Kert és terasz / Otthon

Nedves füvet nem nyírunk! 5+1 szabály amatőr kertészeknek, amit lehet még te sem tudsz

Nedves füvet nem nyírunk! 5+1 szabály amatőr kertészeknek, amit lehet még te sem tudsz

Nedves füvet nyírni

Ha eső után van csak időd lenyírni a füvet, akkor sajnos van egy rossz hírünk, ugyanis nem túl jó ötlet. Egyrészt megcsúszhatsz a nedves talajon, másrészt a fűnyíró sem tud megfelelően működni ilyenkor. A vizes fűszálak beleakadnak a késekbe, ami egy idő után eltömítheti a fűnyíródat, ráadásul egy nem megfelelő darab estén a víz és az elektronika akár zárlatot is okozhat. Jobban jársz, ha vársz egy kicsit!

A növények típusa

Lényegében kétféle virág létezik, az évelők és az egynyári növények. Előbbibe azok tartoznak, amiket elültetsz, virágzanak, majd átvészelik a telet, és a következő szezonban ismét erőre kapnak (általában 3 év kell nekik ahhoz, hogy megnőjjenek). Utóbbi viszont az a növény, ami csak egyetlen nyarat tölt veled, és utána ismét venned kell belőle, ha szeretnéd látni a kertben. De cserébe az egynyáriak szinte hónapokig virágzanak, és tovább töltik meg élettel a kertet (viszont ehhez általában sok víz kell, például egy petúnia vagy begónia esetében), szemben az évelőkkel, amelyek rövidebb ideig virágoznak, de kevesebb figyelmet igényelnek.

Nyesd meg őket

Mind az évelő, mind az egynyári növények esetében érdemes megnyesni őket az elszáradt virágoktól, ágaktól. Ezzel ugyanis arra biztatod, hogy növesszen újabb hajtásokat, lehetőleg minél gyorsabban. Azonban jó, ha tudod, hogy például azokat a növényeket, amiket a termésükért ültetünk (ilyen az alma vagy a hüvelyesek), nem szabad megnyesni a száraz ágaktól. Őket jobb hagyni, hadd növesszenek újabbakat a saját tempójuknak megfelelően.

Fontosak a fények

Nem mindegy, mit hova ültetsz, hiszen egészen eltérő fényigénye van egy zöldségnek és egy virágnak. Például a zöldségeknek lehetőleg olyan helyet keress, ahol legalább napi 8 óra direkt napfény éri őket, hiszen ahhoz, hogy érett termést hozzanak, szükség van a napra. Ha viszont túl sok az árnyékos terület, akkor sem kell lemondanod a zöldségekről. Csak ebben az esetben inkább próbálj meg káposztát, salátát, retket vagy spenótot ültetni, azok jobban bírják a napfénytől mentes órákat.

Tavaszra felkészülve

Azt szeretnéd, hogy a következő tavasszal virágba boruljon az udvarod? Akkor még ősszel, a fagyás előtt érdemes elültetned azokat a virágokat, amik ekkor hoznak hajtást. Ilyen a tulipán, a nárcisz és a jácint is! Lehetőleg háromszor olyan mélyre temesd el a hagymákat, mint azok méretei, és meglátod, átvészelik szépen a téli szezont, jövő tavaszra pedig már csodálatos virágokkal töltik meg az udvarodat! Megéri előre gondolkozni.

A megfelelő tápanyag

Ne gondold, hogy a növények akkor érzik magukat a legjobban, ha gyakran trágyázod őket. Valójában a megfelelő föld sokkal többet számít összességében. Ezt leginkább a darabos összetétel jellemzi, könnyen magába fogadja a vizet, egyszerű benne kézzel is ásni, és elegendő oxigént biztosít a virágok gyökereinek. Persze ettől még adhatsz hozzá trágyát is, de figyelj arra, hogy organikusat válassz, mert ez biztosítja a megfelelő ásványokat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást