Dekor / Otthon

Így rendezd be a minigarzonodat, hogy a legkellemesebb legyen benne az élet

Így rendezd be a minigarzonodat, hogy a legkellemesebb legyen benne az élet

Az egyetem alatt, első lakásnak, vagy csak mert a lokáció fontosabb, mint a nappalid mérete – az emberek sokféle életszakaszban, sokféle indokból lakhatnak minigarzonban, és bár a dolog elsőre trükkösnek tűnik, némi odafigyeléssel élhetővé tehetőek ezek a lakások. Tudom, miről beszélek, mert 15 négyzetméteren lakom!

Csak azt hozd, ami kell!

Szerencsére ma már milliónyi többfunkciós, összehajtható, felfújható, leereszthető, helytakarékos használati tárgyat lehet kapni, gyakorlatilag mindenből létezik mini otthonokra kialakított változat, így nem is abból adódik a nehézség, hogy olyasmiket találj, amik elférnek, hanem abból, hogy tényleg csak azt vidd haza, ami kell neked.

Mi például ketten lakunk, és egy négy személyes étkészlet bőven elegendő nekünk, ahogy pohárból is csak hatot tartunk – ebből azért többet, mert ha vendégeink vannak, nagyobb eséllyel kínáljuk meg őket valamilyen itallal, mint étellel.

Legyél őszinte magadhoz, ha minigarzonba költözöl, valószínűleg nem lesznek nálad 12 fős vacsorák, de ha mégis, az olyan ritka alkalom lesz, amiért nem érdemes értékes felületeket feláldozni a konyhaszekrényedben.

Ne mondj le a dekorációról!

Mindezzel együtt szerintem nem jó irány lemondani a lakás dekorálásáról, csak azért, hogy nehogy bármi is fölösleges helyet foglaljon.

Egy-egy kép a falon vagy néhány gyertya egy polc tetején nem akkora nagy áldozat a mindenek fölött álló tárolóhely kárára, viszont segít, hogy a lakásod otthonosabb legyen, ez pedig, hidd el, nagyon fontos szempont.

Egy egészen pici otthon, ahol ugyanazt a négy falat nézed, egy idő után nyomasztóvá válhat, ha nincsenek a szem számára olyan nyugvópontok, ahol szívesen megpihen.

Nem akarok senkit ámítani, egy pici élettérben élni nem mindig könnyű, megvannak a maga kellemetlenségei, hátrányai és kihívásai, de ha olyan otthont alakítasz ki, amiről azt érzed, hogy a tiéd, és szereted minden négyzetcentiméterét, akkor könnyen túl fogsz majd lépni ezeken.

A magasság a barátod

Az igazán aprócska lakások többnyire a régi épületek egykori hatalmas otthonaiból lettek leválasztva, így jó eséllyel megvan az az előnyük, hogy a belmagasságuk nagyobb, mint mondjuk a nappali falának hossza, ezért érdemes térben gondolkodni a berendezéskor.

Egy galéria természetesen mindig jó ötlet, ha extra térre van szükséged, de érdemes ide olyan szekrényeket, tárolókat is elhelyezni, amelyek akár a szemmagasság fölött vannak.

Nem baj, ha ezeket nem a legegyszerűbb elérni, mert évente csak kétszer fogod használni őket, amikor a szezonális ruhatáradat előveszed, illetve elrakod.

Kabátok, pulóverek kerülhetnek ide nyáron, hogy aztán a hűvösebb idő kezdetén helyet cseréljenek a gumimatraccal meg a sátoroddal.

Maradj optimista!

Ahogy mondtam már, az ennyire kicsi helyen létezésnek néha megvannak a nehézségei, de tulajdonképpen a legtöbb probléma a helyes hozzáállással és szemlélettel meg is szűnik.

Sokat segít például, ha emlékezteted rá magadat, hogy érdemes hálásnak lenned azért, amid van, még ha az csak néhány négyzetméter is, és ha megpróbálod a legtöbbet kihozni a helyzetből – például azzal, hogy nyitott leszel azokra a dolgokra, amiket ez az élmény taníthat neked.

Ha szeretnél többet olvasni arról, hogy engem hogyan és miért tett boldoggá, amikor minigarzonba költöztem, azt itt megteheted, ha pedig megnéznéd, hogy én hogyan rendeztem be a lakásomat, arról ide kattintva találsz képeket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást