Sétálj az egészségedért! – A gyaloglás 5 népszerű formája

Sétálj az egészségedért! – A gyaloglás 5 népszerű formája

Címlap / Életmód / Egészség / Sétálj az egészségedért! – A gyaloglás 5 népszerű formája

A sportként végzett gyaloglás a legkímélőbb mozgásformák egyike. Nagy előnye, hogy a gyermekektől kezdve a várandós nőkön át egészen az idősebb korosztályig bárki végezheti. Ezen kívül nem kell hozzá méregdrága felszerelés, és az sem utolsó szempont, hogy gyalogolni gyakorlatilag bármikor, bárhol lehet. A bemelegítő és levezető gyakorlatokat e sportágnál sem szabad elhanyagolni, és – mint minden mozgás esetében – itt is törekedni kell a fokozatosságra. Most bemutatjuk nektek a gyaloglás 5 legnépszerűbb formáját!

Power walking

A power walking lényege, hogy viszonylag hosszabb időn át, körülbelül 45-90 percen keresztül intenzíven gyalogolsz, méghozzá pihenés nélkül.

Hosszú, lendületes lépéseket kell tenned úgy, hogy erőteljes karlendítésekkel segítesz a lábaidnak a haladásban. Farizmaidat feszítsd meg, tekinteted szegezd előre, vállaidat lazán engedd le, és a hasizmaidat is befeszítve haladj intenzív tempóban.

Ez a mozgásforma kiválóan égeti a zsírt, de a keringési rendszeredre is pozitív hatással van, valamint segít megőrizni a gerincoszlopod épségét.

Nordic walking

Ha a gyaloglásnak ezt a formáját választod, speciális botokra lesz szükséged.

A botokat tartsd lazán, de közel magadhoz. Amikor az egyik lábad a talajhoz ér, a másik kezedben lévő bot szintén érinti a talajt a tested mögött. Figyelj oda arra, hogy a botok végei soha ne kerüljenek a tested elé. A segédeszközök használatával lépéseid önkéntelenül is hosszabbak, mozgásod pedig dinamikus és ritmusos lesz.

A különleges technikának köszönhetően az állóképességed nőni, a mozgáskoordinációd pedig fejlődni fog, és nem utolsó sorban az izomzatod is megerősödik. Mindezek mellett e sport végzése serkenti a vérkeringést, megmozgatja izmaid 90%-át, és segítségével még az ízületi fájdalmaktól is megszabadulhatsz.

Aqua walking

Az aqua walking a gyaloglás vízben történő formája, magyarán tempós menetelés a víz ellenállásával szemben. Ne csüggedj, ha az ellenállás miatt kezdetben nehezebb megtartani az egyensúlyodat, meglátod, hamar bele fogsz jönni.

Ha úgy sétálsz a vízben, hogy a combodat felemeled, és a lábszáraddal előrerúgsz, azzal a csípődet és a fenekedet is eredményesen formázhatod.

Egyórányi séta a vízben 550 elégetett kilokalóriát jelent. A gyaloglásnak e formája nem csak a zsírégetésben nyújt hatékony segítséget, de kiváló izomerősítő is. Mivel a víz felhajtóereje csökkenti a terhelést, ezért az aqua walking egy valóban kímélő mozgásforma.  

Hill walking

Ha hegynek felfelé gyalogolsz, a szervezeted sokkal több kalóriát éget el, mintha sík terepen tennéd ugyanezt.

Az izmoknak is több a munkája felfelé menetben, ezért zsírégető hatása mellett a hill walking hatékony izomerősítő mozgásforma is.

A felfelé és a lefelé gyaloglás egyaránt segít az egész testedet jobb formába hozni – ha ezt a sportot választod, szinte azonnal szembetűnő eredményekre számíthatsz. 

Ne lepődj meg, ha az első alkalom után erős izomlázad lesz! 🙂

Wogging

E mozgásforma a gyaloglás és a jogging, azaz a lassú tempójú futás kombinációja.

Ideális azok számára, akik egy ideje már gyalogolnak, és esetleg továbblépnének a joggolás, vagy akár a futás felé. Woggingolás közben sokkal több kalóriát éget el a szervezet, mint a gyaloglás egyéb fajtáinál.

Kezdetnek sétálj pár percig, majd egy-két percet fuss, lassú tempóban. Ezt folytasd legalább egy hétig, majd apránként növeld a futás időtartamát.

Ha a wogging mellett döntesz, mielőtt elkezdenéd az edzést, feltétlenül kérd ki háziorvosod véleményét.

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!