Életmód / Táplálkozás

5 táplálkozási tipp krónikus fáradtság szindróma ellen

5 táplálkozási tipp krónikus fáradtság szindróma ellen

A krónikus fáradtság szindróma (CFS) sokak életét megkeseríti. A rejtélyes betegség hátterében többnyire testi és lelki okok összetett kölcsönhatása áll, amelyek kibogozásával lehet belőle meggyógyulni. Egy ausztrál lány, Katie Manning összeszedte, milyen étrendi változtatások segítettek neki a vitalitás visszanyerésében – miután napi 22 órákat aludt, és kezdetben nem bírt enni sem.

Lenmagolaj

„Évek óta használom, és most már érzem a különbséget az előtte és az utána állapot között.

Napi ezer milligrammot szedek étrend-kiegészítő formájában, s a benne található omega-3 és 6 zsírsavak csodát művelnek a vérkeringéssel meg a recsegő-ropogó ízületekkel.

Persze, olajként, tehát üvegben is megvásárolhatod, amit aztán hozzáadhatsz a salátákhoz, a levesekhez vagy a smoothie-khoz, illetve magként is bárhol kapható” – magyarázza Katie.

Természetesen más forrásból, például halfélékből, az olívából és a csonthéjasokból is rengeteg egészséges telítetlen zsírsavhoz juthatsz, így érdemes erre cserélned a telítetteket, valamint a hidrogénezett növényi olajokból származó, különösen ártalmas transzzsírokat.

Le a kávéval!

„Az ördögbe is, tudom, hogy isteni illata van, de nélküle akkor is sokkal jobb! Nálunk, Sydney-ben virágzik a kávékultúra, így nagyon nehéz ellenállni.

Mára viszont odáig jutottam, hogy a koffeinmentes változattól is hiperérzékeny leszek, amit kedvzuhanás követ.

A leszokást azonban semmiképpen sem egyik napról a másikra javaslom. Csináld fokozatosan, ne legyél túl szigorú magadhoz!

A krónikus fáradtság szindróma önmagában is elég terhet jelent, semmi szükség a további fokozásra.

A kamilla- és a pitypangtea fantasztikus helyettesítője lehet a napi kávéadagodnak” – javasolja Katie.

Hagyd a „szemét” kajákat!

„Tisztában vagyok vele, hogy szó szerint szemétről van szó, hiszen én is rendszeresen ettem belőle.

Mégpedig azért, mert krónikus fáradtság szindrómával még a jobbik eset, ha egyáltalán van energiája enni az embernek, és olyankor elég kézenfekvő az elkészítést nem igénylő finomságokhoz nyúlni: csokihoz, chips-hez, olcsó sajthoz, fehér kenyérhez, vagy éppen hamburgerhez.

Felmerülhet benned, hogy ha már úgyis a padlón vagy fizikailag, akkor vajon nem mindegy-e, mit eszel.

Az efféle mélypontokon legalább néhányszor próbáld meg zöldséggel vagy gyümölccsel helyettesíteni azt a fránya kekszet!” – indítványozza Katie, s mi mélyen egyetértünk vele.

Okosan a tejtermékekkel!

„Sohasem volt problémám a tejtermékek megemésztésével, de hála az égnek sokkal energikusabb vagyok, amióta feladtam őket.

A bőröm tisztább, ráadásul tele vagyok energiával… ami nem hangzik rosszul egy egykori krónikus fáradtság szindrómás szájából!” – meséli Katie.

Tapasztalatainak közlése mellett azt tanácsoljuk, hogy alaposan fontolj meg minden olyan táplálkozási tippet, amely egy bizonyos ételcsoport hanyagolására vagy előtérbe helyezésére buzdít, és inkább saját magadra hallgass!

Lehet, hogy a tejtermékek elhagyása neked is jót tesz, ám mivel az egyik legjelentősebb kalcium-, D-vitamin és fehérjeforrásról van szó, körültekintőnek kell lenned a pótlás tekintetében.

Egyél sok zöldséget!

„Unásig ismételt, mégis rendkívül hasznos tipp ez. Ráadásul az étkezést még véletlenül sem kell egyhangúvá tennie! Számos praktika létezik, amivel egyre több zöldséget csempészhetsz az étrendedbe.

A krónikus fáradtság szindrómám mélypontján napi 22 órát aludtam, és alig ettem valamit.

Még az is elképzelhetetlen volt számomra, hogy felkeljek, és kivánszorogjak a konyhába elkészíteni valami szilárd ennivalót.

Az ízletes zöldséglevesek és a zöldségekből készült italok azonban kihúztak a csávából, így most is az étrendem állandó részét képezik, pedig már egészséges vagyok” – kacsint Katie.


Nem vagy a topon? 5 tévhit a fáradtságról


Te is krónikus fáradtság szindrómában szenvedsz? Mióta, s mit tettél eddig ellene?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást