A fogyás egyszerű, de mégis rendkívül összetett folyamat. Sokat segít, ha számoljuk a kalóriákat, ezzel is célt lehet érni, ám számos más dolog befolyásolja, sikeres leszel-e.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Tudtad például, hogy akár 20-30%-kal is többet ehetsz akkor, ha alapvetően teljes értékű, lassú felszívódású szénhidrátokat fogyasztasz, mintha inkább a fehérjékre és a zsírokra helyezed a hangsúlyt? Ennek legfőbb oka az, hogy a testünk a szénhidrátból nyert kalóriát sokkal nagyobb arányban képes elégetni, mint a zsírt.
A másik jelentős ok, hogy a zsírokban és az állati eredetű fehérjékben alig-alig akadnak mikrotápanyagot. De mik is azok a mikrotápanyagok? A vitaminok, nyomelemek, az ásványi anyagok, a fitonutriensek, az antioxidánsok és így tovább. Ennek függvényében vizsgálva az ételeket, máris másként fest a mérleg két nyelve. Nem csak azt kell figyelembe vennünk, hogy egy ételben mennyi fehérje, zsír és szénhidrát található, hanem azt is, melyikkel mit viszünk be a szervezetünkbe.
Miért válaszd még inkább a szénhidrátot, mint a zsírt?
Fogyás szempontjából nem csak azért jobb választás háttérbe szorítani a zsírt, mert a szénhidrátot könnyebben feldolgozza a testünk, hanem azért is, mert eleve fele annyi kalóriát tartalmaz. A zsírban 9,3 kalória, míg a szénhidrátban és a fehérjében 4,1 kalória található grammonként.