5 bűnös merénylet, amivel súlyosan gátolod a hajad gyors növekedését

5 bűnös merénylet, amivel súlyosan gátolod a hajad gyors növekedését

Címlap / Stílus / Haj / 5 bűnös merénylet, amivel súlyosan gátolod a hajad gyors növekedését

Nem könnyű kivárni, míg igazán hosszú lesz a hajad, hiszen az a havi egy-két centi nagyon kevésnek tűnik, amikor méteres szálakra vágysz. Különösen lassan megy az idő, ha hullámos, vagy göndör tincseid vannak, esetleg úgy érzed, már hónapok óta semmi sem történik… De mivel akadályozod a látványos növekedést?

Nem érdekelnek a töredezett végek

A töredezett hajvégek nem nyújtanak túl szép látványt – és bár azzal manapság már mindenki egyetért, hogy szebb a rövidebb, de egészséges frizura, mint a hosszú, de igénybevett, sokan így sem hajlandóak megszabadulni a töredezett szálaktól. Pedig ez nem csupán esztétikai kérdés, akkor is gondolnod kell rá, ha szeretnéd növeszteni a hajadat!

Bár nem tűnik túl logikusnak ilyenkor is vágatni a szálakból, valójában nagyon hasznos ez a lépés. Hogy miért? Helytelen ápolás mellett amennyit nő a hajad, annyi le is törhet belőle: ennek eredményeként úgy tűnhet, már hónapokkal korábban megállt a növekedés, pedig ez teljesen kizárt, a hajad folyamatosan nő. Szóval a frissítő vágás ténylegesen segít és meggyorsíthatja a növekedést, bármennyire is furcsának tűnik.

Rosszul formázol

Akkor sikerült jó frizurát készíttetned magadnak, ha nem kell állandóan igazgatnod, tehát sem göndörítened, sem vasalnod nem muszáj minden nap.

Amellett, hogy ez a két rutin rengeteg időt elvesz, hihetetlen mértékben károsítja a szálaidat. Gondolj csak bele: ha a bőrödhöz hozzáér az áthevült vas, abban a pillanatban megéget, miközben a hajadat másodpercekig éri a forróság… Így ne is csodálkozz azon, ha a tincseid rövid időn belül kiszáradnak és megtörnek!

Természetesen szó sincs arról, hogy alkalmanként ne süthetnéd be a hajadat, vagy örökre el kell felejtened a hajvasalódat, de ezeket az eszközöket fontosabb eseményekre tartogasd (tehát havonta legfeljebb egyszer-kétszer vesd be őket), és nagyon fontos, hogy mindig használj hővédő spray-t.

Hajgöndörítő
istockphoto

Túl sok hajformázót használsz

Nem csupán a hajvasalók és hajgöndörítők károsíthatják a tincseidet, az olyan hétköznapi termékek is befolyásolják a szálak egészségét, mint pl. a hajhabok.

Ez nem annyira közismert tény, de az erős hajformázók könnyen kiszáríthatják a szálakat, ha pedig túl sokat használsz belőlük, zsíros hatást keltenek. Emiatt többször kell majd hajat mosnod, ami sajnos szintén nem tesz túl jót a szálaknak. Erre különösen nyáron kell odafigyelned, amikor egyébként is több irányból éri a frizurádat a megterhelés, és a tincseid az átlagosnál könnyebben kiszáradhatnak.

Manapság már minden hajtípusra találsz olyan hajformázókat, amik egyúttal táplálnak és védenek is, miközben könnyű velük dolgozni: támaszkodj inkább ezekre!

Túlterheled a hajadat

A forró hajformázók kézenfekvő módon károsítják a hajadat, de akadnak még hasonlóan megterhelő kezelések, amik nem ennyire egyértelműek. Ide sorolhatjuk például a festést, ami manapság már természetesnek tűnik, de mégis egy kémiai folyamat, ami főleg világosítás esetén károsítja a tincseid.

Szintén veszélyesek lehetnek emellett a túl szoros fonatok, kontyok megtörhetik a hajszálakat. Ugyanezzel a következménnyel járnak a különféle csatok és hajgumik, ráadásul, ha fém részük átforrósodik (pl. napsugárzás hatására), akkor még meg is égethetik a szálakat. Illetve terhelésnek számít a helytelen fésülködés is: itt nem csupán a megfelelő eszköz lényeges, hanem a technika is.

Nem hidratálsz eléggé

A hidratálás és a tápanyagpótlás a frizurádat illetően kétoldalú dolog: belülről és kívülről egyaránt ügyelned kell erre a két fontos tényezőre. De mit is takar ez pontosan? Ha nem táplálkozol elég változatosan, akkor érdemes hajerősítő vitaminokat szedned, emellett a vízfogyasztás is nagyon fontos – bizony, az őszi, téli hónapokban is!

Kívülről pedig a hajápoláshoz szükséges termékekre kell fókuszálnod. A sampon mellé alapvető a balzsam, amit hetente legalább egyszer érdemes hajpakolással kiváltanod. A száraz hajápolókról sem szabad lemondanod, ha minden vágyad az egészséges és hosszú hajkorona.

Utóbbiak közé a hajvégápolók és az öblítést nem igénylő termékek tartoznak – ezeket minden hajmosás után használd, de a reggeli frissítés közben szintén támaszkodhatsz rájuk.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!