Te is azok közé tartozol, akik rajonganak a különféle ízletes sajtokért? Nos, ebben az esetben jobb, ha tudod, hogy a sajt egyáltalán nem olyan egészséges, mint eddig gondoltuk, legalábbis a szakértők szerint. Bár tejtermékként értékes fehérjeforrásnak számít, erősen megkérdőjelezhető összetevőket is bevihetsz vele a szervezetedbe, ami egyenesen azzal is jár, hogy ha minden nap megeszel legalább egy szelet sajtot, az komolyan megbetegíthet.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Ez ahhoz a tényhez vezet, hogy a tejtermékeket rendszeresen fogyasztók szervezetébe túlzott mennyiségű növekedési hormon kerül. Sajnos ez viszont a rákos sejtek növekedését is hajlamos lehet serkenteni. A Harvard Egyetem egy tanulmánya pedig egészen konkrétan arra a megállapításra jutott, hogy a tehén anyatejében lévő megnövekedett ösztrogénszintet azért is kell kritikusan szemlélni, mert annak túlzott fogyasztása növeli a hormonális eredetű rákos megbetegedések, például a mell- vagy a prosztatarák kialakulásának kockázatát.
További negatívumai is lehetnek
A sajtok allergénnek számítanak, így azok, akik laktózérzékenyek vagy tejfehérje allergiások, nem tudják megemészteni. Ennek eredményeképp gázképződés, valamint kellemetlen puffadás is jelentkezhet náluk. Amíg a laktózérzékenyek számára egyre több laktózmentes opció található a boltok polcain, addig a tejfehérje allergiásoknak a hagyományos sajtokról az egészségük érdekében teljes mértékig le kell mondaniuk.
Rendkívül sokféle sajtot vásárolhatsz, de többségükre igaz, hogy kalóriadúsak, és általában nátriummal is tele vannak. Utóbbi rásegít arra, hogy túledd magad, majd a vérnyomásodat is negatívan befolyásolja. Végül, de nem utolsó sorban, mivel a legtöbb tejtermék, mire az étkezőasztalra kerül, pasztőrözésen is átesik, azzal is számolni kell, hogy ennek a feldolgozási módszernek köszönhetően egy nagyobb mennyiség elfogyasztása székrekedést okozhat.
A cikk folytatódik, lapozz!