaprika

Elkészítése:

Mosd meg a húsokat, majd tedd őket egy méretes edénybe. Pucold meg a sárgarépákat, ha van időd, karikázd fel őket, ha nincs, akkor félbevágva, harmadolva is tökéletesek lesznek. A vöröshagymáról távolítsd el a héját, majd egészben tedd hozzá a húsokhoz. Öntsd fel az alapot vízzel, majd sóval és egész borssal fűszerezd.

Kezdd el főzni a levest, ha szükséges, a keletkező habot merd le, hogy szép tiszta legyen (erre főleg akkor kerülhet sor, ha pl. csirke farhátat is tettél bele). Miután a húsok megpuhultak és a répa is átfőtt, tedd a levesbe zöldborsót és forrald össze az ízeket. Míg a borsó fő, készítsd el a levesbetétet.

Ehhez egy külön tányérba tedd a vízbe áztatott, majd kinyomkodott zsemlét, az egy tojást, csipet sót, apróra vágott petrezselymet és annyi lisztet, hogy kemény, de formázható alapot kapj.

Kezdj el kisebb, kb. fél hüvelykujjnyi galuskákat szaggatni a levesbe és főzd őket addig, míg feljönnek a felszínre, és alaposan átfőnek (kb. 10-15 perc). Mialatt a galuskák átfőnek, készítsd el a rántást: kevés olajon futtass meg 2-3 evőkanál lisztet, végül vedd le a tűzről és keverj hozzá pirospaprikát és petrezselymet. A rántást add a leveshez, majd főzd még további 10-15 percig.

Zsenge zöldborsóleves belsőségekkel

A borsóleves sok család étlapján szerepel, általában a gyerkőcök is imádják ezt az enyhén édes, aprócska zöldséget. De hogyan lehet feldobni a kínálatot, ha már unjátok a hagyományos levest és a főzeléket?

Hozzávalók:

1 kg fejtett mirelit zöldborsó
1 db vöröshagyma
300 gramm csirkebelsőség (szív és zúza)
Liszt
Olaj
Só, egész bors, őrölt fűszerpaprika
Petrezselyem
Víz

Elkészítése:

Miután megmostad a húsokat, tedd fel őket főni egy edényben a megtisztított vöröshagyma társaságában. Adj a leveshez sót és egész borsot, majd addig párold, míg a belsőségek teljesen át nem főnek. Ezután add hozzá az alaphoz a zöldborsót, majd további 10-15 percig párold annak érdekében, hogy a borsószemek is puhák legyenek.

Időközben készítsd el hagyományos módon a rántást, egészítsd ki petrezselyemmel, majd szintén add hozzá a leveshez, és főzd pár percig, hogy a liszt ízét már ne érezd. (Tipp: ha egészségesebb, diétásabb levest szeretnél, akkor ne finomliszttel készítsd a rántást, használj helyette nyílgyökérlisztet! Ez az egészséges keményítő rendkívül könnyen emészthető, és pont olyan tökéletesen sűríti a leveseket, ahogy azt a finomliszttől elvárnád.)

Amennyiben van kedved, a levest még tartalmasabbá teheted egy kis csipetkével, de ha rohansz, ezt a hozzávalót nyugodtan elhagyhatod. Miután mindent összeforraltál, már tálalhatod is a levest!

Csülkös bableves

A csülkös bableves senkinek sem újdonság, ám mivel manapság minden zsiradékra bűnösként tekintünk, ez a tartalmas finomság egyre inkább háttérbe szorult. Tény, nem túl jó, ha minden nap ilyen ételeket fogyasztasz, de az alábbi verziónak a te listádon is ott a helye!

Hozzávalók:

1 db kisebb méretű füstölt csülök (csonttal)
1-1,5 kg bab (nyugodtan válassz vegyesen többfélét)
1 db vöröshagyma
2-3 db sárgarépa
Liszt
Olaj
Só, egész bors, őrölt fűszerpaprika
Petrezselyem
2 db babérlevél
2 gerezd fokhagyma
Csipetke
Víz

Elkészítése:

Tedd fel főni a füstölt csülköt néhány liter vízben. Add hozzá az egész borsot, a babérlevelet, a sárgarépát és a megtisztított vöröshagymát, de a sóval óvatosan bánj, hiszen legtöbbször a csülök maga is sós.

Amennyiben gyorsítanál a folyamaton, vágd 3-4 nagyobb darabra a csülköt, de így is számolj legalább 1-2 órával, csak így lesz ideje megpuhulni a húsnak. Ha már aránylag közel jársz a kívánt omlóssághoz, add hozzá a babot a leveshez. Nyugodtan használj többféle méretű, ízű babot, de ügyelj rá, hogy az időtartamokat összehangold (az előfőzött konzervbabok nyilván előbb elkészülnek).

Míg a babok párolódnak, készítsd el a rántást – akár a hagyományos módon, akár megreformálva nyílgyökérliszttel –, de ezúttal a petrezselyem mellett reszeld bele a fokhagymákat is a rántásba. Add hozzá a leveshez a csipetkét (ha nem készen vásárolod, akkor lisztet, sót és tojást kell összegyúrnod, majd a tésztát kisebb darabokra tépkedned) és a rántással együtt forralj még egyet a levesen. Az elkészült finomságot pogácsával, sós falatokkal tálald!

Zöldbabos csirkeragu leves

Amennyire tömény volt az előző leves, a következő annyira alakbarát – és ehhez mérten nagyon gyorsan el is készül.

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell
30 dkg mirelit zöldbab
1 db vöröshagyma
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
3 dl főzőtejszín
1 db fokhagyma
Só, bors, tárkony
Keményítő (használhatod itt is a nyílgyökérliszet, de a kukoricakeményítő is megfelelő)
Olaj
Víz

Elkészítése:

A hagymát vágd apróra, majd egy cseppnyi olajon dinszteld meg. Add hozzá a csíkokra vágott csirkemellet, sóval, borssal fűszerezd és pirítsd fehérre. Ha a hús elkészült, forgasd össze a zöldbabbal, a lereszelt fokhagymával, valamint a felkarikázott fehér- és sárgarépával.

Szórd meg tárkonnyal a leves alapját, majd önts fel vízzel és addig párold, míg a csirkehús teljesen átfő és a felkarikázott zöldségek megpirulnak. Külön edényben keverj össze egy evőkanál keményítőt a főzőtejszínnel, majd folyamatos kevergetés mellett merj hozzá néhány merőkanálnyi forró levet, hogy a tejszín ne legyen túl hideg.

Add hozzá a leveshez a keményítős tejszínt, majd forrald össze, és már tálalhatod is!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!