Robot tündérek végezhetik a beporzást a jövőben – Ilyen lesz az élet méhek nélkül? 

Robot tündérek végezhetik a beporzást a jövőben – Ilyen lesz az élet méhek nélkül? 

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Robot tündérek végezhetik a beporzást a jövőben – Ilyen lesz az élet méhek nélkül? 

Amikor beporzásról van szó, szinte mindenki a méhekre gondol, holott még számos rovar és bogár elvégezheti ezt a fontos feladatot. Mióta kertészkedem, sokszor találkozom olyan leírásokkal, videókkal, amelyek bemutatják, hogy végezhetjük a beporzások egy részét házilag, annak érdekében, hogy nagyobb hozammal számolhassunk – láttam már olyan videót is, amikor ugyanezt szinte nagyipar körülmények mellett végezték az emberek. De tényleg ez lesz az előttünk álló években valakinek a foglalkozása? Lehetséges, de nagyobb a valószínűsége annak, hogy a technológia ment meg minket.

Fénnyel és széllel utazik, lebeg az újfejlesztésű robot

Finnországban egy mérnökcsapat olyan pici robotot fejlesztett, amely már-már meseszerű. Nem csak méretéből adódóan, hanem azért is, mert egy aprócska tündérre emlékeztet. A szél segítségével tud helyet változtatni és a fény erejének köszönhetően mozogni.

A tudósok szerint ezek az apró, intelligens robotok képesek lesznek arra, hogy a jövőben hozzájáruljanak, vagy átvegyék a beporzók szerepét, továbbá segítsék a környezet megóvását.

A robotra a kutatók úgy tekintenek, mint egy „mesterséges vetőmagra”. Az akadémia kutatója, Hao Zeng elmondta, hogy a miniatűr tündér-robot fényre érzékeny, rugalmas poliészterből készült. Ez azt jelenti, hogy amikor fény éri, sörtéi kinyílnak, amikor viszont sötétség borul rá, a sörtéi bezárulnak. 

A technológia egyébként csak számunkra új, már korábban is létrehoztak ebből az anyagból úgynevezett lágy testű robotokat. Ezek tudnak járni, úszni, ugrálni, viszont eddig nem voltunk képesek reptetni őket. A tündérszerű apróságnak azonban olyan tulajdonságokat adtak a szakértők, melyek lehetővé teszik számára a repülést. Ilyen pl. az, hogy a testében sok a légüres tér, ezért könnyű a szerkezete, a szél könnyedén mozgatja.

Struktúrájának hála tud lebegni, ráadásul olyan örvénygyűrűvel rendelkezik, aminek köszönhetően utazni is képes a levegő mozgásával. A robot tehát manuálisan alkalmazkodik a szél irányához alakjának megváltoztatásával, a fény pedig segít szabályozni az indulást és a landolást. Utóbbira lézersugarat és LED-et használnak a kutatók. 

Tampere University

Képes lehet a robot átvenni a méhek munkáját?

Egyelőre nem, ezen a területen még fejlődnie kell a technikának, de a kutatók szerint nagyon jól haladnak. A cél az, hogy a finomításoknak köszönhetően a tündér-robotok a napfény segítségével tudjanak közlekedni, ehhez viszont arra van szükség, hogy olyan mikroelektronikai eszközöket építsenek beléjük, amelyeknek köszönhetően irányítani lehet őket (vagy képesek lesznek magukat irányítani a betáplált program szerint). 

Ez ma még a kutatók szerint is sci-finek hangzik, azonban a kísérletek azt mutatják, hogy a most kifejlesztett robot fontos lépést jelent a mesterséges beporzás irányába. 

„A robotok kifejlesztése világszerte óriási hatással lenne a mezőgazdaságra. A beporzók elvesztése folyamatos és ez a változás komoly veszélyt jelent a biológiai sokféleségre, valamint az élelmiszertermelésre”

– mondta Zeng.

A kutatók egyébként nem csak azon dolgoznak, hogy fejlesszék az irányíthatóságot, hanem azon is, hogy a robotot környezetbaráttá, biológiailag lebomlóvá, illetve újrahasznosíthatóvá tegyék.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást