A szakértők figyelmeztetnek: ez történhet, ha minden nap eszel sajtot

A szakértők figyelmeztetnek: ez történhet, ha minden nap eszel sajtot

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A szakértők figyelmeztetnek: ez történhet, ha minden nap eszel sajtot

Ilyen előnyökkel járhat a fogyasztása

A sajt kiváló kalcium-, zsír- és fehérjeforrás. Ezenkívül nagy mennyiségű A- és B-12-vitamint, omega-3 zsírsavakat, K-vitamint, valamint cinket, foszfort és riboflavint is tartalmaz. Számos tanulmány szerint a sajt – és általában a tejtermékek – megvédhetik a fogakat a fogszuvasodástól, valamint kalciumtartalmának köszönhetően a csontritkulás megelőzésében is segíthet. Mindezeket figyelembe véve nehéz elképzelni, hogy árthatunk is magunknak azzal, ha minden nap eszünk sajtot.

caughtinthe/istockphoto.com

Ezért lehet mégis egészségtelen a sajt a szervezeted számára

Bár egyes kutatások szerint mi, magyarok kevesebb sajtot fogyasztunk az uniós átlagnál, mégis rengeteg olyan kedvelt ételünk van, aminek a sajt is a része. Ezért egyáltalán nem nehéz elérni azt az eredményt, hogy sokan naponta legalább egy szelet sajtot fogyasszunk. De mi is ezzel a probléma valójában?

Nos, a tudósok úgy vélik, hogy mi, fogyasztók többségében elfeledkezünk arról a tényről, hogy a tej eredeti rendeltetése szerint az újszülött borjak táplálására és serkentésére szolgál.

Éppen ezért többszörös mennyiségű növekedési hormont tartalmaz. Minden állat csak addig fogyasztja a tejet, amíg teljesen kifejlett nem lesz. Az emberek ezzel ellentétben viszont sok esetben egész életük során fogyasztanak tehéntejet. 

Ez ahhoz a tényhez vezet, hogy a tejtermékeket rendszeresen fogyasztók szervezetébe túlzott mennyiségű növekedési hormon kerül. Sajnos ez viszont a rákos sejtek növekedését is hajlamos lehet serkenteni. A Harvard Egyetem egy tanulmánya pedig egészen konkrétan arra a megállapításra jutott, hogy a tehén anyatejében lévő megnövekedett ösztrogénszintet azért is kell kritikusan szemlélni, mert annak túlzott fogyasztása növeli a hormonális eredetű rákos megbetegedések, például a mell- vagy a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

Oldalak: 1 2

»

2 hozzászólás

 • Szabó Balázs
  2021.11.21., 15:47

  Végzetes tévedés! A sjtok frmentációs folyamatok során jönnek létre. Azokba a tejből hormonok, enzimek, laktóz át nem juthatnak, s a kazein már az oltáskor szétesik. Ártani csak a teljesen értelmetlen adalékok és a csomagoló anyagok képesek!

  Válasz
  • Zsolt
   2021.11.21., 20:41

   A hormonokat ha megesszük megemésztődnek és nem felszívódnak.Kamu-mese az egész!

   Válasz

Írj egy hozzászólást