A te szerelmed okosabb, mint az átlag? Van egy rossz hírünk

A te szerelmed okosabb, mint az átlag? Van egy rossz hírünk

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A te szerelmed okosabb, mint az átlag? Van egy rossz hírünk / 3. oldal

Nem csak a legjobbnak, a legokosabbnak is tartjuk a szerelmünket

Megerősítésre került, amit már korábban is tudtunk: az emberek alaposan túlbecsülik a saját IQ-jukat. A nemeket tekintve nem igazán volt különbség, a nők és a férfiak egyaránt 30 IQ ponttal tartották magukat jobbnál a valóságosnál. A partnereikre is hasonló arányban tekintettek, a nők 38, a férfiak 36 IQ ponttal vélték okosabbnak szerelmüket saját maguknál. 

Hasonló hasonlót vonz?

A kutatásban a szakértők kíváncsiak voltak arra, vajon mi okozhatta az ennyire hasonló eredményeket mind a saját magunk, mind a partnerünk IQ-ját tekintve. A vizsgálatból ugyanis az egyértelműen kiderült, hogy hasonló intelligenciával rendelkező partnert választunk magunk mellé, ám a kiváltó okok már nem ennyire egyértelműek.

Előfordulhat, hogy ösztönösen arra törekszünk, hogy a hasonlóság már eleve adott legyen, másrészt jó esély van rá, hogy azokkal az emberekkel értünk szót, akik megközelítőleg „egy szinten” vannak velünk.

Teljesen racionális következtetés, hogy abban a közegben érezzük jól magunkat, ahol a barátaink, ismerőseink jelen vannak, márpedig hozzájuk többnyire a megegyező érdeklődési kör, felfogás alapján kerülünk közelebb. Ugyanakkor az is kiderült, hogy az IQ szint megegyezése, hasonlósága még nem jelent automatikusan kiegyensúlyozott kapcsolatot, a felmérés alapján nem voltak boldogabbak azok, akiknek a mért intelligenciája szinte megegyezett.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást