4 spórolási tipp az álomházad építésénél

4 spórolási tipp az álomházad építésénél

Címlap / Otthon / Dekor / 4 spórolási tipp az álomházad építésénél

Az álomház megépítése, vagy éppen felújítása nem olcsó vállalkozás, ezzel mindenki tisztában van, aki belevág a feladatba. De hogy hány nulla lesz az összeg végén, az már korántsem mindegy, ezért bármekkora is a lelkesedés, a munka megkezdése előtt érdemes leülni, és átgondolni az alábbiakat.

Pontos, követhető árajánlat

Egy nagyobb volumenű kivitelezés során elkerülhetetlen, hogy adódjanak olyan kiadások, amikkel előre nem lehet számolni. Sok olyan is van azonban, amivel lehet. Akár magad keresed fel a szakembereket, akár generálkivitelezővel dolgoztatsz, minden esetben kérj részletes árajánlatot, mielőtt elkezded a munkát.

Sajnos sokan vannak, akik ezt megpróbálják megúszni azzal, hogy bemondanak egy összeget, vagy 4-5 tételre bontják csak a végeredményt, ennyivel azonban nem szabad beérned. Sok pénzt fogsz elkölteni, és ha nem szeretnél még többet, mint amennyit muszáj, pontosan tudnod kell, hogy mire mennek el a forintjaid.

Az árajánlatban, amit kapsz, legyen benne a kalkulált anyagköltség, a munkások bére, az engedélyezések díja – ha ezt is a kivitelező végzi. Így hosszadalmas listát kapsz, amelyek összehasonlítása nem is mindig egyszerű, de nincs mit tenni, ezen túl kell esni.

Tudjuk, hogy a legszebb falszíneket nézegetni a Pinteresten sokkal izgalmasabb, mint Excel táblázatokat bogarászni, de ha ezt a lépést kihagyod, lehet, hogy a festékre már nem is marad a büdzséből.

Ne a méretet, a hatékonyságot növeld

Akár felújításról, akár építkezésről van szó, sokat dob a tételeken, hogy mire mekkora helyet hagysz – nyilván egy fal kibontása, egy extra szoba építése, vagy plusz 40 négyzetméter alaposan megdobja a költségeidet.

Persze nem azt mondjuk, hogy miniházba tervezd az életedet, de érdemes átgondolni, hogy valóban szükséged van-e a 40 négyzetméteres nappalira, vagy a 30 négyzetméteres konyhára. Egy jól átgondolt kivitelezéssel sokkal kisebb helyen is kialakíthatsz ugyanolyan jól használható teret.

Számos tippet találni arra vonatkozóan, hogy hogyan érdemes gazdálkodni a térrel, de a tervezés idején egy belsőépítészt sem rossz gondolat bevonni: lehet, hogy annyi helyet megspórol neked, hogy még az ő díjával együtt is jobban jársz a végelszámoláskor.

Az újrahasznosítás menő!

És nem csak menő,de olcsóbb is bontott anyagot felhasználni, arról nem is beszélve, hogy az újrahasznosított tégla, vagy a pajta ajtajából készített konyhapult eszméletlenül trendi is mostanában. Itt is érdemes persze észnél lenni, mert egy antik régiség természetesen nem lesz olcsóbb, mint a bútoráruházi tömegtermék, de a piacokat járva, vagy akár utazás közben is megakadhat a szemed valamin, ami másnak lom, neked viszont kincs, és fillérekért megszerezheted, sőt még örülnek is, ha elviszed, és nem foglalja tovább a helyet.

Ha újrahasznosított anyagok beépítését tervezed, fontos az időtényezővel kalkulálni: itt nem mindig lehet előre tudni, hogy az áruházba 4-5 napon belül megérkezik a rendelt áru, lehet, hogy hetekig keresel, míg megtalálod a megfelelő anyagot, vagy éppen hetekkel korábban akadsz rá, mint hogy be tudjátok építeni, és addig is tárolnod kell valahol.

Ha ez megakasztja az építkezést, az pénzbe fog kerülni, így mindig mérlegelned kell. Ha okosan, előre tervezve használod ezt a módszert, akkor viszont nem csak egyedibb lehet az otthonod, de sokat spórolhatsz is vele.

Időzíts!

A nyár közepe, a szeptemberi időszak, amikor a gyerekek visszamennek az iskolába, illetve a karácsony, és az azt megelőző hetek mindig csúcsforgalmat jelentenek a kivitelezőknél. Az év eleji hónapok viszont holtszezonnak számítanak, ezért érdemes ilyenkorra időzíteni a felújítást, ha ezt megteheted.

Ha a kivitelezőnek is kell a munka, sokkal jobb ajánlatot kaphatsz, ráadásul, mivel többen érnek rá, több jelentkező közül válogathatsz. A versenyhelyzetből pedig, ha okosan használod, te jöhetsz ki végül győztesen.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást