Kiderült, hogy a nők, vagy a férfiak futnak gyorsabban, ha figyelik őket

Kiderült, hogy a nők, vagy a férfiak futnak gyorsabban, ha figyelik őket

Címlap / Életmód / Egészség / Kiderült, hogy a nők, vagy a férfiak futnak gyorsabban, ha figyelik őket

Azt feltételezzük, hogy a teljesítményünk romlik, ha figyelnek minket…

… de mást mutatnak a tanulmányok! A kutatások szerint ugyanis jobban teljesítünk akkor, amikor figyelnek bennünket, a közönség puszta jelenléte javítja az egyszerű feladatok elvégzését. Ez különösen igaz azokra a dolgokra, amik nem egyéni, megkülönböztetett képességet igényelnek, hanem a kitartásra irányulnak. „A tanulmányok eddig viszonylag egyértelműek voltak, de az eredmények vegyesebbek, ha összetettebb koordinációs feladatokról van szó” – magyarázza Amelie Heinrich, az MLU Sporttudományi Intézetének munkatársa. 

Heinrich sportpszichológiai szakértő, új kutatásában arra törekedett, hogy a koronavírus okozta különleges sporthelyzetet tanulmányozza. „A világjárvány egyedülálló lehetőséget kínált arra, hogy megvizsgáljuk, a közönségnek milyen hatása van a sportolókra.” Az elemzés során a pszichológus összehasonlította a férfi és női biatlonisták futási idejét, valamint lövési sikereit a 2018/2019-es és a 2020-as szezonban.

Vajon a férfiak, vagy a nők teljesítettek jobban a közönség hatására?

Az összehasonlító elemzés során a férfiak eredményei a várakozásoknak megfelelően alakultak. A közönség jelenlétével gyorsabban futottak, és a lövésben is jobban teljesítettek. Akár a kitartás, akár a figyelem volt a lényeges, a közönség motiválta őket. A koncentrációt tekintve nem húzta vissza a többséget a figyelő tekintetek sokasága.

Rendkívül érdekes, de a nők esetében ez éppen fordítva működött, ők lassabban futottak és rosszabbul is lőttek a nézők jelenlétében. Ehhez képest megtáltosodtak a pandémia idején: átlagosan egy egész másodperccel gyorsabban össze tudtak készülődni a lövéshez. A sprintelések során pedig legalább öt százalékkal magasabb volt a pontszerző teljesítményük. 

A közönség hatása a futóteljesítményre
technotr/istockphoto.com

A témával kapcsolatos korábbi tanulmányok többségét főleg férfiakkal végezték, ez volt az első alkalom, hogy egy tanulmány megmutatta a közönség eltérő hatását a nőkre és a férfiakra vonatkozóan. Az eredmény azért olyan nagyon fontos, mert megkérdőjelezi a korábbi elméletek általánosíthatóságát, jelzi, hogy olyan ismeretlen különbségek lehetnek a férfiak és a nők között, amikre ez idáig egyáltalán nem gondoltunk. 

A felmérésből tehát kiderült, hogy közönség nélkül a férfiak lassabban, a nők gyorsabban futnak sőt, a nők az olyan bonyolult feladatokban is jobban teljesítettek önállóan, mint a lövészet. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást