Kikapcsolódás / Otthon / Szórakozás

A száraz január után itt a józan szeptember – ekképpen csináld, ha kipróbálnád

A száraz január után itt a józan szeptember – ekképpen csináld, ha kipróbálnád

Aki híve az ehhez hasonló tömegmegmozdulásoknak és kihívásoknak, annak most nem kell januárig várnia, hogy bebizonyítsa, képes egy hónapig alkohol nélkül élni: a száraz január után ugyanis most itt a magyarul is sokkal jobban hangzó száraz szeptember, csakhogy ennek teljesen más a célja, mint a téli változatnak.

Az alkohol valahogy mindig is különleges helyet foglalt el az egészséges életmódot követők körében: egyfajta megtűrt rossz szokás maradt, míg az egészségtelen ételek, a mozgásszegény mindennapok, a dohányzás, a cukorfogyasztás mind háttérbe szorult. Ennek biztosan részben az is az oka, hogy az alkoholról rengeteg kutatás mutatta ki, hogy kisebb mértékben egészséges, de valószínűleg az is közrejátszik, hogy nagy részünk szociális életében nagy szerepet játszik az alkoholfogyasztás, még akkor is, ha csak mértékkel teszi azt.

Ennek a korszaknak viszont könnyen lehet, hogy most vége szakad – egyre többen kezdenek el ugyanis az alkoholfogyasztás káros hatásaira is odafigyelni, nem szükséges rossz már a másnap, és nem szokásos szombat esti program a lerészegedés.

A tengerentúlon lassan divat lesz az antialkoholizmus, ennek pedig egyik első lépése a száraz szeptember megalapítása.

Amíg a száraz január elsősorban az ünnepi időszak alkoholfogyasztásának ellensúlyozására és az “új év – új én” fogadalmakról szól, addig a száraz szeptember esetében ennél többről van szó. A millenniumi generáció egyre inkább nyitott arra, hogy hosszabb alkoholmentes periódusokat tartson az életében, legyen az akár néhány hétig, vagy sokkal tovább. Ennek a része most a száraz szeptember is, ami az Egyesült Államokból indult útjára.

A száraz januárral ellentétben a száraz szeptember szépen lassan lett népszerű, és elsősorban a közösségi médiának köszönhető a felemelkedése, elég csak rákeresni a #soberseptember hashtagre, hogy ez kiderüljön.

Talán azért éppen a szeptemberre esett a választás, hogy az ünnepi időszakhoz hasonlóan a nyári bulizós időszakot ellensúlyozzuk vele.

Valójában belegondolva nagyon szép böjtölési periódus ez a nyári bulizás és a karácsonyi ünnepek között.

A száraz szeptember olyannyira kezd előretörni, hogy a Worcesteri Politechnikai Intézet diákjai által készített kutatás például kimutatja, hogy a kézműves sörök készítői tartanak az idei szezontól, nehogy annyira visszaessen a forgalmuk, mint januárban szokott. Talán a száraz szeptember is lassan olyan népszerű lesz, mint a száraz január, és akkor már évi két hónapig kell bebizonyítani, hogy képesek vagyunk alkoholfogyasztás nélkül élni – persze csak ha szeretnénk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást