A hidegen sajtolt olajok csodálatos készítmények, amelyeket az ember hozott létre egy olyan technológiával, ami a legmagasabb szinten tiszteli a természet erőfeszítéseit. Már néhány cseppjük is felbecsülhetetlen kincs. Tedd őket mindennapjaid részévé és bearanyozzák az életed. A fogyasztásuk módja teljesen eltér a finomított olajokétól, de ez is része a „varázslatnak”. Valójában esszenciák, hasonlóak, mint az illóolajok, amikről tudjuk, hogy erősen koncentrált kivonatok, ezért nagyon érzéssel kell velük bánni.
Akkor fogyasztjuk helyesen, ha ételeinket csak tálaláskor koronázzuk meg velük, vagy esetleg naponta elfogyasztunk 1 evőkanálnyi mennyiséget, mintha táplálékkiegészítő lenne. A legnagyobb baklövés hidegen sajtolt olajjal főzni. Bárkitől is látsz ilyesmit, biztos lehetsz benne, hogy nincs tisztában a jelentőségükkel és nem becsüli meg ezeket a csodálatos adományokat. Az ilyen példa nem követendő.
1/7 Kókuszolaj
Többféle kókuszolaj van, a szűz kókuszolaj (VCO) a legértékesebb, a legízletesebb, és semmiképpen sem ajánlott hőkezelni. Főzéshez, sütéshez a hagyományos, nem hidrogénezett olajat érdemes használni, mert különösen magas a forráspontja. A kókuszolaj 92%-ban közepes lánchosszúságú telített zsírsavakból áll. Ezek a könnyen emészthető zsírsavak azonnal a májba kerülnek és energiává alakulnak, továbbá serkentik az anyagcserét, és testsúlycsökkentő hatásúak.
A laurinsav a szervezetben monolaurinná alakul, ami bizonyítottan antibiotikus hatású, szembeszáll többek között a Streptococcusokkal, a Staphylococcusokkal, a Chlamidiával és a Helicobacter pylorival is. Rendszabályoz a bélrendszerben is, elpusztítja a patogén baktériumokat, a Candida-t és más gombákat. A monolaurin hatásos a lipidbevonatú vírusok ellen, pl.: herpesz, Hepatitis C, HIV, influenza, kanyaró etc. Segíti a kalcium, a magnézium és az aminosavak beépülését, antioxidáns hatású és hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!