A rettegett PCOS és társbetegségei

A rettegett PCOS és társbetegségei

Címlap / Életmód / Egészség / A rettegett PCOS és társbetegségei

A policisztás petefészek szindróma, avagy a PCOS egy nagyon veszélyes betegség, ugyanis sokáig észrevétlenül lappanghat, miközben a háttérben több, komolyabb elváltozást is okoz. De pontosan mi is az a PCOS és hogyan ismerheted fel?

Mi is az a PCOS?

A PCOS tulajdonképpen egy olyan petefészek elváltozásra utal, amit a hormonok egyensúlyának megbomlása vált ki. A policisztás petefészek szindróma esetében túlsúlyba kerül az androgén, azaz a férfihormon a női szervezetben, és ez sok kellemetlen tünetet okoz, amikre egyébként a kamaszkorod átmeneti állapotaiból még emlékezhetsz is.

Ilyen a problémássá váló bőr, a fokozott szőrnövekedés, és persze a vérzészavar. Utóbbit muszáj komolyan venni, ugyanis a kezeletlen PCOS idővel meddőségbe csaphat át. Tehát ha felnőttként az említett tünetek bármelyikét tapasztalod, érdemes konzultálnod néhány szakemberrel (elsősorban a háziorvosoddal, nőgyógyászoddal).

A PCOS és a meddőség

Szomorú dolog, de a PCOS-sal leginkább azért foglalkoznak manapság a nők, mert ilyen súlyos mellékhatást okoz – pedig sok egyéb betegséggel is kézen fogva jár! Mindenesetre tényleg igaz, hogy a családalapítás küszöbén álló nők mindent megtennének azért, hogy gyermekük lehessen, de sokuknál csak a sikertelen próbálkozások után diagnosztizálják a betegséget.

A PCOS esetében a petefészkeken egy kéregszerű bevonat alakul ki, ami megakadályozza, hogy a petesejt kiszabaduljon, tehát megtermékenyülhessen. A megrekedt tüszők cisztákká alakulnak, és már el is jutottunk a policisztás petefészek szindrómához.

Vedd komolyan!

A rendszertelen, problémás vérzést mindenképpen komolyan kell venned, hiszen ahogy már említettük, ez utalhat a PCOS jelenlétére. Sajnos nagyban nehezíti a felismerését az, hogy manapság a nők jelentős része egy biztos módszerrel, a fogamzásgátló tabletta szedésével védekezik. Ezzel sajnos az a gond, hogy a gyógyszer elnyomhatja a tünetek egy részét, így azok csak akkor jelentkeznek, ha leteszed a tablettát.

Egyébként a PCOS más betegségeket, tüneteket is generálhat: anyagcsere gondokat okozhat, illetve hosszútávon bizonyos daganatok kialakulását ugyancsak elősegítheti. Emellett egy manapság igen jelentős problémát, inzulinrezisztenciát szintén kiválhat.

Összefügg a cukorbetegséggel

Sokan nem is gondolnának erre, pedig a PCOS szorosan összefügg az inzulinrezisztenciával – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által közzétett adatok szerint  a betegek 50-70%-a küzd ezzel a betegséggel.

Ez tehát azt jelenti, hogy ha cukorérzékenységet diagnosztizálnak nálad, érdemes utánajárnod, hogy az esetedben a PCOS is felütötte-e a fejét.

Azonban, ha esetedben először policisztás petefészek szindrómát állapítanak meg, mindenképpen kezdj el fokozottan ügyelni a vércukrodra, mert a PCOS nők 80%-a diabéteszes lesz 5 év leforgása alatt.

Hogyan ellenőrizheted?

A vércukorszintet a már megszokott, hagyományos módon ellenőrizhetik a laborban, vagy akár te magad is mérheted otthon. Erre egyébként akkor is érdemes sort kerítened, ha úgy érzed, teljesen tünetmentes vagy – a kontroll sosem árt! Ha nincs vércukormérő készüléked, akkor kérhetsz beutalót a háziorvosodtól, aki elküld laborba, és egy egyszerű vérvétel után máris kézhez kaphatod az eredményt.

Pontosabb és részletesebb képet mutathat a terheléses vércukorvizsgálat, ahol nem csak az éhgyomri vércukorszintet mérik, hanem az inzulinszintet is figyelik – minél nagyobb az inzulinválasz, annál nagyobb az inzulinrezisztencia. A két általános vizsgálaton felül más tesztek is léteznek, érdeklődj az orvosodnál!

Kezelhető?

Azt biztos tudod, az inzulinrezisztenciát, cukorbetegséget diétával, esetleg gyógyszeres kezeléssel kordában lehet tartani – és ugyanez igaz a PCOS-ra is. Gyógyítani teljes egészében nem lehet, de megfelelő kezeléssel a tünetek csökkenthetőek, vagy akár meg is szüntethetőek. Az eredmény eléréséhez azonban számolni kell azzal, hogy a hormonháztartás helyreállítása, a meddőség kezelése és a gyógyszerek beállítása bizony nem kétnapos mulatság. A tanulság tehát annyi, hogy igenis vedd komolyan tested üzeneteit, és ha egy-két éven belül családot szeretnél alapítani, akkor ne a próbálkozás előtti hónapban tedd félre a fogamzásgátlódat!

Olvasd el ezt is: 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást