5 bűnös merénylet, amivel súlyosan gátolod a hajad gyors növekedését

5 bűnös merénylet, amivel súlyosan gátolod a hajad gyors növekedését

Címlap / Stílus / Haj / 5 bűnös merénylet, amivel súlyosan gátolod a hajad gyors növekedését

Nem érdekelnek a töredezett végek

A töredezett hajvégek nem nyújtanak túl szép látványt – és bár azzal manapság már mindenki egyetért, hogy szebb a rövidebb, de egészséges frizura, mint a hosszú, de igénybevett, sokan így sem hajlandóak megszabadulni a töredezett szálaktól. Pedig ez nem csupán esztétikai kérdés, akkor is gondolnod kell rá, ha szeretnéd növeszteni a hajadat!

Bár nem tűnik túl logikusnak ilyenkor is vágatni a szálakból, valójában nagyon hasznos ez a lépés. Hogy miért? Helytelen ápolás mellett amennyit nő a hajad, annyi le is törhet belőle: ennek eredményeként úgy tűnhet, már hónapokkal korábban megállt a növekedés, pedig ez teljesen kizárt, a hajad folyamatosan nő. Szóval a frissítő vágás ténylegesen segít és meggyorsíthatja a növekedést, bármennyire is furcsának tűnik.

Rosszul formázol

Akkor sikerült jó frizurát készíttetned magadnak, ha nem kell állandóan igazgatnod, tehát sem göndörítened, sem vasalnod nem muszáj minden nap.

Amellett, hogy ez a két rutin rengeteg időt elvesz, hihetetlen mértékben károsítja a szálaidat. Gondolj csak bele: ha a bőrödhöz hozzáér az áthevült vas, abban a pillanatban megéget, miközben a hajadat másodpercekig éri a forróság… Így ne is csodálkozz azon, ha a tincseid rövid időn belül kiszáradnak és megtörnek!

Természetesen szó sincs arról, hogy alkalmanként ne süthetnéd be a hajadat, vagy örökre el kell felejtened a hajvasalódat, de ezeket az eszközöket fontosabb eseményekre tartogasd (tehát havonta legfeljebb egyszer-kétszer vesd be őket), és nagyon fontos, hogy mindig használj hővédő spray-t.

Hajgöndörítő
istockphoto

Túl sok hajformázót használsz

Nem csupán a hajvasalók és hajgöndörítők károsíthatják a tincseidet, az olyan hétköznapi termékek is befolyásolják a szálak egészségét, mint pl. a hajhabok.

Ez nem annyira közismert tény, de az erős hajformázók könnyen kiszáríthatják a szálakat, ha pedig túl sokat használsz belőlük, zsíros hatást keltenek. Emiatt többször kell majd hajat mosnod, ami sajnos szintén nem tesz túl jót a szálaknak. Erre különösen nyáron kell odafigyelned, amikor egyébként is több irányból éri a frizurádat a megterhelés, és a tincseid az átlagosnál könnyebben kiszáradhatnak.

Manapság már minden hajtípusra találsz olyan hajformázókat, amik egyúttal táplálnak és védenek is, miközben könnyű velük dolgozni: támaszkodj inkább ezekre!

Túlterheled a hajadat

A forró hajformázók kézenfekvő módon károsítják a hajadat, de akadnak még hasonlóan megterhelő kezelések, amik nem ennyire egyértelműek. Ide sorolhatjuk például a festést, ami manapság már természetesnek tűnik, de mégis egy kémiai folyamat, ami főleg világosítás esetén károsítja a tincseid.

Szintén veszélyesek lehetnek emellett a túl szoros fonatok, kontyok megtörhetik a hajszálakat. Ugyanezzel a következménnyel járnak a különféle csatok és hajgumik, ráadásul, ha fém részük átforrósodik (pl. napsugárzás hatására), akkor még meg is égethetik a szálakat. Illetve terhelésnek számít a helytelen fésülködés is: itt nem csupán a megfelelő eszköz lényeges, hanem a technika is.

Nem hidratálsz eléggé

A hidratálás és a tápanyagpótlás a frizurádat illetően kétoldalú dolog: belülről és kívülről egyaránt ügyelned kell erre a két fontos tényezőre. De mit is takar ez pontosan? Ha nem táplálkozol elég változatosan, akkor érdemes hajerősítő vitaminokat szedned, emellett a vízfogyasztás is nagyon fontos – bizony, az őszi, téli hónapokban is!

Kívülről pedig a hajápoláshoz szükséges termékekre kell fókuszálnod. A sampon mellé alapvető a balzsam, amit hetente legalább egyszer érdemes hajpakolással kiváltanod. A száraz hajápolókról sem szabad lemondanod, ha minden vágyad az egészséges és hosszú hajkorona.

Utóbbiak közé a hajvégápolók és az öblítést nem igénylő termékek tartoznak – ezeket minden hajmosás után használd, de a reggeli frissítés közben szintén támaszkodhatsz rájuk.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást