Így segít a tudomány a gyermeked nevelésében

Így segít a tudomány a gyermeked nevelésében

Címlap / Életmód / Család / Így segít a tudomány a gyermeked nevelésében

Mindannyian boldog, kiegyensúlyozott csemetéken szeretnénk útnak indítani a nagybetűs életben, éppen ezért számtalan kutatás folyik a cél érdekében. Most csokorba szedtünk tíz olyan – szakértők által is alátámasztott – tanácsot, ami segíthet a nevelésben.

A humor segít

A porontyok már totyogós koruktól fogva „értik”, de legalábbis érzik a humort. A viccelődéssel tehát fel tudod készíteni őket arra, hogy minél jobban boldoguljanak majd a társas szituációkban.

Az egyesült államokbeli Economic and Social Research Councils 2011-es társadalomtudományi fesztiválján elhangzott, hogy a poénkodó szülők kreatív gondolkodásra, barátkozásra és jobb stresszkezelésre ösztönzik a kicsinyüket.

Gondolkodj pozitívan!

Aligha meglepő, hogy a gyermekük felé negatív érzelmeket mutató, valamint a csöppséggel durván bánó szülők gyakrabban szembesülnek agresszív óvodással – nem a szomszédéval, hanem a sajátjukkal.

Ez rossz hír, hiszen az ötéves korban mérhető agresszió a későbbi életszakaszokra is kiterjed. Muszáj tehát kitörnöd ebből a körforgásból, ha jót akarsz magatoknak.

Légy könyörületes önmagadhoz!

Az anyai bűntudat érzését mindenki ismeri – még azok is, akiknek igazából semmi okuk nem lenne rá. Kutatások bizonyítják, hogy az önmagunknak való megbocsátás rendkívül fontos képesség, ami segít a harmónia megőrzésében és az akadályok leküzdésében. 

A bölcs magatartásforma alapja a tudatosság.
Ha tudod magadról, hogy nem kell és nem is lehetséges tökéletes szülővé válnod, máris jobb példát mutatsz a csemetéidnek.

Készülj fel az elengedésre!

Tudományosan bizonyított tény, hogy ha a gyermek menni akar, akkor a lehető legjobb elengedni. Most nem arról a diszkóról beszélünk, ahová a kiskamasz vágyik, hanem a fészekből történő kirepülésről

Mindegy, hogy a 14 esztendős tini szeretne másik városban gimnáziumba járni, vagy a 35 éves utód dönt úgy, hogy el szeretne költözni – mindkettejüket érdemes elengedni. Elvégre nem azért jöttek világra, hogy mindig melletted legyenek…

Gondolj a házasságodra!

Ne hagyd, hogy a párkapcsolatotok barátsággá szelídüljön, amikor szülővé váltok! A bizonytalan lábakon álló kapcsolatban élő szülők – akik például válást fontolgatnak – tudtukon kívül stressznek teszik ki a kicsinyüket

Totyogós korban általános, hogy a hasonló gondok alvászavart okoznak a gyermeknél, ami sajnos károsan befolyásolhatja annak agy- és idegrendszeri fejlődését.
A Child Development című szaklap szerint a baba 9 hónapos korában tapasztalt bajok újabb 9 hónap múlva vezetnek alvászavarhoz.

Törődj a mentális egészségeddel!

Ha úgy érzed, hogy szokatlan hangulatingadozásaid vannak, esetleg gyakran küszködsz rosszkedvvel, akkor fennáll nálad a depresszió veszélye – mindenképpen kérj szakértői segítséget! 

Kutatások bizonyítják, hogy a depressziós anyák tompább reakciót mutatnak a babájuk által kiváltott ingerre az egészséges társaikhoz képest. Az érintett csemeték ráadásul egy 2011-es felmérés szerint szorongóbb kisiskolássá válnak.

Beszélj az érzelmekről a kisfiaddal!

Bár még mindig tabunak számít, de gyakori probléma, hogy a szülők bizonyos szituációban „nem tudnak mit kezdeni” az ellenkező nemű csemetéjükkel

Márpedig egy 2010-es kutatás szerint, aminek az eredményei a már említett Child Development-ben jelentek meg, az anyukájukkal biztos alapokon nyugvó, mély érzelmi kapcsolatot ápoló kisfiúk sokkal kiegyensúlyozottabbak és kezelhetőbbek a társaiknál, mivel nem teng túl bennük a bizonyítási vágy. 
Ráadásul nagyobb esélyük van a harmonikus magánéletre a későbbiekben…
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást