A mennyei umami íz: ezekben az ételekben érezheted az ötödik ízt

A mennyei umami íz: ezekben az ételekben érezheted az ötödik ízt

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A mennyei umami íz: ezekben az ételekben érezheted az ötödik ízt

Általában ha megkérdezünk valakit, hogy milyen ízeket ismer, felsorolja az alapvető négyet: az édeset, a sósat, a savanyút és a keserűt. Csakhogy van egy ötödik íz is, az umami, ami egyre jobban kezd begyűrűzni a köztudatba is, olyannyira, hogy az emberek elkezdik felismerni, ha érzik. Az alábbi 9 ételben te is kiszúrhatod.

Az umami az alapvető édes, savanyú, sós és keserű íz mellett az úgynevezett „ötödik íz”. Megtalálható például a paradicsomban, a sajtfélékben, a halfélékben, a spenótban és a japán konyhában használt konbu nevű barnamoszatban. A nátrium-glutamátot (E621) először 1908-ban Ikeda Kikunae izolálta, ez az adalékanyag is képes az umami kiváltására. A keleti konyhákban az umami alapvető fontosságú, nyugaton leginkább „erőteljesen kellemes ízként”, „kínai ízként” vagy „húsízként” jellemzik. Az umami észlelésére képes ízlelő receptorok a nyelv egész felületén megtalálhatóak.

Az alábbi 9 ételben te is fellelheted az ízt, ha tudod, hogy mit kell keresned.

A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!