Divat / Stílus

Öltözz a saját színeid szerint! Tippek az évszaktípusod alapján

Öltözz a saját színeid szerint! Tippek az évszaktípusod alapján

Nem tudod eldönteni, hogy mi is áll igazán jól, így sokszor nem érzed komfortosan magad a ruháidban? Van egy jó módszer: derítsd ki, hogy természetes színeid szerint melyik évszaktípusba tartozol, és válogasd össze ez alapján a ruhatáradat. Így nemcsak divatos lehetsz, de sugárzik majd rólad, hogy összhangban vagy önmagaddal és a világgal.

Milyen színtípusok léteznek?

Az utóbbi években nagy divat lett a színtanácsadás, amely segít abban, hogy azokat a ruhákat válasszuk, amelyek a legjobban illenek természetes színeinkhez.

Az évszakelmélet – amely egy svájci festő és művészpedagógus, Johannes Itten nevéhez köthető – a négy évszak szerinti típusokba sorolja az embereket haj-, szem- és bőrszínűk alapján.

Elmélete szerint növendékei azokat a színeket használták előszeretettel munkáikban, amelyek rájuk is jellemzőek, innen vezette le a négy típust. Lássuk, hogy melyek ezek és melyik színek illenek leginkább az egyes típusok ruhatárába.

Tél

A tél típus az igazi Hófehérke, akire az ellentétek jellemzőek, kontrasztos színek, mint például a sötét haj és a világos bőr. Hajszínük általában barna, fekete, esetleg nagyon világos, hamvas szőke, szemszínük feltűnő, nagyon világos vagy épp nagyon sötét, bőrük pedig világos, hideg, szinte kékes hatást kelt, de a porcelánfehér és a kissé olivás barna árnyalat is ide tartozik.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Mivel a tél típus alapszínei eleve nagyon kontrasztosak, így azok az élénk színek, amelyek a többi színtípusnak nem állnak jól, rajtuk egészen biztosan nagyon jól mutatnak. A tél típus bátran viselhet fehéret és feketét, királykéket, pinket, fuksziát vagy a citromsárgát. Ha tél típus vagy, nyugodtan válassz vibrálóan élénk színeket, nagyon sötét vagy kifejezetten jeges hatást keltő árnyalatokat is.

Tavasz

A tavasz típusra jellemző a barackos árnyalat, ők azok, akik könnyen elpirulnak, akiknek a nap első sugarai máris előhozzák szeplőiket, hiszen bőrük gyakran érzékeny. Hajszínük aranyszőke, vörösesszőke, szőkés- és világosbarna, esetleg vöröses. Szemük melegségtől sugárzó, világosbarna, zöldes, sárgás.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Világos tónusukból adódóan a világos színek passzolnak hozzájuk igazán, de bátran viselhetnek telített színeket is, még ha kevésbé szélsőséges skáláról is, mint a tél típus. A sárga alaptónussal nem tévedhetsz, jól állnak a pasztell árnyalatok, a pezsgőszín, a barack, a türkizkék vagy a halványzöld.

Nyár

A nyárra a világos haj, szőke, hamvasszőke, sőt akár ezüstös haj jellemző, a szem színe hasonló, nem üt el a hajtól és a bőrszíntől, világoskék, világosbarna, bőre porcelánszerű, halvány, rózsás.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

A világos, hideg színek és a közepesen sötét árnyalatok a legjobbak egy nyár típusú embernek, akin életre kelnek a fakó színek is, így a szürke, a khaki, a fáradt lila vagy napszítta pink is tökéletes választás számára. A pasztellszínek közül a rózsaszín, a krémszín, a halványszürke is illik hozzá.

Ősz

Az ősz típusba a sárgás bőrszínű, meleg árnyalatú haj- és szemszínnel rendelkezők tartoznak, színeikben valóban a hulló falevelek köszönnek vissza. Hajuk barna vagy vörösesbarna, szemszínük az aranybarnától a zöldesbarnáig változhat, de általában meleg tónusú, míg arcbőrük olívás, szintén meleg tónusú.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Jól állnak nekik a tipikus földszínek, mint a narancssárga, a barna és a réz minden árnyalata, de az élénkpiros és a zöld is bekerülhet ruhatárukba.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást