Szórakozás / Otthon

Szerzetes találta fel a pezsgőt!

Tudtad, hogy a pezsgőt véletlenül készítette el egy francia bencés szerzetes? A gyöngyöző ital azóta is a világ egyik legkedveltebb itala.

Páter Perignon

Az első pezsgő készítőjének a franciaországi Champagne vidékén élő Páter Perignont tartják, aki a legendák szerint véletlenül készítette el az első gyöngyöző italt. A habzó bort már korábban is ismerték, de a pezsgő előállítási módja a bencés szerzetes nevéhez fűződik. Mikor az első üveget megbontotta, állítólag így kiáltott: „A csillagokat iszom!”

Titkos recept

A pezsgőt a XVII. században fedezték fel, és az előállítás részleteit egyre finomították. A rend hatalmas titokként őrizte az előállítás lépéseit, és kizárólag nagy alkalmakra bontottak csak fel egy-egy üveget. A királyok asztalára is koronázáskor, esküvő vagy más nagy ünnep idején került belőlük. A titkot egészen a XVIII. század közepéig sikerült megtartani.

Veszélyes mesterség

A pezsgő készítése egyáltalán nem tartozott a veszélytelen foglalkozások közé. A korabeli üvegek lényegesen kisebb nyomást voltak képesek elviselni, ezért gyártás során akár 10 palackból 6-8 is gyakran felrobbant. A cukortartalom megfelelő beállításával és biztonságosabb dugók készítésével, majd a megfelelő üveg kifejlesztésével ezek az arányok hamar javultak.

Olvastad már?  Biodinamikus borok a láthatáron: úri módi, vagy ez a jövő?

Kézimunka

A pezsgő értékét nem csak a köré vont titok adta meg, de az is, hogy kifejezetten sok kézimunkát igényelt. Nem csak a seprő eltávolítása és a végleges cukortartalmat beállító, úgynevezett expedíciós likőr hozzáadása volt kizárólag manuálisan megoldható, de ezt megelőzően az erjedési idő alatt kb. 20-25 kézi rázásra, forgatásra is szükség volt üvegenként.


Tankpezsgő

A tankpezsgő előállítási módja lehetővé tette, hogy lényegesen kevesebb kézimunkával, jóval nagyobb mennyiséget lehessen előállítani a pezsgőből, mint az üveges megoldással. Ráadásul így a munkafázisok lényegesen rövidebbek és kevéssé veszélyesek lettek, mint korábban. Az elkészítés lényege az, hogy nem külön üvegekben, hanem hatalmas és erős tartályokban állítják elő a pezsgőt.

Ipari mennyiség

A XIX. században Európa több országában is egyre több pezsgőgyárat hoztak létre, így egyre több márka is bekerült a köztudatba. Ma már klasszikus márkák alakultak Magyarországon és külföldön egyaránt, és a pezsgő elindult igazi világhódító körútjára. A gyárak óriási mennyiségben állították elő ezeket, gyáranként kicsit különböző alapanyagokat, arányokat és eljárásokat használva.

Ünnep itala

A pezsgő máig az ünnepek italának számít. A buborékoktól gyöngyöző ital, különösen egy szép pezsgős pohárban igazán elegáns hatást kelt. Férfiak és nők egyaránt isszák, sőt egyre nagyobb divatnak számít különböző pezsgő alapú koktélt készíteni belőle. Ezeket készíthetjük gyümölcsvelővel, likőrökkel, de az igazán luxus helyeken akár aranyport, sőt gyémántokat is találhatunk benne!