Szülés után az első… edzés!

Szülés után az első… edzés!

Címlap / Életmód / Egészség / Szülés után az első… edzés!

Ha szerencsés vagy, akkor szülés után hat héttel a nőgyógyászod engedélyt ad arra, hogy elkezdj újra sportolni. Persze ilyenkor sok kérdés merülhet fel benned! Mégis hogyan indulj neki? Mennyire terheld magad? És mit hogyan csinálj, hogy ne apadjon el a tejed? Ne aggódj, segítünk, hogy eligazodj.

Elég az elhatározás

Bármennyit is híztál a terhességed alatt, ne a fogyás motiváljon első körben!

Igen, baromi zavaró  a kis plusz a hasadon, vagy hogy nem jönnek fel rád a régi nadrágjaid, de hidd el, ezúttal még fontosabb a fokozatosság, és az hogy figyelj a tested jelzéseire.

Ha mondjuk kellemetlen hasprést csinálni, vagy guggolásoknál húzódik a gátad vagy a hasi heged, akkor kevesebbet csinál vagy kérj tanácsot egy edzőtől, mit hogyan kellene csinálnod.

Ha tartósan nehezen megy a sportolás vagy egy-egy gyakorlat, akkor pedig mindenképp nézesd meg dokival is magadat, nincs-e valahol rossz hegesedés, a hasadban sérv stb.

Fokozatosság

Szoktatnod kell a szervezetedet ahhoz, hogy újra másfajta megterhelésnek teszed ki magadat.

Mindig kisebb, rövid távú célokat tűzz ki magad elé.

Például először csak 4×10 hasprést csinálj, vagy csak 10 percet kocogj, és apránként növeld a mennyiséget.

Sokkal jobban megkönnyíti az edzés elkezdését például, ha nem egyedül kell csinálnod.

Nemcsak lelkileg tesz jót egy baba-mama típusú fitnesz óra, hanem fizikailag is jobb, hiszen kifejezetten olyan gyakorlatokat ad az edző, ami visszaállítja az izomzatodat, ízületeidet a normál állapotba.

Viszlát, hátfájás!

Szülés után nagyon könnyen lesérülhetsz, úgyhogy a bemelegítés és a törzsed (hát-has) erősítése még fontosabb, mint valaha.

Semmiképp ne akard pont úgy folytatni az edzést, ahogy terhesség előtt abbahagytad. Ilyenkor még teljesen más állapotban vannak hormonálisan az izmok, inak, ízületek, valahol lazábbak, valahol kötöttebbek lesznek a terheléstől.

Ha mondjuk csomót érzel a hátadban, vagy bemerevednek a vállövi (nyak, csuklyás rész stb.) izmaid, akkor masszíroztasd ki, mielőtt elkezded terhelni. Ha nincs sem gyulladás, sem csomó, sem becsípődés, akkor pedig mehet az edzés!

A mostanában nagyon népszerű planking gyakorlatok gyorsan és eredményesen erősítik a hátadat, hasadat, de ne ess kétségbe, ha először csak pár másodpercig tudod megtartani magadat.

A bemelegítés ezeknél a gyakorlatoknál különösen fontosak. Minél jobban megerősödik a törzsizomzatod, annál kevésbé kínoz majd a derék- és hátfájás.

Új terület, amit erősíthetsz

Ha eddig nem végeztél Kegel-gyakorlatokat, akkor épp itt az ideje!

A medencefenék izmai és kötőszövetei sajnos megnyúlnak – tévhit, hogy csak a hüvelyi szülés felelős ezért, maga a terhesség okozza főleg – ami sok problémáért is felelős.

A vizeletszivárgás, a méh és a húgyhólyag előreesése, komoly bajok, de napi, sőt heti pár perc edzéssel ezt a területet is megerősítheted.

Minél többfajta has- és farizomgyakorlatot csinálsz, annál jobb, viszont rettenetesen fontos, hogy szabályosan végezd őket.

Minden edzés végén szánj időt, mondjuk 3-5 percet arra, hogy csak a belső izmocskákat erősíted.

Pár hónap alatta a teljesen kilazult szöveteket is helyre tudod állítani, és végre a szex is kezd majd hasonlítani ahhoz, amilyen a baba születése előtt volt, és ugye ez sem mindegy?!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást