Futurisztikus szerelem: 3 megdöbbentő sci-fi, ember és robot közti kapcsolatról

Futurisztikus szerelem: 3 megdöbbentő sci-fi, ember és robot közti kapcsolatról

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Futurisztikus szerelem: 3 megdöbbentő sci-fi, ember és robot közti kapcsolatról

A jövőt vizionáló sci-fikben mesterséges intelligenciájú gépek, emberhez hasonló robotok épülnek be a mindennapjainkba. Emberi reakciókat programoznak beléjük, így megtévesztőek. Elmosódik a határ az emberi viszonyokra és interakciókra képes robot és az ösztönökkel és vágyakkal küzdő ember között. 3 olyan sci-fit mutatunk nektek, amiben kötődés alakul ki ember és robot közt. Kérdés, hogy ez a kötődés az ember részéről létezik csak?  Egyáltalán miért alakul ki igaznak, őszintének vélt viszony egy érzelmei által vezetett ember és egy programozott gép között?

1. Her – A nő

Futurisztikus szerelem. 3 megdöbbentő sci-fi, ember és robot közti kapcsolatról

Volt már, hogy egy elrontott kapcsolat után nagyon vágytál valakire, aki megért, elfogad, támogat? Valakire, aki nem veszekszik, nem bánt meg, folyton a kedvedben akar járni? Ilyen társra talál a Her, magyarul A nő című filmben Theodore (Joaquin Phoenix). Ám a dolog sokkal összetettebb ennél. Theo teljesen magába zárkózott a válása óta. Egy új világ nyílik ki előtte, amikor üdvözlik őt a világ első mesterséges intelligenciával rendelkező operációs rendszerében.

A rendszer Scarlett Johansson erotikus hangján költözik be az életébe. A mindig a fülében búgó hang a virtuális társává válik. A program ugyanis tökéletesen a férfira van hangolva. Theo beleszeret, anélkül, hogy a hanghoz test tartozna. Függni kezd tőle, nem bír létezni nélküle. De iszonyatosan fojtogató érzés tartozni valakihez, összhangban lenni valakivel, akit soha nem érinthetünk meg, mert csak a virtuális valóság része. Ezt a kegyetlenül szép, egyben nyomasztó lelkiállapotot ragadta meg az 5 kategóriában is Oscar-díjra jelölt film.

A nő azt mutatja be, hogy miként hat a személyiségre a függőséggé váló virtuális kapcsolat. Nem árulom el, hogy hogyan lehet kikászálódni ebből a függőségből, és hogy ki lehet-e egyáltalán…

2. Ex Machina

Futurisztikus szerelem. 3 megdöbbentő sci-fi, ember és robot közti kapcsolatról

Alicia Vikander egy tesztelés alatt álló robotlány az Ex Machina című filmben. Arra találta ki a fejlesztője, alkotója, létrehozója, hogy tökéletesen imitálja az emberi érzéseket és reakciókat. Próbára kell tenni, jól kell tőle kérdezni, hogy kiderüljön, van-e öntudata. A fiatalon árván maradt, magányos Caleb (Domhnall Gleeson) programozó kapja ezt az izgalmas feladatot. Persze észre sem veszi, hogy érzelmileg teljesen bevonódik a tesztbe, mivel a robotlány emberi vonásai és mondatai teljességgel az ő vágyaihoz lettek kialakítva.

Ha szereted Oscar Isaac színészt, biztosan megdöbbensz majd azon, hogy milyen más kinézete van ebben a filmben, mivel ő az őrült zseni, a robotokat gyártó lángelme. Caleb a tesztelés közben fokozatosan beleszeret a robotlányba, pedig tudja, hogy roppant abszurd a helyzet. Vajon a robot képes érzelmekre? Vagy egy veszélyes próbatétel ez az emberi elme számára, hogy képes-e a gépre gépként tekinteni megtévesztő külseje ellenére?

3. Humans

Futurisztikus szerelem. 3 megdöbbentő sci-fi, ember és robot közti kapcsolatról

Én teljesen ráfüggtem erre a több évados angol-amerikai sorozatra, mert emberhez hasonlító androidok épülnek be családok életébe és észrevétlenül átveszik az egyes családtagok szerepét. Azért is szippantott be a sorozat, mert azt is bemutatja, hogy hányféle vágyat tudunk kivetíteni egy emberszerű gépre.

Van, aki beleszeret, van, aki egy meghalt családtagja emlékeit őrzi azzal, hogy beszél a robottal, van, akinek az anyai gondoskodást pótolja a strapabíró, mindig csinos gép, és olyan is, aki betegesen élvezi, hogy kiszolgáltatott neki a masina. Az emberek itt vagy ragaszkodnak a géphez, vagy lenézik őket, vagy félnek tőlük. A sorozat sok-sok olyan kérdést felvet, ami egyszerre irányul a tudományra, és a soha meg nem fejthető emberi személyiségre.

Képek forrása: imdb.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást