Ha rosszul alszol, lehet, hogy az alvótársad tehet róla

Ha rosszul alszol, lehet, hogy az alvótársad tehet róla

Címlap / Életmód / Egészség / Ha rosszul alszol, lehet, hogy az alvótársad tehet róla

A legtöbben tudják, hogy ha egészségesek akarnak lenni, akkor megfelelően kell táplálkozni és mozogni kell. De mi a helyzet az alvással? Életünk körülbelül egyharmadát alvással töltjük, és ennek minősége elengedhetetlen a jó egészséghez. Mégis sokan küzdenek az alvással, ötből négy ember azt mondja, hogy legalább hetente egyszer rosszul alszik és kimerülten ébred fel. A jó alvás sok mindenen múlik, fontos szempont például, hogy kivel osztod meg az ágyad.

Azok, akik tíz óra alvás után is fáradtan ébrednek reggel, sokszor nem értik, mi történik, hiszen nem emlékeznek arra, hogy éjszaka felébredtek volna. Míg mások számára teljesen természetes, hogy éjszaka is meglátogatják a mosdót, majd visszabújva az ágyba szinte azonnal mély, pihentető álomba merülnek és reggel frissen ébrednek. A kutatások szerint, ha alvásról van szó, nem elég egy adott személyt vizsgálni, mert a vele együtt alvók éjszakai szokásai is hatással vannak az alvására.

Egyedül vagy inkább háziállattal jobb aludni?

Sokan kényszerből vagy önként vállalva, egyedül alszanak minden éjszaka. Az emberek évezredeken át törekedtek arra, hogy másokkal közeli kapcsolatokat tartsanak fent, mert ez volt a túlélés egyik feltétele. A családok egy helyiségben éltek és aludtak, ez adott egyfajta biztonságérzetet a családtagok számára, hiszen, ha veszély közeledett, szinte biztosan akadt valaki, aki éppen olyan alvási ciklusban volt, hogy könnyen felébredt a zajokra és figyelmeztette a többieket.

Alváskutatók szerint az egyedülalvók sokszor ébrednek meg éjszaka. Főként, ha korábban hosszú évekig valaki mással osztották meg a hálószobájukat. Ezek az apró ébredések szakaszosabbá teszik az alvást, ami a pihenés ellen hat. 

Mint írtuk, sokan kényszerből alszanak egyedül és nem azért, mert ők maguk ezt szeretnék. A legtöbben közülük úgy próbálnak ez ellen tenni, hogy beengedik a háziállatukat a hálószobába, de akár még az ágyba is.

Akinek kutyája vagy macskája van, jól tudja, milyen nagyszerű érzés összebújni, játszani velük, a kedvenceink simogatása stresszoldó hatással is bír. Az alvás azonban egy másik történet.

A felnőtt ember cirkadián ritmusa és alvási ciklusa egészen más, mint egy kutya vagy egy macska alvási programja. A jól nevelt állat persze tudja, hogy nem szabad felébreszteni a gazdit, de bőven elég az éjszakai mocorgás, a nyalakodás, csendes sétálgatás is az állat részéről, hogy megzavarja az álmunkat. A legtöbb mikroébredést azok szenvedik el, akik háziállattal alszanak. 

A mikroébredések során nem ébredsz fel, ám az alvásvizsgálatok és az agyi elektromos tevékenység alapján kimutatható, hogy az agyad ilyenkor úgy működik, mintha éber állapotban lennél.

Nemzetközi kutatások szerint azok alszanak messze a legjobban, akik egy szerettükkel osztják meg az ágyat. Kiegyensúlyozottabb és pihentetőbb lehet az alvás még egy horkolós házastárs mellett is, mint egy kutyával vagy macskával. 

gollykim/istockphoto.com

10 tipp, hogy jobban aludj

Bárkivel is osztod meg az ágyad, álljon itt 10 tipp, hogy kipihenten ébredj holnap reggel:

  1. Legyen kiegyensúlyozott napirended: kelj fel és feküdj le minden nap azonos időben.
  2. Elalvás előtt lazíts, relaxálj.
  3. Vacsoránál kerüld a zsíros ételeket, a koffeint és a dohányzást.
  4. Száműzd az ágyadból a digitális eszközöket.
  5. Napközben próbálj meg nem aludni.
  6. Lefekvés előtt gondoskodj arról, hogy legyen tiszta a levegő és megfelelően hűvös a hálószobában.
  7. Ha nem tudsz elaludni, ne erőltesd, inkább menj át egy másik helyiségbe, olvass egy könyvet és ha elálmosodtál, feküdj vissza az ágyba.
  8. Lefekvés előtt ne sportolj, ha kimaradt a napi torna, inkább kelj fel korábban és csináld meg a gyakorlatokat reggel.
  9. Használd a vizualizáció erejét, képzeld magad egy nyugodt, csendes, biztonságos helyre.
  10. Lefekvés előttre legyen egy olyan rituáléd, amit szeretsz csinálni, például esti bőrápolás, könnyű nyújtó gyakorlatok elvégzése vagy egy regény olvasása. 

A nyugodt és kiegyensúlyozott alvás nem csak rajtad múlik. Vedd figyelembe a veled együtt alvók szokásait és alakíts ki egy olyan rendszert, ami mindenki számára előnyös.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!