A legjobb megoldások száraz hajra

A legjobb megoldások száraz hajra

Címlap / Stílus / Haj / A legjobb megoldások száraz hajra

A száraz haj valóban probléma, hisz a faggyúmirigyek nem termelnek elég faggyút, ettől annyira száraz és törékeny a haj.

A hajszálban levő olajak segítenek megtartani a nedvességet, enélkül a haj nagy valószínüséggel töredezett, száraz és sérült lesz.
A haj mégis elég rugalmas. A hajszálat alkotó egymást átfedő réteges sejtcsoportok védik a haj belső rétegeit. A hajszálat faggyú borítja, amelyet a faggyúmirigyek termelnek.

A száraz tincseinkről a legtöbb esetben mi tehetünk, hisz a haj próbál ellenállni az igénybevételnek, azonban a különböző elemek (nap, só, klórozott víz) és vegyi anyagok (hajfesték, dauer, fehérítő por) kivonják a nedvességet a hajból és károsítják a haj szerkezetét. Ha a hajszálak kutikulái sérülnek, a haj elveszti természetes fényét és szárazzá válik.

Hogy helyre tudd állítani a hajszálak egészségét, használj kímélő samponokat és utána kondícionálót. Hagyd hatni néhány percig a kondicionálót (nem a hajszálak gyökerein), majd öblítsd le. Széles fogazatú fésüvel szárítsd a hajad, mert a száraz haj törékeny és könnyen szakad.

Egyszerű módszer a száraz haj ápolására ha pár csepp olívaolajat szétkensz a tenyereden és átdörzsölöd vele a száraz hajvégeket.
1-2 csepp olívaolaj észre sem fog vevődni a tincseiden, a ruhádat sem keni össze, ezért nem kell félned kipróbálni. Egy másik olaj, amelyet érdemes kipróbálnod a kókusz olaj.

Lássuk mi mást tehetünk az olajak használatán kívül:

– Használj száraz, vagy károsodott hajra való sampont és kondícionálót. Hacsak lehetséges hagyd a hajad levegőn megszáradni.

– Kerüld a hajformáló vasakat és egyéb forrósító készülékeket, kerüld egy darabig a vegyi anyagokat. A hajfestékek és dauerek erősen száríthatják a hajat. Ha színezni szeretnéd, elég tincsekben megfestened.

– Ne moss hajat túl gyakran (kb. 3-4 naponta az ideális). Ha egyre jobban szárad a hajad, kezdj el olyan balzsamokat használni, amelyeket nem kell lemosni.

– Használj puha vaddisznószőr sörtéjű kefét. Ezek a puha hajkefék jobban szétoszlatják a hajszálakon a természetes olajakat.

– Rövidtávra használj fényességet adó termékeket – ezek pillanatnyi ragyogással látják el tincseidet.

– A hajfestés következtében a különböző vegyi anyagok dehidratálják a hajszálakat.

Ezért használj ammónium-sókat tartalmazó balzsamokat, hogy a haj lággyá és kezelhetővé váljon.

– Ha a hajvégek rendkívül szárazak, keress fehérje kondícionálókat vagy balzsamokat. A fehérje segít a haj szerkezetének erősítésében.

– Amennyibe a hajvégek töredezettek és egyenletlenek, lehet ideje ellátogatni egy jó fodrászhoz, aki legalább egy centit kell vágjon a hajad hosszából. Ha a hajvágás után is száraz és töredezett marad, még rövidebbre kell vágatnod. Rengeteg aranyos vállig érő vagy rövid frizura létezik, így divatos és fiatalos maradhatsz.

– Keresd az alkoholmentes termékeket, különös tekintettel légy az hajgélekre.

– Amikor a bőrödet testápolózod, kenj szét egy kis krémet a tenyeredben és oszlasd szét a hajvégeken. Ugyanígy használhatsz pár csepp házi majonézt vagy olívaolajat is.

– A napon hordj kalapot. A nap kiszárítja és kivilágosítja a hajadat. Egy klassz szalmakalap igazán sikkes és kacér viselet. Az úszómedencében használj sapkát, védd a hajad a víztől.

– Az L-metionin egy kéntartalmú esszenciális aminosav, amely szükséges a haj és az izmok képződésében, ugyanakkor a haj töredezettségét is megakadályozza.

– A biotin egy fontos B-vitamin, amely jelentős szerepet játszik a haj egészségének fenntartásában. Vegyél be naponta egy kapszula biotint és elköszönhetsz a száraz hajtól.

– Ne felejtsük el azt sem, hogy az esszenciális zsírsavak, mint az omega-3, jelentősen javítják a haj és köröm szerkezetét, textúráját, csillogását. Jó forrásai a lenmag olaj, halolaj és a hidegen sajtolt olívaolaj.

– Használj bio hajápolási termékeket, amelyek selymessé teszik hajad. Nincsenek vegyi összetevőik, amelyek kiszáríthatnák a hajszálakat.

A száraz hajjal mindannyian találkoztunk hosszabb-rövidebb ideig. Ha csak alkalmanként előforduló probléma, nincs okunk aggodalomra. Idővel azonban meg kell tanulnunk megfelelően hidratálni és kényeztetni, mert csak így érhető el a legrövidebb idő alatt a legjobb eredmény.
 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást