7 érzés, ami szakítás után eluralkodik rajtad

7 érzés, ami szakítás után eluralkodik rajtad

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 7 érzés, ami szakítás után eluralkodik rajtad

Egy hosszú kapcsolatot lezárni soha nem egyszerű – ha az adott személyhez már nem is ragaszkodik annyira az ember, ott vannak az emlékek, a közös tárgyak, az együtt töltött évek, amiket mind el kell engedni. Még nehezebb helyzetben vagy, ha esetleg még érzelmek is fűznek ahhoz, akitől el kell válnod.

Érdemes tudnod, hogy az alább hét érzés abszolút normális, és valószínűleg előbb-utóbb mindegyiken keresztül fogsz menni, ha hosszú kapcsolatból léptél ki.

Tagadás

Lehet, hogy az agyad tudja, hogy szakítottatok, de a szíved nem biztos, hogy megkapta a memót. A tagadás azért jön el, mindegy, hogy akarva vagy akaratlanul, mert nehéz belegondolni, hogy hirtelen az egész világod megváltozik, a változás pedig mindig ijesztő. Mi, emberek, legalább is a legtöbben, szeretjük a rutint, a nyugodt mindennapokat, és féljük a változást, pedig szinte az élet minden területén elkerülhetetlen. Így ne csodálkozz, ha először még azt veszed észre, hogy nem is gondolkozol szakításban, és még fel sem fogtad, hogy mi történt.

Sokk

Amikor végre idővel leesik, hogy mi történt, akkor jön el igazán a legrosszabb időszak. Rájössz, hogy mekkora változást hoz az életedben a szakítás, és hogy alapjaiból fel kell építened újra az életedet még akkor is, ha egyébként több lábon álltál, és a párodtól volt független életed is. Ez az érzés, az első sokk viszonylag hamar, pár napon belül eltűnik. Ne próbáld meg elfojtani, és azt se gondold, hogy örökké ilyen rosszul fogod érezni magad.

Elfogadás

Az első sokkból lassan átmész elfogadásba, ami nem feltétlenül jobb érzés, de biztosan kevésbé intenzív. Ez az a szakasz, ami a leghosszabb ideig tarthat, hiszen nagyon nehéz feldolgozni, hogy valaki, aki évekig melletted volt, nincs veled többé. Nem csoda, hogy egészen eddig a pontok annyira hasonlítottak arra, amit akkor érzel, ha egy szeretted meghal. Ezt is meg kell gyászolni, ahogyan egy halálesetet is.

fizkes/istockphoto.com

Zavar és csökkent önbizalom

Persze könnyen lehet, hogy még akkor is, ha tudod, mi volt a szakítás kiváltó oka, nem érted, hogy jutottatok el odáig. Itt lép a képbe a zavar és a csalódottság, amikor újra és újra lejátszod a fejedben azokat a dolgokat, amik történtek, és hogy vajon mindezek hogyan vezetettek a kapcsolat végéhez. Az is normális, ha ilyenkor az önbizalmad valahol a béka feneke alatt van.

Félelem és bizonytalanság a jövőt illetően

Fogok még valaha ennyire szeretni valakit? Találok valakit, aki hozzám illik, vagy egyedül halok meg? El fogom felejteni valaha ezt a kapcsolatot, és tovább tudok lépni? Ha ezek az önmarcangoló kérdések ismerősek, akkor bizony kezet foghatsz mindenkivel, aki hosszú távú kapcsolatból lépett ki. Ezek a gondolatok ugyanis ilyenkor mindenkit foglalkoztatnak. Nem csoda, hiszen egészen eddig egy olyan emberrel képzelted el a jövődet, aki nincs többé veled.

Magány és szomorúság

Azzal is érdemes számolni, hogy ez a két érzés nem fog egyhamar elhagyni téged, hiszen egy hosszú távú kapcsolatot gyászolsz. Teljesen természetes, hogy hozzászoktál: mindig van valaki melletted, aki támogat, akinek mindent elmondhatsz, akivel tudsz programokat szervezni. Ha ezt hirtelen elveszik tőled, nem megy olyan gyorsan a felejtés.

Méreg

Bármennyire kétoldalú minden kapcsolat, és valószínűleg te is tettél olyat, amivel hozzájárultál a végéhez, egy idő után rájössz, hogy a volt párod is – és teljesen egészséges, ha emiatt dühös és mérges vagy rá. Ne fojtsd vissza, ez ugyanis már annak a jele, hogy kezdesz felépülni a szakításból! Hagyd a mérgedet fortyogni, hiszen megérdemled, hogy meg tudd élni az érzelmeidet úgy, ahogyan neked kellemes.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!