Hírek

Sokkal korábban jelent problémát az alkohol, mint ahogy azt hinnéd – te is veszélyeztetett vagy?

Sokkal korábban jelent problémát az alkohol, mint ahogy azt hinnéd – te is veszélyeztetett vagy?

Ha azt gondolod, hogy az a néhány ital, amit a barátaiddal elfogyasztasz heti párszor, még nem számít alkoholizmusnak, gondold újra – sokkal alacsonyabban lehet a függőség küszöbe, mint ahogy azt józan paraszti ésszel gondolnánk. Vajon te is veszélyeztetett vagy?

Nagyon nehéz pontosan megállapítani, hogy mennyi alkohol az egészséges, annyi különböző infó jut el az emberhez: egyszer azt mondják, hogy a vörös bor nagyobb mennyiségben is jó, aztán meg azt, hogy mégis megárt, hogy a többi alkoholos italról ne is beszéljünk.

Van azonban az egészségügyi kockázatokon kívül egy másik probléma is azzal, ha túl sokat iszol: függővé válhatsz anélkül, hogy észrevennéd.

Egy adag ital nagyjából 1,5 deciliter alkoholt jelent, amiből egy este alatt könnyen lecsúszik három-négy, főleg, ha jó a hangulat. Pedig érdemes figyelni, hogy hányszor kérjük ki a következő kört, mivel sokkal alacsonyabban van az a küszöb, amitől már károsnak hívhatjuk az alkoholfogyasztást: férfiak számára két óra alatt öt vagy több, nők számára pedig négy vagy több italtól lehet probléma.

Az adagot akár grammban is megadhatjuk: az számít egy italnak, amiben 14 gramm tiszta alkohol van, ami azért számít különösebben, mert nem minden ital alkoholtartalma ugyanolyan. Egy adagnak felel meg például 3,5 deci sör, 1,5 deci bor, vagy 4 cent rövidital. Nem mindegy tehát, hogy azt a 1,5 decit a kedvenc Irsaidból vagy pálinkából iszod meg.

Érdemes odafigyelni a koktélok alkoholtartalmára is: attól, hogy nem tűnik erősnek, még jóval nagyobb adag lehet benne, mint amire számítanál.

Ha egy este alatt lecsúszik például három mojito, ott már átlépheted azt a bizonyos biztonságos határt.

Ha sejted, hogy probléma lehet az ivási szokásaiddal, nézd meg, hogy az utóbbi időben hány adag italt fogyasztottál. Ha néha kirúgsz a hámból, azzal nincs semmi gond, de ha folyamatosan többet iszol a kelleténél, alacsony kockázatú alkoholrendellenességed lehet. Férfiként ez 14 italt jelent egy héten, nőknél pedig pont a felét, 7-et – igazságtalan, de a szervezetünk sajnos kevésbé bírja a piát, mint az erősebbik nemé.

Persze akkor sincs nagy probléma, ha azt veszed észre, hogy túlléped ezt a határt – innen nem nehéz visszatérni, csak csökkentsd néhány pohárral a fogyasztásodat, vagy egy-két happy hourt hagyj ki a kollégákkal.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást