Mikor nyírjam? 6 fontos kertészeti szabály kezdőknek

Mikor nyírjam? 6 fontos kertészeti szabály kezdőknek

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Mikor nyírjam? 6 fontos kertészeti szabály kezdőknek

Nedves füvet nyírni

Ha eső után van csak időd lenyírni a füvet, akkor sajnos van egy rossz hírünk, ugyanis nem túl jó ötlet. Egyrészt megcsúszhatsz a nedves talajon, másrészt a fűnyíró sem tud megfelelően működni ilyenkor. A vizes fűszálak beleakadnak a késekbe, ami egy idő után eltömítheti a fűnyíródat, ráadásul egy nem megfelelő darab estén a víz és az elektronika akár zárlatot is okozhat. Jobban jársz, ha vársz egy kicsit!

A növények típusa

Lényegében kétféle virág létezik, az évelők és az egynyári növények. Előbbibe azok tartoznak, amiket elültetsz, virágzanak, majd átvészelik a telet, és a következő szezonban ismét erőre kapnak (általában 3 év kell nekik ahhoz, hogy megnőjjenek). Utóbbi viszont az a növény, ami csak egyetlen nyarat tölt veled, és utána ismét venned kell belőle, ha szeretnéd látni a kertben.

De cserébe az egynyáriak szinte hónapokig virágzanak, és tovább töltik meg élettel a kertet (viszont ehhez általában sok víz kell, például egy petúnia vagy begónia esetében), szemben az évelőkkel, amelyek rövidebb ideig virágoznak, de kevesebb figyelmet igényelnek.

Kert fű
istockphoto

Nyesd meg őket

Mind az évelő, mind az egynyári növények esetében érdemes megnyesni őket az elszáradt virágoktól, ágaktól. Ezzel ugyanis arra biztatod, hogy növesszen újabb hajtásokat, lehetőleg minél gyorsabban. Azonban jó, ha tudod, hogy például azokat a növényeket, amiket a termésükért ültetünk (ilyen az alma vagy a hüvelyesek), nem szabad megnyesni a száraz ágaktól. Őket jobb hagyni, hadd növesszenek újabbakat a saját tempójuknak megfelelően.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást