Szervezetünk csodája, a máj

Szervezetünk csodája, a máj

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Szervezetünk csodája, a máj

A máj sokoldalúsága elképesztő, ahogyan az is, hogy ez az egyetlen olyan szervünk, mely képes regenerálódni, azaz visszanőni. Ezt már az ókori görögök is tudták, gondoljunk csak a Prométheusz-mítoszra. Prométheusz egy titán volt, aki ellopta a tüzet az istenektől, és az embereknek adta. Ennek az lett a következménye, hogy büntetésből a Kaukázus egy sziklájához láncolták, ahol egy Ethlon nevű óriás sas minden nap marcangolta a máját, ami másnapra visszanőtt.

Az epetermelés

A máj az anyagcsere legfontosabb szerve, epét termel az epehólyag, az emésztés számára. Ez az emésztőnedv a zsírok felbontását segíti elő. Hatóanyagai az epesavas sók, melyek az óriás zsírmolekulákat szétbontják, hogy a zsírbontó enzimek könnyebben végezhessék a dolgukat. Az epe 82%-át víz alkotja.
Ha az epe besűrűsödik, kövek képződhetnek. Ezért fontos – többek között -, hogy sok folyadékot fogyasszunk. A máj vagy epehólyag megbetegedése esetén – mivel az epefesték sárga – tünetként besárgulhatunk.

Szénhidrátok

A máj fenntartja a normális vércukorszintet azáltal, hogy cukorraktár, és szükség esetén lebontja a glikogént. Ez által biztosítja azt, hogy sejtjeink ne haljanak éhen, mondjuk a reggeli futás közben.
A máj képes arra is, hogy a nem szénhidrát alapanyagból cukrot varázsoljon, amikor nagy terhelésnek, vagy éhezésnek vagyunk kitéve. A szervezet igénye szerint épít és bont mindenféle szükséges cukrot.

Fehérjék

Amikor az átlagember fehérjére gondol, akkor a hús, tojás, tej jut az eszébe. Pedig vannak egyéb fehérjék is, melyek szállíthatnak (anyagot, információt), részt vesznek a szervezet védekezésében és a véralvadásban is.
A máj felelős bizonyos fehérjék, a K-vitamin előállításában, és a véralvadáshoz szükséges fehérjéket is a máj rakja össze.

Zsírok, vitaminok

A máj zsírsavakat, koleszterint állít elő és bont, epesavat készít, emellett képes a szénhidrátot zsírrá alakítani. A karotinból A-vitamint képez, részt vesz a D-vitamin kialakításában, K-vitamin jelenlétében hozzájárul a véralvadáshoz szükséges anyagok előállításában, és a B12-vitamint és a folsavat is raktározza.
Mellékesen említeném meg, hogy négy zsírban oldódó vitaminunk van, megjegyzésük egyszerű: D,E,K,A. Az összes többi vízben oldódik.

Egyéb funkciók: hormonanyagcsere, méregtelenítés, immunrendszer, vérraktár

Bizonyos hormonok a májban bomlanak le, közülük a legismertebbek az inzulin és ösztrogén. A gyógyszerek, mérgek, egyéb káros anyagok hatástalanításáért is a máj a felelős. Ezt a kémia segítségével teszi, vagy fehérjékhez köti a mérgező anyagot.
Az immunrendszert annyiban segíti a máj, hogy bizonyos sejtjei (Kupffer sejtek) bekebelezik a testbe érkező kórokozót. Vérraktárként is funkcionál a máj, illetve a magzati életben jelentős a szerepe a vérképzésben.

Kép forrása: Az ösztrogén molekula

Tisztítókúrák

Léböjt kúrával, rizskúrával jót teszünk májunknak, tisztítjuk, ám oda kell figyelnünk arra, hogy ilyenkor nem csak májunk tisztul, hanem egész szervezetünk is, mivel a máj a vérünket is tisztítja. Így az egész szervezetünkre hat a kúra, ami igen kimerítheti azt.
Ennek tükrében okosan tesszük, ha a májat nem terheljük felesleges gyógyszerszedéssel, odafigyelünk kicsit, hogy mit eszünk, mellőzzük a rendszeres szeszesital fogyasztást. Helyette – ahogy a népek manapság mondják – lepd meg a májad, és igyál vizet.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!