Ha eddig te is csak rántva etted a tökfélékét, akkor nem vagy egyedül, sokan egyedül ebben a formában tudják elképzelni ezeket az alapanyagokat. Így viszont éppen azt romboljuk le, amiért érdemes őket enni…A tökfélékre általánosan jellemző, hogy igazán kevés kalóriát tartalmaznak, ezért nagyszerű választásnak bizonyulnak nyáron és a diéták idején is. Ezt már csak azzal lehet tönkretenni, ha olajban sütjük őket, vagy olyan töltelékkel, tálalással tesszük az asztalra, amitől elveszítik előnyös, egészséget támogató tulajdonságaikat. Az alábbiak esetében szerencsére szó sincs erről!
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/6 Jöhet a főzelék
Az egyik legkézenfekvőbb módja a tökfélék elkészítésének a főzelék, amit nem igazán tudsz elrontani. Érdemes hozzáadott olaj nélkül dinsztelned az alapanyagokat és az is szerencsés, ha lecseréled a finomlisztet, pl. barna rizslisztre. Ha szeretnéd megfogni a kalóriákat, esetleg érzékeny vagy a tejtermékekre, ideális választásnak bizonyulnak a növényi tejfölök. Ezek jóval alacsonyabb kalóriatartalom mellett segítenek elérni a kívánt ízvilágot. Fontos, hogy ha fogyás szempontjából eszed a főzeléket, akkor ne öntsd nyakon egy nagy adag pörkölttel, hiszen már egy kisebb adag is sokszorosa lehet a teljes főzelék kalóriaértékének. Viszont a változatosságra törekedj: nem csupán a főzőtök alkalmas főzeléknek, hanem a patisszon és a cukkini is.