A 6 főbűn, amit a hajad ellen elkövetsz

A 6 főbűn, amit a hajad ellen elkövetsz

Címlap / Stílus / Haj / A 6 főbűn, amit a hajad ellen elkövetsz

Hajunk egy-két szerencsés eset kivételével általában úgy változik, ahogy éppen kedve tartja. Vannak napok, amikor tökéletes hajkoronával ébredünk, máskor viszont tükörképünket nézve azon morfondírozunk, mit követhettünk el, hogy ilyen lomboncot érdemeltünk cserébe. És bár megjelenésedet az időjárástól kezdve a hangulatodon át egészen a genetikáig sok minden befolyásolhatja, az általad alkalmazott hajformázó módszerekkel te magad is sokat ronthatsz, vagy éppen javíthatsz a helyzeten!

Kefét használsz a nedves hajadon

A nedves haj nem csupán nehezebb, de rugalmasabb és érzékenyebb is. Ennek következtében, ha nekiugrasz a kefével és elkezded cibálni, azzal csak azt éred el, hogy a szálak megtörnek, illetve sérülnek.

A legjobb, amit tehetsz, ha hagyod a hajadat egy kicsit száradni a levegőn, majd egy kifejezetten nedves hajra tervezett fésűvel finom kifésülöd a tincseidet. Utóbbi sokkal kíméletesebb és gyengédebb a hajadhoz, mint a különböző hajkefék.

Ha nehezen boldogulsz a gubancokkal, tegyél egy kevés kimosást nem igénylő kondicionálót a fésűre, majd dolgozd el a tincseiden!

Túl gyakran mosod

Minél gyakrabban mosod a hajadat, az annál gyorsabban zsírosodik – a gyakori hajmosás ugyanis elvonja a tincseink egészséges fényéhez szükséges természetes olajokat a fejbőrről, ami így igyekszik minél előbb visszapótolni azokat.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy elhanyagolhatod a hajmosást, hiszen így a fejbőrödön található pórusok eltömődhetnek a felhalmozódott olajtól, mely még több szennyeződést, sőt korpát eredményez.

A legjobb az arany középút. Ügyelj arra, hogy hetente maximum 3-szor, 4-szer moss hajat samponnal, a köztes időben pedig, ha mégis valamilyen fontosabb esemény miatt szükséged lenne rá, alkalmazz száraz sampont tincseiden!

Törölközővel dörzsölöd a hajadat

A legtöbb nő hajmosás után szinte azonnal a törölközőért nyúl, majd alaposan megdörzsöli vele nedves tincseit. Ezzel azonban nem feltétlenül teszünk jót a frizuránknak, a pamut, illetve frottír törölköző ugyanis megsértheti a hajszálakat.

Helyette használj inkább egy puha pólót, vagy egy mikroszálas törölközőt! Itasd fel finoman a felesleges vizet a hajadról, és sose dörzsöld erősen a nedves tincseket!

Ha van rá lehetőséged, hajmosás után egyszerűen hagyd a szabad levegőn megszáradni a hajad!

Nem óvod a naptól és a hőtől

Nem csak a bőrödet, a hajadat is óvnod kell napozás közben, hiszen nyáron az intenzív hőnek és a káros UV-sugaraknak köszönhetően károsodhat a haj, veszíthet rugalmasságából és fényéből.

Ennek megakadályozása érdekében használj speciális UV-védelemmel ellátott sampont, vagy UV-szűrős hajspray-t, esetleg hajfény olajat!

Hasonló a helyzet az erőteljes hővel történő hajformázás során is. Alkalmazz tincseiden hővédő spray-t, mielőtt a hajsütővassal nekiállnál elkészíteni frizurádat!

Állandóan copfban hordod

Ha te is azok közé tartozol, akik reggelente rendetlen frizurájukat látva hajukat szoros copfba fogják, jobban teszed, ha leszámolsz ezzel a szokásoddal! A szoros hajgumi megsértheti a hajszálakat védő kutikula réteget, melynek hatására a szálak megtörhetnek.

Bármi, ami hosszabb időn keresztül feszültséget helyez a szőrtüszőre, kihúzhatja a hajat a gyökerénél fogva, ami súlyosabb esetekben kopaszodáshoz is vezethet.

A legjobb, amit tehetsz, ha időnként kibontva is hordod a frizurádat, ha pedig mégis összefogod, alkalmazz inkább puha hajpántot vagy hajszalagot!

Túl sok hajformázó terméket használsz

Általánosságban elmondható, hogy nem érdemes túl sok hajformázó készítményt használnod, mert ezek felsérthetik a már említett külső védőréteget, a kutikulát. Bánj úgy a hajaddal, mint a legfinomabb selyemmel!

Hajmosás közben az ujjhegyed segítségével finoman masszírozd át a fejbőrödet, ezzel felfrissítheted a vérkeringést és eltávolíthatod a szennyeződéseket.

A kondicionálót elég a haj középső részétől a hajvégekig felvinned, ez a terület igényli általában leginkább a hidratálást.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!