A 27-esek klubja: a legmegrázóbb halálesetek a rocksztárok világában

A 27-esek klubja: a legmegrázóbb halálesetek a rocksztárok világában

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A 27-esek klubja: a legmegrázóbb halálesetek a rocksztárok világában

Az emberek mindenben észreveszik, keresik az összefüggéseket. Így van ez a 27-esek klubjával is, ami azokat a sztárokat gyűjti össze, akik a 27. életévükben haltak meg.

Mítosz vagy életvitel?

Az elmélet szerint a 27 éves rocksztárok nagyobb valószínűséggel halnak meg.

Az eredeti 27-esek klubjának tagjai Brian Jones, a Rolling Stones alapító gitárosa, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, a Doors énekese, Kurt Cobain, a Nirvana énekes-gitárosa.

Később „csatlakozott” Amy Winehouse, mely hír újra az érdeklődés középpontjába helyezte a klubot.

A „kemény mag” halálokai között szerepel a drog, ami magában hordozza az öngyilkosság lehetőségét is.

Egyértelmű, hogy a droghasználat és alkoholizmus jelenléte a zenészek között a legnagyobb, ők jutnak legkönnyebben és korlátlanul ezekhez a szerekhez.

Végül a kutatók megállapították, hogy a 20 és 30 év közötti zenészek között valóban több a halálozás, de alapvetően a 27. életév nem tartalmaz semmilyen kockázati tényezőt. 

Mi a közös ezekben az emberekben?

A haláluk időpontja véletlen egybeesés, melyből mítoszt csináltak. Másrészt haláluk – a zavaros életvitel miatt – körülményei nem azonnal tisztázódtak.

Így rengeteg pletyka kapott szárnyra, akár irányítottan, akár ártalmatlan találgatások által. A túladagolás jellemző ok, a „mártír”, szuicid életforma, a depresszió olyan téma, ami folyamatos „információ” keletkezést biztosít.


Női kór? Kérdések és válaszok a depresszióról


Ez pedig eszméletlen jó reklám, szinte kiapadhatatlan pénzforrás, hiszen nem csupán a már meglévő rajongók adnak bármennyi pénzt egy ereklyéért, egy limitált kiadású albumért, de egy róluk szóló cikk mellett elhelyezett reklám is pénzt hoz, sőt, akik nem kedvelték őket, azok is érdeklődnek a természetes kíváncsiság által.

Kegyetlenül hangzik, de a közös ezekben az emberekben az, hogy még haláluk után is híznak rajtuk – és szomorú sorsukon – a hiénák.

A 27-esek klubjának teljes listája amúgy több, mint ötven fő.

Brian Jones, az igazi zenész

Gitár, szájharmonika, billentyűs hangszerek, hegyi citera, mellotron, szitár, tambura, furulya, szaxofon, ütőhangszerek, marimba, dobró, oboa, bendzsó.

Még felsorolni is sok a hangszereket, melyeken játszott. Természetesen emellett énekelt is.
Életének egyik tragédiája volt, hogy egyik húga kétéves korában leukémiában elhunyt.

A zenész, tisztázatlan körülmények között halt meg, saját házának úszómedencéjében. Halála után két nappal a Hyde Parkban Mick Jagger több ezer pillangót engedett a levegőbe, megemlékezve ezzel a tehetséges zenészről és kollégáról.

Méltó megemlékezés ez egy alig nyolc évig, ám igen jól zenélő ember tiszteletére.

Kurt Cobain és elgondolkodtató mondatai

Halála valószínűleg öngyilkosság volt. Ha elolvassuk gondolatait, úgy is gondolhatjuk, hogy ez előre látható volt, hiszen kitűnik belőle a depresszív gondolkodásmód.

„Azt hiszem, túl nagy árat kell fizetnünk néhány felejthetetlen pillanatért.”
„A legszebb napom az volt, mikor a holnap sosem jött el.”
„Mások személyiségének darabjait használom a sajátom összerakásához.”

Mintha saját maga igazolására mondta volna a következő mondatot: „Ha folyton valaki más akarsz lenni, saját magadat pocsékolod el.”

És végül a magányosságot tükrözi a következő mondat: „A szavak korántsem olyan fontosak, mint a zenéből, különösen az élő zenéből sugárzó energia.”

Amy Winehouse, akinek stílust köszönhetünk

Önfejűsége, irányíthatatlansága is hozzá járult ahhoz, hogy az legyen, aki. Ha szerettük, ha nem, bármilyen ostobán – szuicid módon – élte életét, el kell ismernünk hangjának különleges szépségét is.

Újra divatba hozott elfeledett divatelemeket, és pont ezekkel tette magát nőiessé.

Alapvetően „topis” volt, mégis stílusosan tette ezt. Amy óta hordunk újra karika fülbevalót, festjük macskásra szemünket, és hordunk olyan ruhákat, melyek sokáig cikisnek számítottak. Tehát, akármennyire is hadakozunk ellene, a populáris kultúra része lett Winehouse.

Mindenki lehet példa… ha másra nem is, de negatív példának biztosan jó. Mindennek meg kell fizetni az árát, leginkább akkor, ha nem elég érett az ember agyban a feladathoz.

A 27-esek klubjának tagjai mind-mind példák, mint arra, hogy az ember bármilyen vágyát elérheti, mint pedig arra, hogy mindez milyen törékeny, ha felelőtlenek vagyunk – és ha nem szeretjük, tiszteljük magunkat, ami az élet alaptétele.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást