Szerelem / Párkapcsolat

A te szerelmed is okosabb, mint az átlag? Akkor van egy rossz hírünk!

Szerelmes pár

Nem könnyű szembenézni a hibáinkkal, hiányosságainkkal és ez különösen igaz akkor, ha a teljesítményünkről, vagy éppen a párkapcsolatunkról van szó.

Akadnak olyan felmérések, amik szerint az emberek 80-90%-ban jobbnak, átlagon felülinek gondolják magukat, amikor a képességeikről kérdezik őket. Ekkora arányú, „átlagon felüli” teljesítményre azonban meglehetősen kis esély van, a következtetés tehát az, hogy a többség alaposan túlbecsüli saját magát.

Ezekből a kutatásokból kiindulva már szinte borítékolható volt, hogy a szerelmünket is szebbnek és jobbnak látjuk, mint amit a valóság tükröz. De mégis mennyivel?

Magyarázat a féltékenységre?

A féltékenység jelentős része önbizalomhiányból ered, amire rátesz egy lapáttal az, hogy okosabbnak, vonzóbbnak tartjuk saját magunknál a partnerünket.

A többség úgy véli, hogy a szerelme potenciális jelölt lehet mások számára, ugyanis vonzóbbnak becsülik őt, mint saját magukat.

Ennek megfelelően már érthető, miért fokozódik a féltékenységünk és miért tekintünk teljesen ártalmatlan emberekre veszélyforrásként – egyszerűen úgy gondoljuk, nem érdemeljük meg a szerelmünket, ő ugyanis túl jó hozzánk. 

Ezt a gondolatmenetet erősítette meg az a tanulmány, amiben 218 párt vizsgáltak meg közelebbről. A résztvevőknek először meg kellett becsülniük a saját IQ-jukat egy erre a célra kifejlesztett skála segítségével, majd a kapott eredményeket a szakértők számszerűsítették. A feleknek ugyanígy kellett eljárniuk a partnerükkel szemben is, tehát esetükben szintén skálán kellett véleményezniük, a szerelmük mennyire lehet okos – végül ezek az adatok is kaptak egy számot. Ezt követően a kutatók felmérték a résztvevő párok tényleges IQ szintjét, a kapott adatok alapján pedig könnyedén össze tudták hasonlítani a becsült értékeket a valósággal.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW